Σε απόγνωση η ταξικά τροποποιημένη Αριστερά με το εγχείρημα αναβίωσης του σεναρίου « Γ.Βασιλείου»

Οταν στις 7 Φεβρουαρίου του 2016 έγραφα από αυτή

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

τη στήλη γα την «Ταξικά τροποποιημένη Αριστερά» ο κ. Αντρος Κυπριανού έβαζε στις ράγες των  εσωκομματικών «διαδικασιών»,  παράτυπες τακτικές για την οριστική και αμετάκλητη διαγραφή και αποπομπή μου από το ΑΚΕΛ.Μια δράκα φραξιονιστών και νεοφιλελεύθερων συμπεριφερονται δυστυχώς  ως να είναι φέουδο τους το ιστορικό κόμμα του Εργαζόμενου Λαού.

Τώρα ενόψει των διαδικασιών για επιλογή υποψηφίου του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές του 2018, επιχειρείται να επαναλαληφθεί το σενάριο Γ.Βασιλείου όταν το 1988 το ΑΚΕΛ πέτυχε να τον αναδείξει Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.Αλλοι καιροί, άλλες εποχές, και άλλες συγκυρίες  βεβαια. Τότε η ηγεσία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον αείμνηστο Παπαϊωάννου είχε ως προμετωπίδα και διαφύλασσε την πολιτική και τακτική των συμμαχιών ως κόρη οφθαλμού κάνοντας υπερβάσεις και υποχώρησεις διαφυλάττοντας ωστόσο τις θέσεις αρχών  του για την επίλυση του κυπριακού και την μικτή οικονομία.

Βέβαια ο Γ.Βασιλείου «πλήρωσε» την τιμή που του έκανε το ΑΚΕΛ να τον αναδείξει από την πολιτική αφάνεια σε Πρόεδρο της Κ.Δημοκρατίας όταν  το 1998 στράφηκε υπέρ της υποψηφιότητας Γλ. Κληρίδη και ο τελευταιος τον επιβράβευσε χρήζοντας τον  επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και υπεύθυνο για το όλο έργο της εναρμόνισης ,υιοθέτησης και εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.Ο κ. Βασιλείου ήταν ο ιδρυτής του  Κινήματος   Ελευθέρων Δημοκρατών και αργότερα των Ενωμένων Δημοκρατών  συνενώνοντας τις λιγοστές δυνάμεις του με την τότε φράξια που αποχώρησε από το ΑΚΕΛ , το  ΑΔΗΣΟΚ η οποία εσχάτως «μετακόμισε » στο ΑΚΕΛ.

Τώρα η ηγεσία του ΑΚΕΛ ψάχνει υποψήφιο.Δεν απέχει από την πραγματικότητα ο παραλληλισμός που έδωσε ο  πρόεδρος των Οικολόγων  Γ.Περδίκης παραπέμπτοντας τις τρέχουσες διεργασίες σε εκείνο το τηλεοπτικό παίγνιο «Αγρότης μόνος ψάχνει».Η ηγεσία της Αριστεράς βρίσκεται σε μια εκκωφαντική  μοναξιά καθότι σε ενδεχόμενο ο υποψήφιος τους να βρεθεί στο Β’γύρο δεν θα υπάρχουν δυνάμεις ούτε από την ΕΔΕΚ ούτε από το ΔΗΚΟ να τον υποστηρίξουν (όπως έγινε στην περίπτωση το Φεβράρη του 1988 με τον Γ.Βασιλείου) γιατί οι γέφυρες μεταξύ ΑΚΕΛ και αυτων των δυνάμεων έχουν γκρεμμιστεί και μεγάλο μέρος ευθύνης φέρει η σημερινή ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Η φημολογία που φέρει την ηγεσία του ΑΚΕΛ να προωθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας τον οικονομολόγο και επιχειρηματία Μάικ Σπανό καταδεικνύει την απόγνωση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ να κατέλθει με «υποψηφιότητα νίκης» .Βγάζει επίσης στην επιφάνεια μικροψυχίες, εγωπάθειες και αντιπαλότητες που διαχέονται στους κόλπους της σύγχρονης μεταλλαγμένης Κυπριακής Αριστεράς, καθότι ο ηγετης της δεν βλέπει με καλό μάτι να τρέξει στην κούρσα ένα άλλο πρώην ή νυν στέλεχος της Αριστεράς που τουλάχιστον θα μπορέσει να τηρήσει τις προδιαγραφές που έθεσε το Εκτακτο Προγραμματικό συνέδριο του ΑΚΕΛ για τις συμμαχίες.Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δεν έχει καμιά πιθανότητα να κατέλθει υποψήφιος γιατί σύμφωνα με τις διάφορες δημοσκοπήσεις ούτε τους ψήφους του ΑΚΕΛ δεν θα συγκεντρώσει

Ο Μάικ Σπανός είναι ένας οικονομολόγος επιχειρηματίας ο οποίος όπως και ο Γ.Βασιλείου υποστηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και το λιγότερο κράτος στους ημικρατικούς και ημιδημοσιους οργανισμούς.Από τις λιγοστές τηλεοπτικές του εμφανίσεις φάνηκε καθαρά πως οι θέσεις του για την οικονομία δεν απέχουν πολύ από αυτές του ΔΗΣΥ  ή και του ΔΗΚΟ. Ουδείς γωρίζει ποιά πολιτική θα ακολουθήσει στο Κυπριακό και πόσο η ηγεσια του ΑΚΕΛ θα μπορεί να τον «ελέγχει» ακόμα και αν κατέλθει με την ταμπέλα του «ανεξάρτητου».

Μια ματιά στο βιογραφικό του υποψηφίου που φαίνεται να προωθεί η ηγεσία του ΑΚΕΛ βλέπουμε πως ο κ. Μάικ Σπανός: «υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας Heineken-Lanitis Cyprus από το 2005 μέχρι το 2007, της Lumiere TV Public Ltd από το 2000 μέχρι το 2012, της A. Petsas & Sons Public Ltd από το 2000 μέχρι το 2007 και της CypriaLife Insurance Ltd από το 1995 μέχρι το 2005.Διετέλεσε CEO της τουρκικής Coca Cola, η οποία είναι η 5η μεγαλύτερη σε εμφιάλωση παγκοσμίως,  στο δίκτυο της Coca Cola παγκοσμίως .

Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας M.S. Business Power Ltd ενώ διετέλεσε Διευθυντής Μάρκετινγκ, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Λανίτης (Coca-Cola Cyprus) από το 1981 μέχρι το 2008, ενώ διατηρεί τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας.

Επιπλέον, υπήρξε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CIIM από το 2005 μέχρι το 2009, ενώ από το 2014 διατηρεί θέση Ανώτερου Ανεξάρτητου Διευθυντή στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς και Ανεξάρτητου Μη εκτελεστικού Διευθυντή. Παράλληλα, κατείχε θέση διευθυντή στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.»

Για τη δράση  του στην πολιτική σκηνή καμιά αναφορά.Θα τον βάλουν μήπως  στην διαδικασία των «ταχύρυθμων μαθημάτων » για να μάθει σε ποιό στάδιο βρίσκεται ο διάλογος για το κυπριακό;  Και θα είναι έτοιμος να αποδεκτεί απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις;

Θα επαναλάβω μια φράση από το άρθρο μου στις 7 του Φεβράρη του 2016:

«Ποιά σχεση έχει η μαρξιστική Αριστερά , η μαχητική και η δοσμένη στην ανιδιοτέλεια που έδιδε  το άπαν των δυνάμεων της για τον αρκάτη, τον διανοούμενο και τους νέους,    με τη φαλκιδευμένη Αριστερά που παρουσιάζεται σημερα; Μιαν Αριστερά που έχει τις ψευδαισθήσεις και την μέγιστη πλάνην πως με το να   τρέχει να δώσει διαπιστευτήρια στους ταγούς της νέας τάξης πραγμάτων , στους καουμπόυδες  της Αστερόεσσας, να χαμογελά και ν’ ασπάζεται σταυρωτά τους σταυρωτήδες και τους κατακτητές  της Κύπρου στο ονομα δήθεν μιας πατριωτικής πορείας για λύση και επανέωση της Κύπρου, θα εξιλεωθεί  και θα κερδίσει την εκτίμηση του λαού;»