Ντ. Τραμπ: Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι τρομερό

 Σύντομα θα αποκαλύψει την ολιτική των ΗΠΑ για το ΔΝΤ

 

Τη συμπάθειά του για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα στο όγδοο έτος της κρίσης εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.assets_LARGE_t_420_55433851_type13145

«Αυτό που συμβαίνει με την Ελλάδα είναι τρομερό, είναι απαίσια η κατάσταση εκεί», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη συντηρητική ιστοσελίδα Newsmax και στον δημοσιογράφο Τζον Γκίζι που του απηύθυνε την ερώτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα. Μάλιστα, τον ρώτησε αν είναι Ελληνας, για να πάρει αρνητική απάντηση.

 Η ιστοσελίδα σημειώνει πως το ελληνικό χρέος είναι τώρα στα 323 δισ. ευρώ, θυμίζοντας ότι το ΔΝΤ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωζώνη, είναι ένα από τα μέλη της τρόικας – οι τρεις πιστωτές που χορήγησαν δάνεια για να διατηρήσουν την ελληνική οικονομία στη ζωή, από το 2010.

Παράλληλα και σε λιγότερο από 24 ώρες αφότου ολοκληρώθηκε η τετραήμερη σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα αποκαλύψει σύντομα την πολιτική του σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Θα έχουμε κάτι για το ΔΝΤ σε λίγες ημέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πιθανότατα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου χρηματοδότησης των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ αντί να ζητήσει από το Κογκρέσο να την ακυρώσει.

Οι δηλώσεις Τραμπ έρχονται έναν μήνα αφού διόρισε τον Ντέιβιντ Μάλπας ως ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που επιβλέπει τη διεθνή χρηματοδότηση. Στη συνέχεια διόρισε τον Ανταμ Λέρικ ως αναπληρωτή του Μάλπας. Να σημειωθεί ότι και οι δύο έχουν ασκήσει κριτική στο ΔΝΤ.

Τέλος, το Newsmax σημειώνει ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε στο πρακτορείο πως «είναι σημαντικό να καταλήξουν οι πιστωτές και το ΔΝΤ σε έναν αξιόπιστο συμβιβασμό που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», προσθέτοντας ότι «περιμένουμε να δούμε τι σκέφτεται η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν θέλουμε να τραβήξει κι άλλο αυτό».