Απορρίπτονται οι τουρκικές αξιώσεις

ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ - ÓÕÓÊÅØÇ ÁÑ×ÇÃÙÍ ÊÏÌÌÁÔÙÍΕκτός συζήτησης η διασύνδεση υδρογονανθράκων  με  τις συνομιλίες για το κυπριακό

Την ξεκάθαρη θέση ότι δεν γίνεται αποδεκτή η όποια προσπάθεια συζήτησης του φυσικού αερίου είτε στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού είτε στο πλαίσιο της όποιας άλλης παράλληλης διαδικασίας, επαναβεβαίωσε το Συμβούλιο Αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων που συνήλθε σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, “κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και έγινε ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμός σε σχέση με τους περαιτέρω χειρισμούς”.

Από τη συζήτηση, που διεξήχθη σε κλίμα ομοψυχίας, όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προκύπτει ότι, πρώτον, ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και ως είναι αυτονόητο μετά την επίλυση του Κυπριακού, όπως εξάλλου κατ΄ επανάληψη έχει διακηρυχθεί, και οι Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αυτού πλούτου.

Δεύτερον, ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων διασφαλίζονται πλήρως από το κυπριακό κράτος. “Είναι ξεκάθαρο”, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, “ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποσκοπούν σε καμία περίπτωση στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων”.

Τρίτον, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, δεν γίνεται αποδεκτή η όποια προσπάθεια συζήτησης του φυσικού αερίου είτε στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού είτε στο πλαίσιο της όποιας άλλης παράλληλης διαδικασίας.

Τέλος, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της σύσκεψης, η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά τη διακηρυγμένη πολιτική της βούληση για επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και ενόσω συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατ’ επέκταση για να γίνει τούτο εφικτό θα πρέπει να υπάρξει από μέρους της ‘Άγκυρας έμπρακτος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε, καταλήγοντας, ότι το Συμβούλιο Αρχηγών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, 25 Νοεμβρίου, στις 11.30 το πρωί.

Το Συμβούλιο αρχηγών  συζήτησε επίσης και τα επόμενα  βήματα  που θα γίνουν εν όψει και της αναμενόμενης επίσκεψης του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα.Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να βρίσκεται στο νησί για επαφές την ερχόμενη εβδομάδα.