Δεν αποκλείει «νέα Γενεύη» ο Πρόεδρος

 

Καλύτερο από τα αποτελέσματα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το κλίμα της χθεσινοβραδινής  συνάντησης που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν αποκλείουμε καμίαimagew.aspx νέα Γενεύη» αλλά «το θέμα είναι να πάμε καλά προετοιμασμένοι».

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την επιστροφή του από τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα κεφάλαια του περιουσιακού και της διακυβέρνησης, καθώς και του τι θα γίνει την πρώτη ημέρα, εφόσον εξευρεθεί λύση.

«Ήταν μια εκτεταμένη συζήτηση για σωρεία θεμάτων. Η συμφωνία είναι ότι θα συνεχίσουν οι διαπραγματευτές να ανιχνεύουν περαιτέρω πώς μπορεί να επιτευχθούν συγκλίσεις και θα γίνει και επανεκτίμηση της όλης πορείας στις 17 του μηνός» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Το κλίμα κατά τη συνάντηση ήταν καλό, είπε, προσθέτοντας πως αυτό δεν είναι αρκετό.

Ερωτηθείς για τα περί ιδεών που σκέφτονται να θέσουν τα Ηνωμένα Έθνη ενώπιον των ηγετών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν έχει αντιληφθεί να διαφοροποιούνται οι ιδέες από εκείνες που γνώριζε.

Το θέμα, όπως είπε, είναι η μεθοδολογία της όλης συζήτησης, αλλά «χωρίς να υπάρχει η βούληση για να μετακινηθούν από θέσεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα, δεν νομίζω να είναι το θέμα της μεθοδολογίας που λείπει».

Στις 17 Μαΐου, συνέχισε, θα γίνει μια εκτίμηση της όλης πορείας, των εκκρεμοτήτων και του πώς μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα.

Σε ερώτηση αν συζήτησαν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς όπως τίθενται από τον κ. Έιντε, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «αυτά τα έχουμε πει με τον κ. Έιντε».

Ως προς το ενδεχόμενο νέας διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν αποκλείουμε καμία νέα Γενεύη, το θέμα είναι να πάμε καλά προετοιμασμένοι».

Διερωτήθηκε ωστόσο αν η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφαλείας ή αν απλώς «θα πάμε για να δημιουργήσουμε προσδοκίες στον κόσμο και στο τέλος να επανέλθουμε πίσω χωρίς αποτελέσματα». Αναφέρθηκε ακόμη στο ενδεχόμενο ενός αδιεξόδου το οποίο – όπως είπε – θα είναι «χειρότερο από μία καλά προετοιμασμένη συνάντηση».

«Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να εξευρεθεί λύση, όχι να εξευρεθεί τρόπος τερματισμού του διαλόγου» κατέληξε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι κατά τη συνάντηση ενημερώθηκαν και για τη χθεσινή συνάντηση με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους για τα θέματα της οικονομίας.

Ακιντζί: Πρέπει να αποφασίσουμε για ένα αποτέλεσμα ή όχι


Στο σημείο που φτάσαμε πρέπει πλέον να αποφασίσουμε για το εάν μπορούμε να φτάσουμε ή όχι σε ένα αποτέλεσμα, δήλωσε ο καοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, υπενθυμίζοντας ότι την Πέμπτη  κλείνουν δύο χρόνια από το γεύμα στο Λήδρα Πάλας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όπου είχαν πάρει την απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 15 Μαϊου 2015.

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ακιντζί  είπε ότι από τότε μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 60 συναντήσεις ηγετών και ίσως περισσότερες από 150 συναντήσεις των διαπραγματευτών. Πολλές Τεχνικές Επιτροπές έκαναν σημαντική δουλειά ενώ άλλες είχαν και επιτυχίες και μη επιτυχίες. Διανύθηκε απόσταση, σημείωσε. “Στο σημείο που φτάσαμε πρέπει πλέον να πάρουμε μια απόφαση για το αν μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα ή όχι. Το υλικό που έχει συσσωρευτεί στα χέρια μας μας φέρνει στο επίπεδο μιας απόφασης για το τί θα γίνει από δω και πέρα. Στην πραγματικότητα σε αυτό το σημείο φτάσαμε πριν 3-5 μήνες”.

Ο κατοχικός  ηγέτης αναφέρθηκε στην πενταμερή – όπως είπε – Διάσκεψη για το Κυπριακό, την κατάθεση χαρτών στο εδαφικό και πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχισθεί με ανοικτό τέλος για πάντα και αυτό πλέον δεν το βλέπουν μόνο οι ίδιοι αλλά είναι μια πραγματικότητα που βλέπουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Όλοι γνωρίζουν χωρίς να το λένε ότι υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα,πρόσθεσε.

Στη συνάντηση της Πεμπτης  ανέφερε ο κ. Ακιντζί, αξιολόγησαν όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι διαπραγματευτές τους ενημέρωσαν για κάποια εργασία που έγινε στο περιουσιακό στους οποίους και έδωσαν εντολή για το τί θα πράξουν μέχρι την επόμενη συνάντηση των ηγετών στις 17 Μαϊου.

Επανέλαβε ότι η αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για λύση είναι πολύ γνωστή και πως αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική αποφασιστικότητα και βούληση “και δεν αρκεί να το λες πρέπει να αποδειχθεί. Αυτό είναι πλέον το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Εάν αυτή η αποφασιστικότητα διαφανεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι εφικτό να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Εάν δεν διαφανεί, θεωρώ ότι πρέπει να βγούμε και να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο ποια είναι η πραγματική εικόνα, η πραγματική κατάσταση”.

Κανείς δεν θέλει αυτή η εντατική δουλειά που έχει γίνει να χαθεί, ούτε τα ΗΕ, ούτε η ΕΕ, ούτε άλλοι παράγοντες, αλλά κυρίως αυτό δεν το θέλουν – ανέφερε – οι Τ/κ ενώ εξέφρασε βεβαιότητα ότι ούτε και οι Ε/κ το θέλουν.

Παραμένει, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, στις συνομιλίες γιατί πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί αυτή η ευκαιρία για λύση στις δύο κοινότητες και επανέλαβε ότι υπήρξαν κάποιοι λόγοι που τον οδήγησαν να απομακρυνθεί από το τραπέζι στους οποίους η τ/κ κοινότητα έδιδε μεγάλη σημασία, εννοώντας την απόφαση για αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα.

Θα ήταν, πρόσθεσε, πολύ εύκολο να συνέχιζε εκείνη τη στάση και κανείς δεν θα τον επέκρινε ωστόσο εάν με επιμονή συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις είναι γιατί γνωρίζει πόσο σημαντικές είναι οι επόμενες μερικές εβδομάδες.

“Εάν υπάρχει αυτή η πρόθεση και στην ε/κ πλευρά δεν θέλουμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία, αλλά να την εκμεταλλευτούμε για το καλό της κοινότητάς μας, της Κύπρου”.

Όλα αυτά, σημείωσε, τα συζήτησαν αναλυτικά απόψε, με ειλικρίνεια και το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα στη δίωρη συνάντησή του με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. “Τις επόμενες ημέρες ελπίζω να μπορέσουμε να φέρουμε καλά νέα σε εσάς. Αλλά εάν δεν γίνει, σίγουρα είναι ευθύνη μας να πούμε στο λαό μας με ειλικρίνεια το τί έχει συμβεί, και αν χρειαστεί αυτό θα το πράξουμε”, κατέληξε ο κ. Ακιντζί.