Ανησυχίες για τις εξελίξεις στο κυπριακό εκφράστηκαν στο Ε.Συμβούλιο

 

Η στάση του κατοχικού ηγέτη , το δημοψήφισμα στην Τουρκία  και το ρόλο του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ  στο Κυπριακό  απασχόλησαν σήμερα τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπου όλα τα κόμματα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους  για τις εξελίξεις ενω εμφανής ήταν και ο προβληματισμός του  προέδρου  Αναστασιάδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις συνεχείς αξιώσεις Ακιντζί.cache_726x510_Crop_medium_392843_217848_2442017.

Εντονος ήταν ο προβληματισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την στάση που τηρεί ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άϊντα, τα οποία και ζήτησαν  ζητούν από τον ΠτΔ να ενισχύσει τις θέσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά που εκφράστηκαν με επιστολή του  στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η δική μας πλευρά έχει όλη την καλή διάθεση, όλη την πολιτική βούληση και θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει να προχωρήσει ο διάλογος και να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό», είπε  ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό όπως έχουν μετά την επιστροφή του κ. Ακκιντζί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος αντάλλαξε απόψεις με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία για τη μετά του δημοψηφίσματος πολιτική της Τουρκίας και για τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα στην κυπριακή θάλασσα.

Έγινε ένας γόνιμος διάλογος, μια ανταλλαγή απόψεων σε ένα πολύ καλό κλίμα».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις των κομμάτων και ερωτηθείς αν οι συνομιλίες οδεύουν σε αδιέξοδο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «όπως υπάρχουν συγκλίσεις και υπήρξε πρόοδος στο παρελθόν, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται κάποιες δυσκολίες, τις οποίες έχει προκαλέσει με τις απαιτήσεις που έχει προβάλει η Τουρκία από τη Γενεύη και μετά.

Είναι δυσκολίες που θα πρέπει να υπερπηδηθούν. Η δική μας πλευρά έχει όλη την καλή διάθεση, όλη την πολιτική βούληση και θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει να προχωρήσει ο διάλογος και να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.

Δεν θα εγκαταλείψουμε το τραπέζι των συνομιλιών, δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες, αντιθέτως θα τις εντείνουμε ώστε να υπάρξει πρόοδος.Οι δυσκολίες όμως είναι εκεί και θα πρέπει να υπερπηδηθούν φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση και να υπάρχει εμμονής τον στόχο που δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου απάντησε «σαφώς, έχουν συμφωνήσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συναντηθούν πολύ σύντομα για να συνεχίσουν τη συζήτηση».

Κληθείς να σχολιάσει προσπάθειες κάποιων να αποδοθούν ευθύνες και στον Πρόεδρο όπως και στον κ. Ακκιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν ξέρω ποιος προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες. Είναι ξεκάθαρο ότι η δική μας πλευρά όλο αυτό το διάστημα πορεύεται και πολιτεύεται στο τραπέζι των συνομιλιών με πραγματική πολιτική βούληση. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε στο πρόσφατο παρελθόν τολμηρές αποφάσεις ώστε να προχωρήσει ο διάλογος, να παραμείνει εν εξελίξει και να υπάρχει αποτέλεσμα. Άρα αυτή την ώρα δεν είναι θέμα επίρριψης ευθυνών, αλλά αφού οι συνομιλίες ξανάρχισαν το θέμα είναι να υπάρξει αποτέλεσμα. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας».

Σε ερώτηση τι διαβήματα έχουν γίνει για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα και θα γίνονται πάρα πολλά πράγματα αναλόγως των εξελίξεων. Για αυτό συστήνουμε υπομονή, ενότητα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και θα βλέπεται τις αντιδράσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης όσο περνά ο χρόνος και υπάρχει αύξηση της προκλητικότητας».

Α.Νεοφύτου: Χρειάζεται νηφαλιότητα, σύνεση και αντικειμενική ανάλυση

Χρειάζεται νηφαλιότητα, σύνεση και αντικειμενική ανάλυση, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε ανάρτησή του στο twitter μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Επεσήμανε πως  «η πορεία του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς», για να προσθέσει πως «δεν παίζουμε μόνοι μας δυστυχώς». Ο κ. Νεοφύτου δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Σώματος.

Γ.Γ.ΑΚΕΛ:Σε άτυπη συνάντηση με Ακιντζί να συζητηθούν οι σημαντικές πτυχές

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού είπε πως “εμείς έχουμε επαναλάβει την άποψή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως θα πρέπει να επιδιωχθεί πρωτίστως η συζήτηση των σημαντικών πτυχών του Κυπριακού, με τη μορφή ενός πακέτου, με την κατανόηση ότι πρέπει να είναι μια ανεπίσημη συζήτηση, που να μετατραπεί σε επίσημη εάν και εφόσον διαπιστώνεται ότι μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις στα κεφαλαιώδη ζητήματα, δηλαδή στα θέματα της ασφάλειας, του εδαφικού, που είναι συνδεδεμένο με το Περιουσιακό, στα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας καθώς επίσης και της πολιτικής ισότητα και της αποτελεσματικής συμμετοχής”.

Πρόσθεσε πως “είναι και δική μας άποψη ότι θα πρέπει να γίνει μια ενδελεχής ανάλυση των δεδομένων, τα οποία επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, των εξελίξεων στην Τουρκία, καθώς επίσης και των εξελίξεων σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί και αυτές θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Κύπρο, και ταυτόχρονα θα πρέπει να μελετηθεί πολύ επισταμένα το τι θα συμβεί εάν και εφόσον και αυτή η προσπάθεια καταλήξει σε αδιέξοδο”.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν υπαινίσσεται ότι θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στα ζητήματα αρχών για χάριν της εξεύρεσης μιας οποιασδήποτε λύσης. “Αντιθέτως, η στάση και η θέση του ΑΚΕΛ, την οποία έχει επαναλάβει και σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε πολύ σκληρά, με εμμονή στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά με πολιτική βούληση να καταλήξουμε, εάν είναι δυνατόν, και υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά, σε συμφωνία”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως δεν αναφέρθηκε σε άτυπο πάρε-δώσε σε καμία περίπτωση. Ερωτηθείς εάν βλέπει να υπάρχει βούληση από την άλλη πλευρά για μια ανεπίσημη συζήτηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν ξέρει εάν υπάρχει από τη δική μας πλευρά πρώτα μια τέτοια βούληση.

“Εάν είχαμε εμείς τη βούληση θα μπορούσαμε να βολιδοσκοπήσουμε και την άλλη πλευρά κατά πόσον αποδέχεται”, ανέφερε, προσθέτοντας πως “εμείς το έχουμε συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο με τον κ. Ακιντζί”.

Επεσήμανε πως “εκείνο το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει είναι ότι θα εκφραστούν ελεύθερα για το μέχρι πού είναι έτοιμοι να φθάσουν στα διάφορα κεφάλαια, με την κατανόηση ότι αν και εφόσον δεν υπάρξει συναντίληψη τίποτα από όσα θα έχουν λεχθεί δεν θα θεωρείται λεχθέν για να νιώθει κάποιος την ανασφάλεια ότι θα πάρει η άλλη πλευρά αυτό το οποίο έχω αναφέρει και θα το κρατήσει στο τραπέζι”.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως οι ευθύνες για το ότι δεν προχωρούν τα πράγματα είναι μοιρασμένες, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν είπε κάτι τέτοιο και ούτε νομίζει ότι “σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε ο στόχος θα πρέπει να είναι να μετρήσουμε τις ευθύνες που έχει η κάθε πλευρά”.

“Για εμάς η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι άλλη, να διαμορφωθούν δεδομένα τέτοια τα οποία θα επιτρέψουν να προχωρήσει ο διάλογος, με στόχο να καταλήξουμε σε λύση στο Κυπριακό”, επεσήμανε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε πως εάν αυτό δεν γίνει, “θα πρέπει να αποδείξουμε στη διεθνή κοινότητα, να αποδεικνύουμε καθημερινά, ότι δεν είναι δική μας η ευθύνη, είναι ευθύνη της άλλης πλευράς. Εχει τεράστια σημασία να είμαστε συνεπείς και προσηλωμένοι στην προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό”.

Ερωτηθείς τι λένε τουρκοκυπριακά κόμματα, κατά τις επαφές που έχει μαζί τους, για τις προκλήσεις που γίνονται και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν είχαν επαφές μετά τις τουρκικές προκλήσεις για να ξέρει πώς τοποθετούνται.

Ανέφερε πως θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι η προκλητικότητα που επιδεικνύεται από την πλευρά της Τουρκίας σίγουρα δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή.

“Από την άλλη όμως θα πρέπει να μελετηθεί και να αναλυθεί σε μεγάλο βάθος. Και θα πρέπει η δική μας αντίδραση να είναι τέτοια που να καθιστά ανέφικτη των υλοποίηση των όποιων απειλών της Τουρκίας”, κατέληξε .

ΕΔΕΚ:Αλλαγή τακτικής 

Η αλλαγή τακτικής στο Κυπριακό επιβεβαιώνεται με βάση τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και τις εξελίξεις ευρύτερα, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας πως αν αυτό δεν προκύψει από την παρούσα Κυβέρνηση θα πρέπει να προκύψει με αλλαγή της Κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως με βάση την ενημέρωση που είχαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται με τη στάση της τουρκικής πλευράς και, κυρίως, της Τουρκίας, επισφραγίζεται η αποτυχία της τακτικής που έχουμε ακολουθήσει στο διάλογο για το Κυπριακό.

“Όλοι όσοι επένδυσαν στην καλή διάθεση του κ. Ακιντζί και στο κλίμα το οποίο θα δημιουργούσε για τη λύση του Κυπριακού νομίζω ότι σήμερα αρχίζουν να διαψεύδονται”, είπε ο κ. Σιζόπουλος συμπληρώνοντας πως διαψεύστηκαν και όλοι όσοι επένδυσαν ότι μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα προέκυπτε κάποια αλλαγή στη στάση και συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως ακόμα και το γεγονός ότι κάποιοι είχαν αποδεχθεί την πενταμερή της Γενεύης με τη φρούδα ελπίδα ότι η Τουρκία θα κατέθετε προτάσεις και εκεί θα διαφαινόταν η καλή της θέληση διαψεύστηκαν, καθώς η πενταμερής έμεινε, ενώ η Τουρκία δεν κατέθεσε προτάσεις.

“Θα πρέπει να γίνει αλλαγή τακτικής. Επιβεβαιώνεται πια η αναγκαιότητα αλλαγή της τακτικής. Απ` εκεί και πέρα αν αυτό δεν προκύψει τότε κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο λαός, οφείλουμε να αλλάξουμε την τακτική αυτή, αλλάζοντας διακυβέρνηση στις επόμενες Προεδρικές Εκλογές”, είπε.

Ερωτηθείς αν με βάση την ενημέρωση διαφαίνεται οριστικό ναυάγιο στις συνομιλίες, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως δεν μπορεί να το προεξοφλήσει, αλλά φαίνεται πως οι δυσχέρειες για την παραπέρα ομαλή πορεία του διαλόγου είναι πάρα πολύ μεγάλες και ως εκ τούτου, όλα είναι πιθανά.

 

Αλληλεγγύη:Νεα συνεδρία Ε.Συμβουλίου 

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, εξερχόμενη από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε  ότι ενημερώθηκαν  από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις που  ακολούθησαν την τελευταία του συνάντηση με τον κύριο Ακιντζί, σημειώνοντας  πως είναι χαρακτηριστική η απογοήτευση του Προέδρου από τη στάση του κυρίου Ακιντζί, τις συνεχείς υπαναχωρήσεις του και το γεγονός ότι κάθε φορά προβάλει και νέες απαιτήσεις».

Υπέδειξε ακόμα  πως :  «Εμείς έχουμε ζητήσει να γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα μια νέα σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για να δούμε τις καταστάσεις σε συνάρτηση και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και με την κρίση που εξυφαίνεται στην περιοχή μας με τις κινήσεις του τουρκικού στόλου».
Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για το αν υπάρχει πρόθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιδράσει στην τουρκική προκλητικότητα, η κυρία Θεοχάρους απάντησε «προφανώς».

Αλλαγή στρατηγικής όχι από ιδεολογία αλλά από ανάγκη, δηλώνει ο Γ. Περδίκης
Η ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό δεν στηρίζεται σε ιδεολόγημα αλλά από τη διαπίστωση ότι έχει αλλάξει το υπόβαθρο που στηριζόταν η πολιτική της Κυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας πως το Κυπριακό θα πρέπει να τεθεί κάτω από το γεωπολιτικό φακό της έρευνας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Περδίκης είπε πως είναι ολοφάνερο ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, με το Κίνημα να θέτει θέμα με τη συνέχιση των ενεργειών του Έσπεν Μπαρθ Έιντε και τις εξουσίες που θέλει να πάρει στις διαπραγματεύσεις. Όπως είπε ο κ. Περδίκης, ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενισχύσει τη θέση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όπως αυτή κατατέθηκε μέσα από την επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και όπως αυτή βγήκε στη δημοσιότητα χθες.

Παράλληλα, ο κ. Περδίκης ζήτησε, όπως είπε, τη συνέχιση της συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο στη βάση μελετών του Συμβουλίου Γεωπολιτικής Στρατηγικής αλλά και μελετών ξένων εμπειρογνωμόνων σε σχέση με τις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

“Πρέπει το Κυπριακό να τεθεί ξανά στο γεωπολιτικό φακό της έρευνας, της επιστημονικής γνώσης και αν χρειαστεί όντως όλοι μαζί να αλλάξουμε στρατηγική θεώρηση του Κυπριακού”, είπε και ξεκαθάρισε πως δεν είναι η πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ούτε ιδεολόγημα η ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής, αλλά μια ανάγκη που προκύπτει από τη διαπίστωση ότι έχει αλλάξει άρδην η υποδομή και το υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηριζόταν μέχρι σήμερα η πολιτική της κυπριακής ηγεσίας στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς αν έχει κατατεθεί η πρόθεση αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Περδίκης είπε πως υπάρχουν διάφοροι κλιμακωτοί σχεδιασμοί που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν και αντιμετωπίζουν όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και το χειρότερο.