Οργή Ρωσίας στο Σ.Ασφαλείας: «Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίουη επίθεση ΗΠΑ στη Συρία »

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα πραγματοποιείται αυτή την ώρα η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της Συρίας, μετά και την χθεσινή επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ.newego_LARGE_t_1101_55404475_type13145

Η Μόσχα κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση Τραμπ ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο με το πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσε εναντίον του καθεστώτος στη Δαμασκό, ως «απάντηση» στην επίθεση με χημικά όπλα που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 80 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα.

 «Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν εναντίον κυρίαρχου εδάφους της Συρίας. Θεωρούμε αυτή την επίθεση μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια πράξη επίθεσης», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία μετέχουν οι εκπρόσωποι των 15 χωρών-μελών.

Η συνεδρίαση διεξάγεται κατόπιν αιτήματος της Βολιβίας, η οποία θεωρεί ότι η εκτόξευση περίπου 60 αμερικανικών πυραύλων εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, είπε στο Συμβούλιο ότι απαιτείται να αναληφθεί άμεσα δράση για να προστατευθεί ο συριακός λαός αλλά οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να βασίζονται «στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου».

«Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική προστασία αν επιτρέπεται στις εμπόλεμες πλευρές, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, να δρουν ατιμώρητες και αν η συριακή κυβέρνηση συνεχίσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε βάρος των ίδιων των πολιτών της», τόνισε ο Φέλτμαν.

Μεγάλες απώλειες

Να σημειώσουμε ότι το αμερικανικό Ναυτικό επιτέθηκε με 59 πυραύλους Τomahawk cruise στην βάση Shayrat τα ξημερώματα και ενώ βρίσκοταν εκεί ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό!

Η επίθεση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε μια στρατιωτική εγκατάσταση στην ανατολική περιφέρεια της επαρχίας της Homs
Η βάση αυτή είναι  στρατηγικής σημασίας καθώς από εκεί η συριακή Αεροπορία κτυπούσε θέσεις της Αλ Κάιντα στην Ιντλίμπ και υποστήριζε τις επιχειρήσεις του συριακού Στρατού ανατολικά της Παλμύρας αλλά και την φρουρά της Ντέιρ Εζόρ η οποία είναι σε πολιορκία από το ISIS εδώ και 4 χρόνια!
Από την βάση αυτή επιχειρούσαν κατά καιρούς ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi 28 κατά των ισλαμικών θέσεων
Πρόκειται για ένα κτύπημα που ουσιαστικά θέτει τον Αμερικανό πρόεδρο έκθετο ως υποστηρικτή των ισλαμιστών.
Οι αμερικανικοί πύραυλοι κατέστρεψαν τους αεροδιαδρόμους, τις δεξαμενές καυσίμων και τα υπόστεγα των μαχητικών στην  Shayrat
Τουλάχιστον 15 μαχητικά καταστράφηκαν ή υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Πρόκειται για σημαντικά μαχητικά που δεν αντικαθίστανται από μία ταλαιπωρημένη Αεροπορία η οποία από τον Μάρτιο του 2011 έχει υποστεί σοβαρότατες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό
Έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τέσσερις πιλότοι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες.
Οι Ρώσοι ήταν παρόντες όταν έγινε η επίθεση και δεν είναι γνωστό εάν υπήρξε απώλεια ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού ή ρωσικού στρατιωτικού υλικού
 Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να γίνει η επίθεση την στιγμή που θα συναντούσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζιπίνγκ .

Δεν ενημερώθηκε ο Πούτιν
Σύμφωνα με την άποψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, αξιωματούχοι των στρατιωτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ «είχαν πειστεί σε μεγάλο βαθμό» ότι η κυβέρνηση της Συρίας, βρισκόταν πίσω από την επίθεση με τα χημικά όπλα, αλλά και για το γεγονός ότι τα όπλα αυτά βρίσκονταν στη βάση που έγινε στόχος του αμερικανικού πυραυλικού πλήγματος. Ο Τίλερσον πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για την επερχόμενη πυραυλική επίθεση, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ δεν μίλησε μαζί του και μετά την επίθεση.