Ν.Κατσουρίδης:«Δεν μου έγινε πρόταση από κανένα πολιτικό χώρο για υποψηφιότητα στις προεδρικές…»

“Το σημαντικό είναι οι αρχές της συνεργασίας για Προεδρικές να είναι σύμφωνες με την απόφαση του Προγραμματικού Συνεδρίου” 

 

Σε μια ς ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο «Όλα στο Φως», ο Νίκος Κατσουρίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Προεδρολογία αλλά και στην ενδεχόμενη επιλογή του ΑΚΕΛ εν όψει Προεδρικών Εκλογών, λέγοντας πως δεν του έγινε κρούση από κανένα πολιτικό χώρο για υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.nor_dddkatsouridis

Σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, όποια και να είναι η επιλογή του ΑΚΕΛ, σημασία έχει να συνάδουν οι θέσεις και το πρόγραμμα διακυβέρνησης του όποιου υποψηφίου με αυτά που θέλει ο ψηφοφόρος του ΑΚΕΛ και αυτά που προνοεί το προγραμματικό συνέδριο του κόμματος. Αυτό είναι το σημείο κλειδί, ανέφερε ο πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Σε ερώτημα κατά πόσο η περίοδος προσφέρεται για μια μη κομματική υποψηφιότητα, ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι υπάρχει όντως επιθυμία από μεγάλη μερίδα πολιτών για εμπλοκή μη κομματικών στελεχών στην πολιτική ζωή. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει κατ’ ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο, συνέχισε. Υπάρχει όμως όντως επιθυμία από μερίδα πολιτών για κάτι τέτοιο.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν έχει αντιληφθεί ο ίδιος να υπάρχει τελική απόφαση αυτή τη στιγμή από μέρους ΑΚΕΛ.

Κεντρική Επιτροπή και ομάδες βάσης έχουν καθοριστικό λόγο και ρόλο

Σε ερώτημα κατά πόσο οι ομάδες βάσης ή η Κεντρική Επιτροπή ανέτρεψε ποτέ στα χρονικά του ΑΚΕΛ, εισήγηση-πρόταση της Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου, ο Νίκος Κατσουρίδης απάντησε καταφατικά και υπενθύμισε ότι «υπήρξε μια τέτοια περίπτωση που οι τοποθετήσεις των μελών του κόμματος ήταν καταλυτικές και αυτή αφορούσε στο κατά πόσο το ΑΚΕΛ θα στήριζε Μάριο Ηλιάδη ή Γιώργο Ιακώβου.

“Δεν μου έχει γίνει κρούση από κανένα πολιτικό χώρο” 

Σε ερώτημα σχετικά με ενδεχόμενη δική του υποψηφιότητα, τόνισε ότι έχουμε πλέον όλους τους υποψηφίους, μιας και ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Λιλλήκας είναι ήδη υποψήφιοι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει εξαγγείλει αλλά είναι υποψήφιος και το ΑΚΕΛ βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία για την επιλογή του. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν του έχει γίνει κρούση για να είναι υποψήφιος από κανένα πολιτικό χώρο.

Προχώρησε στην εκτίμηση ότι μετά το καλοκαίρι θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τη δυναμική που θα αναπτύξει η κάθε υποψηφιότητα, καθώς υπάρχουν παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάσουν είτε υπέρ είτε κατά μιας υποψηφιότητας.

Ανέφερε ως παραδείγματα το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, πλήρους ναυαγίου των διαπραγματεύσεων ή αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για το Κυπριακό, μια ενδεχόμενη αξιολόγηση από διεθνείς οικονομικούς οίκους κ.τ.λ.

Η επιρροή ξένων 

Επεσήμανε, άλλωστε, ότι θα μπορούσαν οι ξένοι δάκτυλοι να επηρεάσουν υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Ως παράδειγμα έφερε το ενδεχόμενο γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι το «αν θα γίνει ή όχι γεώτρηση τελικά στην Κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούλιο, δεν είναι κάτι που μπορεί να το καθορίσει οποιοσδήποτε Κύπριος. Αν γίνει γεώτρηση θα μετρήσει θετικά, αν δεν γίνει θα μετρήσει αρνητικά. Μόνο η εταιρεία κολοσσός μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Άρα, οι ξένοι όντως μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό δυναμική υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς».

Θεωρεί, επίσης, «απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να υπάρξει θερμό επεισόδιο το καλοκαίρι, καθώς η εταιρεία, αν αποφασίσει να προχωρήσει στη γεώτρηση, σημαίνει ότι έχει ήδη συνεννοηθεί με τη χώρα της, η οποία με τη σειρά της δεν θα επιτρέψει να γίνει θερμό επεισόδιο. Αν δεν αποφασίσει η εταιρεία να προχωρήσει σε γεώτρηση, τότε σημαίνει ότι οι πιέσεις δεν έχουν αποδώσει και θα επικαλεστούν ενδεχομένως, μηχανικό ή τεχνικό ζήτημα».