Στα €600 εκατομμύρια τα χρέη Δήμων και κοινοτήτων

Στα €600 εκατομμύρια ανέρχονται συνολικά τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Αλέξης Γαλανός, με το Υπουργείο Εσωτερικών να έχει ήδη αρχίσει επαφές με τις τράπεζες για το θέμα αυτό.ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Σ.ΧΑΣΙΚΟΣ –  ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο Υπουργός Εσωτερικών διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέμα για το οποίο θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, «θα εξευρεθούν τρόποι» διαχείρισης του χρέους.
Ο Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, ευρείας σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη συμμετοχή των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Χάσικος υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 έδωσε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προσχέδιο νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Δόθηκε ικανοποιητικός χρόνος σε όλες τις πλευρές για να προετοιμαστούν και να έρθουν με τις δικές τους αντιπροτάσεις. Κάποιοι, κατέθεσαν σήμερα μια εντελώς νέα πρόταση, κάποιοι άλλοι πήραν στοιχεία από το προσχέδιο νομοσχεδίου» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως «εν πάση περιπτώσει, όλες αυτές τις προτάσεις/αντιπροτάσεις, το ΥΠΕΣ αναλαμβάνει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να τις αποτυπώσει σε ένα ενιαίο κείμενο, μέσα στο οποίο θα φαίνονται οι αποκλίσεις αλλά και οι συγκλίσεις, εκεί και όπου υπάρχουν».

Στόχος είναι, όπως εξήγησε, «να διαμορφωθεί ένα κείμενο επί του οποίου θα επιδιωχθεί συναίνεση, έτσι ώστε να μπορέσει να οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος αυτού του έτους, το νομοσχέδιο θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και διάθεση υπάρχει από όλους και πραγματική βούληση εκ μέρους όλων των πλευρών, ώστε να φτάσουμε, έστω κατά πλειοψηφία, σε συγκλίσεις που να μπορούν να οδηγήσουν στην ψήφιση του Νομοσχεδίου από τη Βουλή».

Κληθείς να σχολιάσει «την εμμονή κάποιων να διατηρήσουν φέουδα», όπως ελέχθη, ο Υπουργός ανέφερε ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τον πολίτη, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος», προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές ανησυχούν και για το πώς θα εξοφληθούν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί, διαχρονικά, στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος του συνολικού ποσού των χρεών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πώς αντιδρούν οι τράπεζες, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι αυτό το ποσό ανέρχεται, περίπου, στα €600 εκατομμύρια  και πρόσθεσε ότι «αρχής γενομένης από το Συνεργατισμό, έγινε επαφή της Διοίκησης του Συνεργατισμού με το ΥΠΕΣ, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει αυτά τα χρήματα».

«Είναι φυσικό να ανησυχούν οι τράπεζες γιατί πρόκειται για οφειλές και οι τράπεζες θέλουν να δουν πώς διασφαλίζονται αυτά τα δάνεια» συμπλήρωσε και εξέφρασε την άποψη ότι «στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης, θα εξευρεθούν τρόποι».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου Αλέξης Γαλανός δήλωσε ότι είναι γνωστές οι διαφωνίες των Δήμων με το προσχέδιο νομοσχεδίου που κατέθεσε το ΥΠΕΣ.

«Αλλά, δεν ήρθαμε εδώ για να καταθέσουμε τις διαφωνίες μας. Έχουμε βάλει θέσεις και συμφωνούμε με τον Υπουργό και υπερθεματίζουμε ότι είναι η ώρα της συναίνεσης» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθεί κοινό έδαφος.

«Θέλουμε μεταρρύθμιση, θέλουμε εξοικονομήσεις, θέλουμε καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Γι’ αυτό και θα συνεργαστούμε με τον Υπουργό, θα πάρουμε και στοιχεία από το προσχέδιο νομοσχεδίου, έχουμε καταθέσει και δικές μας θέσεις» σημείωσε, εξηγώντας πως η προσπάθεια είναι, «όταν φθάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, να υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός συναίνεσης και να υπάρχουν στο νομοσχέδιο και εξελικτικά στοιχεία».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα οικονομικά των Δήμων, ο κ. Γαλανός επιβεβαίωσε ότι τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός είναι σωστά.

Υπενθύμισε ωστόσο ότι αυτά τα ποσά δαπανήθηκαν σε έργα ανάπτυξης για να έχουμε, όπως είπε, τις σημερινές σύγχρονες πόλεις τα τελευταία χρόνια.

«Θα αντιμετωπίσουμε (αυτά τα χρέη) μέσα από ένα κοινό σχέδιο, όταν έρθει η ώρα» διαβεβαίωσε και ξεκαθάρισε τέλος πως «αν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία κακοδιοίκησης ή κατάχρησης εξουσίας ή κατάχρησης κονδυλίων, οτιδήποτε το μεμπτό, εν πάση περιπτώσει, που αφορά τους Δήμους, όλα αυτά να δοθούν στο Γενικό Ελεγκτή, για να καθαρίσει ο ορίζοντας».

«Πρέπει να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία» και να υπάρξει κάθαρση δήλωσε χαρακτηριστικά.