Eκκληση Αναστασιάδη προς τη Βουλή να ψηφίσει τους νόμους για τα Υφυπουργεία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε εκ νέου από τη Βουλή να ψηφίσει σε νόμους τις κυβερνητικές νομοθετικές προτάσεις για τη δημιουργία τριών υφυπουργείων με εφαρμογή μετά τις προεδρικές εκλογές.imagew-10.aspx

Σε ομιλία του στην τελετή απολογισμού δράσης του ΕΤΕΚ 2014-2017 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το ΕΤΕΚ υπηρετεί με συνέπεια του στόχους της ασφάλειας, της ποιότητας και της αειφορίας στους τομείς των αναπτυξιακών έργων και των έργων υποδομής, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι το επιμελητήριο είναι πρωτοστάτης της προσπάθειας να ανταποκριθεί η χώρα στις σύγχρονες προκλήσεις.

Αναφορικά με το διαγωνισμό και το βραβείο μηχανικής για 2017, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το πρώτο βραβείο απονέμεται στον Αντώνη Κουντούρη, για τη συμβολή του στον σχεδιασμό, παραγωγή και εμπορική αξιοποίηση του τσιμεντοκονιάματος πολυουρεθάνης THERMINK, την απόδοση εύφημου μνείας στον Θεόδωρο Κασκίρη για την ευρεσιτεχνία RampCo η οποία είναι μια τεχνολογικά προηγμένη αναδιπλούμενη και μεταφερόμενη πλατφόρμα, προϊόν ερευνητικού προγράμματος με συντονιστή την εταιρεία CyRIC .

Αναφορά έκανε και στον Θεόδωρο Κασκίρη, που τιμήθηκε με εύφημο μνεία για τον εντοπισμό, ετοιμασία τεκμηρίωση, επιτυχή εμπλοκή της διεύθυνσης και διοίκησης της ΑΗΚ και υλοποίηση έργου βελτιστοποίησης του δικτύου διανομής μέσης τάσης της Περιφέρειας Λευκωσίας, παρατηρώντας ότι ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ που παρίστατο μπορεί να αξιοποιήσει τα ευρήματα.
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην καθηγήτρια του Μετσοβείου Πολυτεχνείου Αντωνία Μοροπούλου που πήρε τιμητική διάκριση και ανακηρύχθηκε σε επίτιμο μέλος του ΕΤΕΚ, αναφέροντας ότι η κ. Μοροπούλου για την επιστημονική της συνεισφορά στο καινοτόμο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, στον Πανίερο ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε το 3,3% που αποτελεί από τους υψηλότερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ξεπερνά κάθε σχετική πρόβλεψη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο επανπροκυρηχθείς διαγωνισμός για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο θα είναι επιτυχής καθώς το έργο αναμένεται να αποτελέσει βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της τεχνολογίας και της υψηλής τεχνολογίας και εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης που θα μετατρέψει την Κύπρο σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ψήφιση του νόμου με τα φορολογικά κίνητρα για επένδυση σε νεοφανείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στα νομοσχέδια για τη δημιουργία των τριών υφυπουργείων για την ανάπτυξη, τον τουρισμό και την ναυτιλία και ζήτησε εκ νέου από τη Βουλή να υιοθετήσει τις προτάσεις της Κυβέρνησης, με εφαρμογή μετά τις προεδρικές εκλογές, για το καλό του τόπου, όπως είπε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Στέλιος Αχνιώτης, στην ομιλία του, μετά από σύντομη αναδρομή στην Τριετία 2014-2017, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και την προσφορά του ΕΤΕΚ προς την Πολιτεία και την κυπριακή κοινωνία και προς τα μέλη του.

Είπε ότι το Επιμελητήριο δέχθηκε μεγάλο πλήγμα στους οικονομικούς του πόρους λόγω του κουρέματος των καταθέσεων του και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Αχνίωτης είπε ακόμα ότι “το Επιμελητήριο χωρίς να έχει οποιαδήποτε υποχρέωση σε δάνεια, χωρίς να λαμβάνει οποιαδήποτε ουσιαστική επιχορήγηση από την Πολιτεία και διατηρώντας, ή και χαμηλώνοντας τα τέλη προς τα μέλη του, συνεχίζει να επιτελεί πολυεπίπεδο και εκτενές έργο με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».
Ο κ. Αχνιώτης είπε, επίσης, πως το Επιμελητήριο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών του, διοργανώνοντας 109 εκδηλώσεις μέσα στην τριετία 2014-2017. Υπενθύμισε ότι το 2016 είχε ανακηρυχθεί «Έτος Εκπαίδευσης» και στη διάρκεια του προσέφερε πέραν των 500 ωρών εκπαίδευσης ή και συνεχιζόμενης κατάρτισης, ενώ κατά την τριετία υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται, συνολικά, στις 1.000 ώρες εκπαίδευσης».

Μεταξύ άλλων είπε και ότι το Επιμελητήριο συμμετείχε σε τέσσερα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και σημείωσε τη συμβολή του ΕΤΕΚ στο έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων όπου, κλήθηκε σε πέραν των 80 συνεδριάσεων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών στις οποίες συζητήθηκαν περί τα 150 θέματα.