Επικοινωνιακοί ελιγμοί Σ. Χάσικου για το «φιλέτο» στη Γεροσκήπου!

 

Θυμήθηκαν τώρα τις διεθνείς προσφορές, όταν προαποφάσισαν άλλα με τον Αρχιεπίσκοπο!

 

Ενώ έχουν ήδη δοθεί οι διαβεβαιώσεις στον Ούγρο επιχειρηματία   μέσω του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, σε συνεννόηση και με την κυβέρνηση ότι θα του παραχωρηθεί το χαλίτικο φιλέτο της Γεροσκήπου και μάλιστα δήλωσε πως εκεί θα γίνουν επενδύσεις 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα έγιναν δηλώσεις ότι αυτη η εποένδυση μαμούθ θα ξεκινούσε εντός του 2014, σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος αλλωσπως τα παρουσίασε. geroskipou-to-kalytero-fileto-ston-archiepiskopo-th  Προφανώς υπό το βάρος της κριτικής που διατυπώθηκε  για τον χειρισμό του όλου θέματος και του γεγονότος ότι όλα έγιναν βεβαιασμένα και έκνομα, δήλωσε σήμερα πως η παραχώρηση με ανάθεση του τεμαχίου στη Γεροσκήπου για το οποίο υπήρξε ενδιαφέρον από Ούγγρο επενδυτή, θα γίνει στη βάση διεθνούς διαγωνισμού προσφορών όπως προνοεί η νομοθεσία και οι ευρωπαϊκές οδηγίες. Αποκάλυψε επίσης ότι ο ίδιος έχει συναντηθεί με τον Ούγγρο επενδυτή που επέδειξε αρχικά ενδιαφέρον,  όμως αυτό έγινε «λόγω του μεγέθους της ανάπτυξης» που επιθυμεί να πραγματοποιήσει και κατά την οποία ο επενδυτής κατέθεσε τις απόψεις του. Τίποτα πέραν τούτου>>, πρόσθεσε.

Οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών απαντούν στην κριτική που διατυπώθηκε από μερίδα του Τύπου και από κόμματα κατά της κυβέρνησης κυβέρνησης ότι δεν προκήρυξε προσφορές, όπως απαιτούσε όταν ήταν αντιπολίτευση στην περίπτωση του «φιλέτου» έναντι του Χίλτον, αλλά προχώρησε με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης απευθείας με τον μοναδικό που επέδειξε ενδιαφέρον, δηλαδή τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και, μέσω αυτού, με τον Ούγγρο συνεργάτη του, ο οποίος προχώρησε ήδη σε κάποιες άλλες επενδύσεις κυρίως στην επαρχία Πάφου.ano-kato-to-ktimatologio-exaitias-mias-apofasis-tou-schasikou-th

Οπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για ένα ελιγμό   για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και για στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης, καθότι τα πράγματα είναι ήδη προαποφασισμένα. Το ότι θα προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός σε τίποτα δεν διαφοροποιεί τον σκανδαλώδη χειρισμό που έγινε.

Στις δηλώσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών μετά από σύσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ερωτηθείς αναφορικά με δημοσιεύματα για την αξιοποίηση κρατικής ιδιοκτησίας στη Γεροσκήπου και κατά πόσο «το κράτος έχει χαρίσει ή όχι τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία στην Εκκλησία» ο κ. Χάσικος υποστήριξε πως δεν θα ήταν υπερβολή να πει ότι «και μέσα από τον ημερήσιο Τύπο αναπτύσσεται παραπληροφόρηση γύρω από το συγκεκριμένο τεμάχιο και ποιος τελικά θα πάρει το τεμάχιο αν τελικά το πάρει».

Ο Υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει στη βάση ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά και της νομοθεσίας σε προκήρυξη διεθνών προσφορών.

«Σε κανένα δηλαδή, και είμαι κατηγορηματικός σε αυτό, δεν έχει παραχωρηθεί με ανάθεση το συγκεκριμένο τεμάχιο» είπε. Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος θεωρεί ήδη ότι το τεμάχιο έχει παραχωρηθεί στις τελευταίες δηλώσεις του για το θέμα είπε πως με την ανάπτυξη που θα γίνει από τον Ούγκρο στη συγκεκριμένη περιοχή θα ανοίξουν πολλές δουλειές για τους ανέργους.Cyprus_Chrisostomos_Archiepiskopos-300x249

Συνεχίζοντας ο κ. Χάσικος επίπε πως «με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προχωρούμε σε διαδικασία προσφορών και θα διαφανεί τελικά κατά πόσο αυτοί που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον θα παραμείνουν ενδιαφερόμενοι μέχρι το τέλος ή κατά πόσο κάποιοι άλλοι θα ενδιαφερθούν και τελικά θα επιλεγούν και θα τους παραχωρηθεί έναντι ενοικίου αυτό το τεμάχιο» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο ίδιος έχει συναντηθεί με τον Ούγγρο επενδυτή που επέδειξε αρχικά ενδιαφέρον, ο κ. Χάσικος απάντησε πως έγινε μια συνάντηση «λόγω του μεγέθους της ανάπτυξης» που επιθυμεί να πραγματοποιήσει και κατά την οποία ο επενδυτής κατέθεσε τις απόψεις του.

«Τίποτε πέραν τούτου. Δηλαδή, είναι και αυτός ένας από τους ενδιαφερόμενους για το συγκεκριμένο τεμάχιο, εάν και εφόσον, βεβαίως, τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στα πλαίσια της διαδικασίας των προσφορών» πρόσθεσε.

ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Σε δηλώσεις του την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου δήλωνε ότι προχωρεί κανονικά η επένδυση- μαμούθ ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γεροσκήπου από Ούγγρο μεγαλοεπιχειρηματία! Οι δηλώσεις του έγιναν ύστερα από το  αρχιερατικό συλλείτουργο το οποίο τελέστηκε στη μονή Αγίου Νεοφύτου τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους κυρίως για μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να εγκριθούν οι πολεοδομικές άδειες ώστε το έργο να ξεκινήσει και τόνισε ότι με την επένδυση αυτή αναμένεται να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος είναι αισιόδοξος ότι το έργο αυτό θα αλλάξει την εικόνα όχι μόνο της Πάφου αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.
Οπως είχε αποικαλυφθεί στον κυπριακό Τύπο η παραχώρηση μεταφράζεται σε κρατική γη εμβαδού 600.000-700.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η Αρχιεπισκοπή θα αξιοποιήσει άλλες περίπου 300.000 τετραγωνικά μέτρα που ανήκουν σε ιδιώτες και οργανισμούς ή αξιοποιούνταν από αυτούς με διάφορες συμφωνίες.