Διαφορετικά ερμηνεύουν οι αρχηγοί κομμάτων την πρόταση του Προέδρου

Διαφορετικά εκτίμησαν  και ερμήνευσαν οι αρχηγοί των κομμάτων την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις  για την οποία τους ενημέρωσε στο Unknown-3Εθνικό Συμβούλιο. 

ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι «δεν μπορεί να υπάρξει Διάσκεψη για την Κύπρο, Γενεύη 2, χωρίς το πρώτο θέμα στη συζήτηση να είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις όπως το έχει θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης».

Μετά από την ενδελεχή ενημέρωση της οποίας έτυχε το Εθνικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την πρόταση την οποία κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι αυτή η πρόταση δείχνει μια συνέπεια στα όσα έχουν συζητηθεί και αποφασισθεί τους τελευταίους μήνες».

Πρόσθεσε ότι «η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη έγινε για να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αφού πρώτα θα κατατίθεντο οι χάρτες εκ μέρους των δύο κοινοτήτων».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «το ανακοινωθέν της 12ης του Γενάρη του 2017 δήλωνε ξεκάθαρα ότι θα βρεθούν οι Τεχνικές Επιτροπές σε μια προσπάθεια να επαναληφθεί η Γενεύη, η Διάσκεψη για την Κύπρο, με το κυρίαρχο θέμα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».

Ανέφερε ότι «στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ανακοίνωση των δύο ηγετών της 1ης Φεβρουαρίου 2017, ας μην το ξεχνάμε, που εξουσιοδοτούσε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ  Έιντε, να προσεγγίσει και να διαβουλευθεί με τις εγγυήτριες δυνάμεις για να υπάρξει Διάσκεψη για την Κύπρο, για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου του 2017».

Λέγοντας ότι «ακούσατε  και τις δημόσιες δηλώσεις, την απογοήτευση από τον κίνδυνο του αδιεξόδου σε αυτά τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου» ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε τα όσα δήλωσε τον Μάρτιο του 2013 «ότι δεν θα αφήσουμε να γονατίσει η Κύπρος και όσο περνά από το χέρι μας θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην υπάρξει αδιέξοδο».

Είπε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία και γνωρίζουμε όλοι ότι δεν εξαρτάται από εμάς εάν θα επιλυθεί το Κυπριακό ή όχι, από την Άγκυρα εξαρτάται, αλλά έχει μεγάλη σημασία να έχουμε μια συνέπεια στην αποφασιστικότητά μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

«Αυτή είναι η μεγαλύτερή μας ασπίδα στον αγώνα που διεξάγουμε για να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ερωτηθείς εάν προσυπογράφει την πρόταση Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι κύκλοι του ΔΗΣΥ βρίσκονται πίσω από μια προσπάθεια υπονόμευσης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι «δεν θα σταματήσουν ποτέ οι συνωμοσιολογίες, οι υποψίες, οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις σε μια δημοκρατική χώρα στην οποία ζούμε» .

Χαρακτηρίζοντας τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «παραγωγική» είπε ότι κατά τη διάρκειά της διατύπωσε «με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις του κόμματος και τη στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «υπέβαλε μία πρόταση και κράτησε ανοικτό το παράθυρο δίνοντας την ευκαιρία στον κ. Έιντε να διαβουλευθεί με την άλλη πλευρά και να προσπαθήσει μέσω μιας, ενδεχομένως διαφοροποιημένης φόρμουλας, χωρίς να αλλάζει την ουσία της θέσης του Προέδρου Αναστασιάδη, να ξανασυζητηθεί» θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Συνέχισε λέγοντας ότι είναι μια εκτίμηση «ότι πιθανώς τις επόμενες μέρες υπάρξει συνάντηση του κ. Έιντε, με τους δύο ηγέτες για αυτό και δεν θέλω να κηρύξω το αδιέξοδο δεν θέλω να πιστεύω ότι έκλεισε το παράθυρο ευκαιρίας όσο κι αν οι άνεμοι είναι τόσο δυνατοί που το σπρώχνουν να κλείσει».

Απαντώντας, τέλος, σε παρατήρηση ότι η πρόταση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, περιλαμβάνει και την πλήρη συμφωνία επί χαρτών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε: «Ακόμα καλύτερα».

Ο  ΓΓ ΑΚΕΛ

Θα είναι τραγικό αν καταρρεύσει η διαδικασία των συνομιλιών για διαδικαστικά θέματα, με κίνδυνο να επωμιστεί η ε/κ πλευρά ευθύνες για τις πιθανές εξελίξεις, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Είπε ότι το θέμα όπου η Τουρκία θα δοκιμαστεί και θα δείξει κατά πόσο θέλει λύση στο Κυπριακό είναι το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όχι τα διαδικαστικά ζητήματα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού, εξέφρασε παράλληλα ανησυχία «για το ρίσκο και την ευθύνη που αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του για την πρόταση την οποία έχουν καταθέσει».

«Επιμένουμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό», είπε, χαρακτήρισε όμως «πολιτική αφέλεια» το να νομίζει κανείς ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί μετά τις Προεδρικές του 2018, αν καταρρεύσει η διαδικασία.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητήσει «με ανοιχτό μυαλό» το όλο ζήτημα με τα Ηνωμένα Έθνη και να μην αφήσει τη διαδικασία να σταθεί εμπόδιο στο να συζητηθεί η ουσία.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αγγίζει και την ουσία απάντησε ότι «είναι η απλή διαδικασία κατά τη δική μας την άποψη» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα κριθεί στη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Είπε ότι εδώ και 40 χρόνια, η θέση της ε/κ πλευράς ήταν ότι πρέπει να κλείσει η εσωτερική πτυχή ή να φτάσουμε σε ακτίνα σύγκλισης και μετά να πάμε στη συζήτηση της διεθνούς πτυχής. Συμπλήρωσε ότι κάποια κόμματα έθεταν θέμα να αναστραφεί η διαδικασία και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε με επιχειρήματα, πως πρόκειται για λανθασμένη προσέγγιση. «Σήμερα την υιοθετεί», συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Είπε ότι ο ίδιος δεν θα επεκταθεί, δίνοντας μια ευκαιρία στο να εξελιχθούν τα πράγματα. «Γίνεται μια προσπάθεια από τον κ. Έιντε αντιλαμβάνομαι, να δουν κατά πόσο θα μπορούσε να συμφωνηθεί η διαδικασία» είπε. «Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διαβουλεύσεις που γίνονται, αν γίνονται» συμπλήρωσε.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε ότι αντιλαμβάνεται πως ο Πρόεδρος «αναμένει κάτι», χωρίς να έχουν λεχθεί συγκεκριμένα πράγματα, ενώ έχει ζητήσει από τους συμμετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο να μην επεκταθούν.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα της συνδιαβούλευσης με τα κόμματα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πάρα πολλές περιπτώσεις προχώρησε μονομερώς, δίχως να λαμβάνει υπόψιν του τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων».

Ως προς τη διαφορά της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στη Γενεύη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά» καθώς η πρόταση του κόμματος αφορά την άτυπη συζήτηση των θεμάτων της εσωτερικής πτυχής. «Αν διαπιστωθεί ότι μπορούμε να καταλήξουμε, καλώς. Εάν όχι, τότε θα θεωρηθεί ως μη γενομένη», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία δεν πείθει κανέναν λόγω των απαράδεκτων απαιτήσεών της στα θέματα της ασφάλειας. «Αν εξακολουθήσει να επιμένει σε αυτές της απαράδεκτες θέσεις, τότε κανένας στη διεθνή κοινότητα δεν πρόκειται να την κατανοήσει και όλοι θα της επιρρίψουν ευθύνες για το αδιέξοδο που θα προκληθεί στο Κυπριακό», είπε.

Είπε τέλος ότι ο ίδιος δεν θεωρεί πως η εκ περιτροπής Προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο είναι παράλογη, αλλά «η μόνη έξοδος σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας».

Προέδρος  ΔΗΚΟ

«Οι συνεχείς παλινδρομήσεις, οι αλλοπρόσαλλες αντιφάσεις του κ. Αναστασιάδη έχουν διαλύσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας της δικής μας πλευράς», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Έκανε παράλληλα λόγο για «συσκότιση», καθώς όπως είπε «έχουμε ζητήσει συγκεκριμένη ενημέρωση, την οποία δεν λάβαμε σήμερα».

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ακόμη ότι «δεν υπάρχουν προτάσεις, δεν υπάρχει στρατηγική στο Κυπριακό».

«Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Νίκου Αναστασιάδη παραμονές εκλογών, ναι κοστίζουν», την αξιοπιστία της πλευράς μας, καθώς «δεν γινόμαστε πιστευτοί» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Αυτό, συνέχισε, είναι κάτι που «θα το αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πιέσεων που θα δεχτεί η πλευρά μας στη συνέχεια».

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δυναμιτίζουν κάθε προοπτική προόδου στις διαπραγματεύσεις, με την Τουρκία να παραμένει «αδιάλλακτη, προκλητική, αμετακίνητη στις θέσεις της».

Αντίθετα, συνέχισε, στη δική μας πλευρά υπάρχει «αμηχανία, σύγχυση, αλλά και διάθεση για περαιτέρω υποχωρήσεις» ενώ πρόσθεσε ότι «αυτή η υποχωρητικότητα είναι που εκτρέφει την τουρκική αδιαλλαξία».

«Κανένας πλέον δεν μας πιστεύει γιατί είναι ξεκάθαρο ότι οι τοποθετήσεις, οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας εξυπηρετούν απλά προεκλογικές σκοπιμότητες».

Είπε ότι αύριο, Τρίτη συμπληρώνονται 100 ημέρες από τότε που το ΔΗΚΟ κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο την εισήγησή του για μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η πρόταση δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι βρισκόμαστε ενώπιον του κινδύνου ενός αδιεξόδου, αλλά και του κινδύνου να κατηγορηθεί η ε/κ πλευρά στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

Διερωτήθηκε ακολούθως ποια είναι η στρατηγική της ε/κ πλευράς για να αντιμετωπίσει την τουρκική αδιαλλαξία και πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλει να συζητήσει τις δικές μας εισηγήσεις».

Τέλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς αυτό απαιτεί ενημέρωση «και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει τη συσκότιση σε ό,τι αφορά στις θέσεις της πλευράς μας αλλά και την αντιμετώπιση των προτάσεων από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων».

Εκκληση Σιζόπουλου

Σε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ενότητας του εσωτερικού μετώπου για αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου αδιεξόδου στις συνομιλίες, προέβη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως από την ενημέρωση επιβεβαιώνεται ότι η τουρκική και η τ/κ πλευρά, πέραν από τη σκλήρυνση της στάσης τους στις διαπραγματεύσεις προέβησαν σε μια σειρά από υπαναχωρήσεις και όπως φαίνεται αν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία ο διάλογος θα οδηγηθεί αδιέξοδο και κατά πάσαν πιθανότητα σε ναυάγιο.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που η ΕΔΕΚ είχε κάνει από την αρχή της διαδικασίας σχετικά με τα προβλήματα που θα προέκυπταν ως αποτέλεσμα αυτή της τακτικής της δικής μας πλευράς.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταθέσει μια πρόταση για το πώς μπορεί να προχωρήσει μια νέα διάσκεψη. Η ΕΔΕΚ, σημείωσε, πιστεύει πως ο Πρόεδρος θα πρέπει να προχωρήσει, παρά τις όποιες επιφυλάξεις έχει, σε κατάθεση αιτήματος στο ΣΑ ώστε αυτή η διεθνής διάσκεψη να περιλαμβάνει και τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ για να υπάρχει μια εξισορρόπηση και να ξεκαθαριστεί ποιοι ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού.

Επίσης, θα πρέπει να προηγηθεί από πλευράς Τουρκίας, η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και θέσεων για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η κατάργηση του συστήματος εγγύησης και του συστήματος ασφάλειας. Σημείωσε πως με βάση τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, οι θέσεις της Τουρκίας κινούνται προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ενότητας των κομμάτων γύρω από την αντιμετώπιση ενός πιθανού αδιεξόδου και την προώθηση του διαλόγου για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της δικής μας πλευράς, να αξιοποιηθούν τα διαπραγματευτικά της όπλα και κυρίως μέσα από μια τακτική να μην διευκολυνθεί η τουρκική πλευρά είτε με το να έχει πρόσθετο πολιτικό κεκτημένο και παράγωγο δίκαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και να μην διευκολυνθεί στην περαιτέρω αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Ερωτηθείς αν από την ενημέρωση που είχαν προκύπτει κάτι συγκεκριμένο για την πρωτοβουλία των ΗΕ, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως παραμένουμε στο ίδιο, της απόρριψης από την τ/κ πλευρά της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη και εμμονή στις θέσεις. «Δεν μπορώ να γνωρίζω αν τα ΗΕ έχουν προχωρήσει σε οποιεσδήποτε άλλες διμερείς επαφές και ενδεχομένως στην ετοιμασία κάποιων συγκεκριμένων προτάσεων για διάρρηξη του αδιεξόδου», είπε.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως πρότειναν στον Πρόεδρο να αναλάβει μια πρωτοβουλία μέσα από μια μελέτη και από τη διαπραγματευτική ομάδα που θα προσδιορίζει τους λόγους της αποτυχίας, και από κοινού να καθοριστεί η στάση και η θέση ενόψει ενός ενδεχόμενου αδιεξόδου αλλά και μιας ενδεχόμενης συνέχισης των συνομιλιών.

 

Συμμαχία Πολιτών

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για συζήτηση των βασικών πτυχών της ασφάλειας και των εγγυήσεων έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εκφράζοντας την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε ένα αδιέξοδο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε αρχικά την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός αδιεξόδου. Παράλληλα, λέγοντας πως η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη αν και φαινομενικά δίνει μια διέξοδο, σημείωσε πως αν δεν υπάρξει προετοιμασία για μια νέα διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό ενδεχομένως να οδηγήσει η διάσκεψη σε επισημοποίηση του αδιεξόδου.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία του για το γεγονός όπως είπε ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να ενοχλείται από ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο γιατί προφανώς έχει έτοιμο πλάνο Β’ που θα θέσει σε εφαρμογή και αφορά την δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Είπε πως επανέλαβε την έκκλησή του για σύγκληση μιας ειδικής συνεδρίας του Εθνικού για συζήτηση των ενδεχομένων αυτών, εις βάθος μελέτης των σεναρίων και των ενδεχόμενων κινήσεων της Τουρκίας έτσι ώστε να διαμορφωθούν προληπτικά μέτρα αποτροπής της δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

«Εκτιμώ ότι η όλη τακτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έφερε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και σίγουρα δεν οδήγησε στη λύση του Κυπριακού», είπε σημειώνοντας πως η πρόταση για συζήτηση των βασικών πτυχών που αφορούν την ασφάλεια, τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού «και να μην μείνουμε στο παρά πέντε και όταν ήδη, με τις μονομερείς υποχωρήσεις που έχουμε κάνει στα θέματα των εσωτερικών πτυχών, να μην έχει μείνει στα χέρια του Προέδρου άλλο διαπραγματευτικό χαρτί για την τελική φάση του πάρε δώσε».