Περίεργη απάντηση Γ.Εισαγγελέα στον Γ.Γ.ΑΚΕΛ

Περίεργη απάντηση έδωσε σημερα ο Γ.Εισαγγελέας Κ.Κληρίδης στην  επιστολή του  Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ σχετικά με δηλώσεις  του Υπ.Δικαιοσύνης Ι.Νικολάου  σε εφημερίδα και για στρατιωτικές ασκήσεις μελών του ΕΛΑΜ.b_kuriakou

Ακολουθεί αυτούσια η απαντητική επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα:

«Αναφέρομαι στη χθεσινή επιστολή την οποία μου απευθύνατε, με την οποία παραπέμπετε στο σκεπτικό παύσης του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, όπως ανακοινώθηκε, και επίσης παραπέμπετε σε συγκεκριμένο ρεπορτάζ καθημερινής εφημερίδας, στο οποίο παρατίθενται δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σχετικά με τη διερεύνηση κάποιων παλαιότερων καταγγελιών σας ως προς εκγύμναση προσώπων σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Ερωτάτε δε με την επιστολή σας κατά πόσο προτίθεμαι να ασκήσω ποινική δίωξη εναντίον του Υπουργού, κατ’ αναλογία με ό,τι λέχθηκε ότι θα γίνει και για τον τέως Υπαρχηγό Αστυνομίας.

Εν πρώτοις, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι ο λόγος για τον οποίο δόθηκαν οδηγίες για ποινική δίωξη του τέως Υπαρχηγού κ. Α. Κυριάκου δεν αφορά, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, σε υποψίες ότι πιθανώς ο ίδιος διέρρευσε στοιχεία από μη διαβαθμισμένη έκθεση. Όπως είχα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, ημερ. 2.5.2017, από το συλλεγέν μαρτυρικό υλικό, κρίθηκε ότι στοιχειοθετείτο και εδικαιολογείτο:

      · η έναρξη ποινικής δίωξης για Παραβίαση Υπηρεσιακού Απορρήτου και για Παραβίαση του περί Κανονισμών Ασφαλείας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών Εγγράφων και Υλικού Νόμου σε σχέση με διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της Interpol και της Αστυνομίας Κύπρου, και· η έναρξη ποινικής δίωξης για Παραβίαση Υπηρεσιακού Απορρήτου, σε σχέση με διαρροή υπηρεσιακού εγγράφου – ενδοϋπηρεσιακής μελέτης της Αστυνομίας για πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην κυπριακή Αστυνομία.

 

Το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», στο οποίο παραπέμπετε, παρατίθενται δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, προς την εφημερίδα, οι οποίες αναφέρονται στο συμπέρασμα έκθεσης που υπέγραφε ο τέως Υπαρχηγός της Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο άτομα που φαίνονται σε φωτογραφίες και φέρονταν ως εκτελούντα στρατιωτικές ασκήσεις με χρήση οπλισμού, δεν ανήκαν σε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, αλλά στον Σύνδεσμο Αεροσφαίρισης Κύπρου. Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα, φιλοξενούνται και δικές σας δηλώσεις, με τις οποίες εκφράζετε τη θέση ότι οι φωτογραφίες υπάρχουν αναρτημένες στο διαδίκτυο και φαίνεται ότι αυτοί που τις κατείχαν, είτε δεν διερεύνησαν σωστά το θέμα, είτε παραπλανήθηκαν.

Όπως αντιλαμβάνομαι από τις δηλώσεις του Υπουργού προς την εφημερίδα, νοουμένου βέβαια ότι ορθά αποδόθηκαν, το μόνο το οποίο πράττει είναι να αναφερθεί στο αποτέλεσμα αστυνομικής διερεύνησης επί ενός θέματος ιδιαίτερου δημόσιου ενδιαφέροντος το οποίο έτυχε ευρείας δημοσιότητας .

Δεδομένου μάλιστα ότι για το συγκεκριμένο σκέλος της καταγγελίας είχε συμπληρωθεί η ανάκριση, αδυνατώ να εντοπίσω οτιδήποτε το μεμπτό. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις δικές σας δηλώσεις και τα σχόλια επί του ιδίου θέματος που φέρονται να έγιναν την ίδια ημερομηνία.

Επομένως, αδυνατώ να δω οποιαδήποτε αναλογία μεταξύ της περίπτωσης του Υπαρχηγού της Αστυνομίας και της περίπτωσης των φερόμενων δηλώσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προς την προαναφερθείσα εφημερίδα.

Δεδομένου ότι έχετε δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της προς εμέ επιστολής σας, θα πράξω το ίδιο για το περιεχόμενο της παρούσας απαντητικής μου επιστολής.

Η απάντηση  ΓΓ του ΑΚΕΛ

 Απάντηση στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη έδωσε λίγο αργότερα σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε σχέση με καταγγελία του αναφορικά με δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως το 2013 για το θέμα που έθεσε τότε ο κ. Κυπριανού σχετικά με το ζήτημα εκγύμνασης προσώπων σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Στην απαντητική επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, την οποία έδωσε στην δημοσιότητα, ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι σέβεται το περιεχόμενο της απάντησης του κ. Κληρίδη αλλά διερωτάται «κατά πόσο δεν ενοχλεί το γεγονός ότι για μια καταγγελία που αφορά ένοπλες ασκήσεις και για την οποία ο Υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει ότι συνεχίζεται η έρευνα, να διαρρέεται προς τα ΜΜΕ συνειδητά, ποιος είναι ο επικεφαλής των ερευνών».

«Υπενθυμίζω δε ότι στην απόφαση σας υποδείξατε ότι υπήρχε παρανομία αλλά δεν προχωρήσατε σε διώξεις γιατί κρίνατε ότι η νομοθεσία δεν ήταν γνωστή στους παρανομούντες», προσθέτει.

Με όλο το σεβασμό προς την άποψη σας, προσθέτει ο κ. Κυπριανού, «θεωρώ ότι η συγκεκριμένη διαρροή θα έπρεπε να σας ενοχλεί και για λόγους προστασίας της έρευνας και για λόγους προστασίας του ατόμου που διεξάγει την έρευνα».

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης

 

Κληθείς να σχολιάσει σήμερα, την καταγγελία στην οποία προέβη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού αναφορικά με δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως το 2013 για το θέμα που έθεσε τότε ο κ. Άντρος Κυπριανού σχετικά με το ζήτημα εκγύμνασης προσώπων σε στρατιωτικές ασκήσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Το θέμα της εκγύμνασης προσώπων σε στρατόπεδο που τέθηκε τότε, διερευνήθηκε από την Αστυνομία, υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος στα τέλη Οκτωβρίου 2013, έγινε αξιολόγηση του φακέλου από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος στο τέλος ανακοίνωσε πως λόγω του ότι η νομοθεσία, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί δεν ήταν γνωστή στο ευρύτερο κοινό – και πέραν του ότι επρόκειτο για νομοθεσία της δεκαετίας του ’50 ίσως και παλαιότερα που έγινε επί Αγγλοκρατίας για συγκεκριμένο σκοπό – έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δίωξη.

Η χθεσινή καταγγελία του κ. Κυπριανού αφορούσε στις φωτογραφίες, οι οποίες μου είχαν παραδοθεί τότε και νομίζω ότι καλύτερη απάντηση από αυτή που δόθηκε σήμερα από τον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα αυτό δεν χρειάζεται, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτές οι φωτογραφίες είχαν ήδη κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και σε δημοσιεύματα που προηγήθηκαν της δικής μου δήλωσης. Δεν χρειάζεται οποιοδήποτε άλλο σχόλιο».