Προτάσεις νόμου συζητά η Επιτροπή Οικονομικών για αναστολή των εκποιήσεων

βουλη+κυπροςΔύο προτάσεις νόμου σε σχέση με την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις θα συζητήσουν στις 9.00 σήμερα το πρωί σε κοινή συνεδρία οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Η μία πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις ο βουλευτής Γιάννος Λαμάρης, αφορά την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2015.

Η άλλη πρόταση νόμου την οποία κατέθεσαν εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ ο βουλευτής Νίκος Νικολαϊδης, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης και εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος ο βουλευτής Νικόλας Παπαδόπουλος, αφορά την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην εκτελεστική εξουσία να ετοιμάσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Σύμφωνα με το μνημόνιο το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του 2014.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ έχει αποφασίσει να συνυπογράψει την πρόταση νόμου που ετοίμασε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ για αναστολή του νόμου των εκποιήσεων και πρόσθεσε ότι από την αρχή το ΔΗΚΟ είχε πει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να εφαρμοστεί μονομερώς ο νόμος των εκποιήσεων χωρίς να εφαρμοστεί παράλληλα το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν, εκτός από τον Υπουργό Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και ο Αναπλ. Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εξάλλου, στις 11.30, το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors) Λάζαρος Λαζάρου θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση του Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2013 σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών, Ελέγχου και Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, ο Επίτροπος Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, ο Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, η Αναπλ. Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.