Ο Πρόεδρος έπαυσε τον υπαρχηγό αντιγράφοντας πρακτικές του ’96

Στην παύση του Υπαρχηγού Αστυνομίας Αντρέα Κυριακού προχώρησε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εοαναλαμβάνοναςUnknown το ίδιο σενάριο πριν περίπου 20 χρόνια όταν ο π΄ρωην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλ.Κληριδης με διάφορες αιτιάσεις εξανάγκασε  το 1996 την παύση   του τότε υπαρχηγού της Αστυνομίαςτου αείμνηστου Κώστα Παπακώστα .

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στην παύση μετά το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών ( το οποίο να σημειώσουμε είναι διάτρητο) αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, στις 4 Μαΐου, αναφερόταν ότι η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου”.

Σε ό,τι αφορά τη διαρροή της μελέτης με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου» ημερ. 20.1.2015, αναφερόταν πως “η μελέτη αυτή ετοιμάστηκε κατόπιν οδηγιών του νυν Αρχηγού της Αστυνομίας, από πενταμελή επιτροπή με πρόεδρο τον Βοηθό Αρχηγό Στ. Παπαθεοδώρου και παραδόθηκε στον ίδιο τον Αρχηγό στις 20.1.15. Αν και δεν είχε ειδικά διαβαθμιστεί η μελέτη, εν τούτοις θεωρείται ως υπηρεσιακό έγγραφο το οποίο τυγχάνει χειρισμού ενδοϋπηρεσιακά και μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς”.

“Παρά ταύτα, στις 5.7.2016, βουλευτής επεδείκνυε αντίγραφο της μελέτης κατά τη συζήτηση θεμάτων Αστυνομίας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως. Επίσης, την επόμενη δημοσιεύτηκαν σε καθημερινή εφημερίδα αποσπάσματα από τη μελέτη την οποία κατείχε η βουλευτής”, αναφερόταν.

Η ανακοίνωση ανέφερε, επίσης, πως “από το σύνολο της συλλεγείσας άμεσης και περιστατικής μαρτυρίας φαίνεται να εμπλέκεται στο θέμα της διαρροής ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Α. Κυριάκου. Υπό τις περιστάσεις, στοιχειοθετείται το ποινικό αδίκημα του άρθρου 135 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 για Παραβίαση Υπηρεσιακού Απορρήτου, σε σχέση με το οποίο δικαιολογείται η δίωξη του”.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση από την Αστυνομία Κύπρου των πληροφοριών που λήφθηκαν από την Interpol Σερβίας αναφερόταν στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας πως εμπλεκόμενοι αξιωματικοί της Κυπριακής Αστυνομίας στο χειρισμό των πληροφοριών που λήφθηκαν από την Interpol Σερβίας περί «συμβολαίου θανάτου» ήσαν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, ένας Ανώτερος Υπαστυνόμος και ένας Υπαστυνόμος.

“Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη του μαρτυρικού υλικού είναι ότι αν και είχαν ληφθεί συγκεκριμένες και σημαντικές πληροφορίες από τις Σερβικές αρχές, εν τούτοις αυτές δεν προσεγγίστηκαν με τη δέουσα σοβαρότητα και δεν διερευνήθηκαν επαρκώς , επιμελώς, ή καθόλου. Παρατηρούνται συναφώς παραλείψεις και/ή εσφαλμένοι χειρισμοί”, ήταν το συμπέρασμα.

Επίσης αναφερόταν πως “δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη μαρτυρίας που να καταδεικνύει ότι οι πιο πάνω πράξεις και/ή παραλείψεις έγιναν εσκεμμένα ούτως ώστε να στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, πλην όμως συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις των προαναφερθέντων αξιωματικών, δυνατόν να συνιστούν πειθαρχικά αδικήματα” και πως εναπόκειται στον Αρχηγό Αστυνομίας να επιληφθεί.

«Λειτούργησαν εκδικητικά για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης»

Ο Υπαρχηγός της αστυνομίας Ανρέας Κυριάκου είχε δηλώσει πριν μερικές μέρες  ότι κάποιοι προσπάθησαν να στήσουν κομπίνες καθώς τον «έδειξαν» ως το πρόσωπο που διέρρευσε την έκθεση διαφθοράς στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου και όπως υποστήριξε «είπαν ψέματα και έχω κατάθεση στα χέρια μου, ότι έδωσα την συγκατάθεση μου για να παραλάβουν τον ηλεκτρονικό μου υπολογιστή».

«Λειτούργησαν εκδικητικά για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Τους είχα καταγγείλει στον Γενικό Εισαγγελέα και δεν μου απάντησε. Μετά που κατηγορήθηκα γραπτώς τον πήρα τηλέφωνο να το ρωτήσω γιατί δεν μου απάντησε και μου είπε θα ψάξει την επιστολή και θα μου απαντήσει. Επίσης μου είπε ότι κατηγορούμε μόνο για τη διαρροή στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου αλλά κατηγορήθηκα για το φάκελο των Σέρβων».

Ο Υπαρχηγός αστυνομίας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σε βάρος «σαφής μαρτυρία» ενώ τόνισε ότι «υπήρχε προδιάθεση εναντίον μου για ενοχοποίηση, κάτι το οποίο υπάρχει προ καιρού και για αυτό το κατήγγειλα στον Γενικό Εισαγγελέα και έχω στοιχεία».

Μάλιστα τόνισε ότι υπήρχε «οργανωμένη κατάσταση εναντίον μου».

Ερωτηθείς ο κ. Κυριάκου αν προτίθεται να παραιτηθεί ανέφερε ότι παραμένει στη θέση του και θα αναμένει να τον κατηγορήσουν ενώπιον δικαστηρίου.

«Θέλω να δω τη μαρτυρία που θα φέρουν ενώπιον δικαστηρίου. Έχω εμπιστοσύνη στα Κυπριακά δικαστήριο. Εγώ απαντώ πως δεν υπάρχει μαρτυρία και ότι γίνετα, γίνεται αλλότριους σκοπούς».

«θα το πάρω μέχρι το τέλος» ήταν η απάντηση του ενώ διερωτήθηκε πως γίνεται να κατηγορηθούν πρόσωπα που έκαναν λάθος χειρισμούς και η αμέλεια τους ήταν εγκληματική και «είμαι περίεργος να δω τι έχουν να πούνε για όλη αυτή την ιστορία».