Ενδιαφέρον EBRD για εξαγορά της CYTA-αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να συμμετάσχει στην αποκρατικοποίηση της Cyta, εξέφρασε αξιωματούχος της τράπεζας.imagew-3.aspx

Η EBRD, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της στην Κύπρο το 2014, είχε θέσει από την αρχή στους στόχους της τη συμμετοχή στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, κυρίως της Cyta και της ΑΗΚ, στόχοι που ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του μνημονίου. Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε πρόσφατα στις συντεχνίες νέο νομοσχέδιο που προνοεί τη δημιουργία διαδόχου εταιρείας και διάθεση μειοψηφικού πακέτου σε ιδιώτη επενδυτή.

«Η άποψή μας είναι ότι μια σωστή αποκρατικοποίηση θα προσελκύσει φρέσκες επενδύσεις και, τελικά, καλύτερες υπηρεσίες για τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτό, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα», είπε, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της τράπεζας, ο οικονομολόγος της ΕBRD Πίτερ Σάνφι σε δηλώσεις του με αφορμή την επερχόμενη Γενική Συνέλευση της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον Μάιο.

Όπως είπε, μέχρι τώρα οι επενδύσεις της EBRD στην Κύπρο φτάνουν τα €220 εκατομμύρια, κυρίως στον τραπεζικό τομέα. Η τράπεζα συμμετείχε στην έκδοση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, ενώ απέκτησε μερίδιο και στην Ελληνική Τράπεζα. Παράλληλα η τράπεζα δραστηριοποιείται μέσω και του Προγράμματος Διευκόλυνσης Εμπορίου μέσω των εγχώριων τραπεζών.

Ο κ. Σάνφι εξήρε τις επιδόσεις της Κύπρου σε σχέση με την τήρηση των στόχων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής μετά την οικονομική κρίση του 2013.

«Ήταν ένα μεγάλο σοκ για την οικονομία, μια μεγάλη πτώση στο ΑΕΠ σε περίοδο τριών ετών, αλλά η Κύπρος ανέκαμψε τα τελευταία δύο χρόνια και βγήκε από το πρόγραμμα με επιτυχία δύο μήνες μήνες νωρίτερα», είπε.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στον τραπεζικό τομέα, όπου υπάρχει τεράστιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Ο κ. Σάνφι εξήρε ωστόσο την ισχύ της οικονομίας. Αναφέρθηκε στον ανοικτό χαρακτήρα της οικονομίας, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, την σωστή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την ευρωστία ορισμένων τομέων της οικονομίας, όπως τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και κάποιους άλλους τομείς υπηρεσιών υψηλής αξίας, που άντεξαν στην κρίση.

Σημειώνοντας ότι ο τομέας των υδρογονανθράκων θα αποφέρει οφέλη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο κ. Σάνφι παρατήρησε ότι ο τουρισμός παραμένει ο μεγάλος τομέας για την οικονομία της Κύπρου.

Πρόσθεσε πως αν επιτευχθεί επανένωση της Κύπρου θα υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη σε τομείς όπως τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και ορισμένες αγροτικές επιχειρήσεις.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του γραφείου της EBRD στην Κύπρο, Λίμπορ Κροκόσκα σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της τράπεζας με αφορμή τα τρία χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, αναφέρεται στην «ταχύτατη» δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Κύπρο αμέσως μετά την απόφαση των μετόχων της.

Η πρώτη κίνηση της ERBD ήρθε με τη συμμετοχή στην έκδοση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου. Σημειώνει δε ότι η εμπλοκή της EBRD ήταν πετυχημένη, αφού η Τράπεζα Κύπρου επέστρεψε στην κερδοφορία το 2016 και αποπλήρωσε την έκτακτη ρευστότητα που έλαβε από την ΕΚΤ.

«Η επιτυχία της τράπεζας συνδέεται με την ανάκαμψη της οικονομίας. Η ανάπτυξη επέστρεψε το 2015 με 1,7% και επιταχύνθηκε στο σχεδόν 3% το 2016», αναφέρει.

Η EBRD εκτιμά περαιτέρω ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί και το 2017 με το ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.

Η Τράπεζα επένδυσε επίσης στο κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, προχώρησε σε δανειοδότηση της ναυτιλιακής εταιρείας Interorient για επέκταση του εμπορικού της στόλου αλλά και για συμμετοχή στην εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού και ενεργοποίησε το πρόγραμμα διευκόλυνσης εμπορίου, που προώθησε το εξωτερικό εμπόριο.

«Και πράγματι η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που η χώρα γρήγορα έφτασε το 2016 στην τρίτη πιο ενεργή θέση σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η EBRD», αναφέρεται.

Η EBRD προχώρησε και σε επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, με χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων, σε έναν τομέα που χαρακτηρίστηκε από περιορισμένες επενδύσεις λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

«Σε αυτή τη κατάσταση η EBRD πήρε ηγετική θέση και μέχρι σήμερα χρηματοδότησε την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία όταν ολοκληρωθούν θα οδηγήσουν σε αύξηση της συνολικής ηλιακής ενέργειας κατά 20%», σημειώνει.

Αντιδράσεις εργαζομένων 
Την αποφασιστικότητα τους, ωστόσο  να αγωνιστούν ενωμένοι για να βάλουν φρένο στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Cyta, εκφράζουν οι εργαζόμενοι του οργανισμού, μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ – Cyta σε απόφασή τους στο πλαίσιο του Παγκύπριου Συνεδρίου της συντεχνίας, καλώντας παράλληλα τη Διοίκηση του οργανισμού να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση των diaαναγκαίων θεσμικών και εσωτερικών αλλαγών.

Το συνέδριο, κατά το οποίο συζητήθηκαν οι θέσεις, η δράση, οι ενέργειες και ο ρόλος της συντεχνίας, τα τελευταία 4 χρόνια και αφού οι Σύνεδροι άκουσαν την εισηγητική ομιλία του Γραμματέα του Κλάδου, Δώρου Θεοδώρου, και τις εξειδικευμένες τοποθετήσεις επί όλων των θεμάτων που αφορούν τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους, ζήτησε, μεταξύ άλλων, όπως γίνουν κοινά αποδεκτές διευθετήσεις για κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου Σύνταξης των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ και όπως το ΔΣ του οργανισμού και η Διαχειριστική Επιτροπή εγκαταλείψουν την αδράνεια, επενδύοντας ορθολογικά και απαιτώντας από τους όποιους συνεργάτες με τους οποίους έγιναν επενδύσεις να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης, οι εργαζόμενοι καλούν το ΔΣ και τη διεύθυνση να επανεξετάσει το ρόλο και την αναγκαιότητα ύπαρξης κάποιων θυγατρικών εταιρειών της, με γνώμονα πάντοτε την εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων και την προστασία του οργανισμού από πιθανούς κινδύνους.

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΗΚ Χρίστος Πατσαλίδης αναφέρθηκε σε αλλαγές που αποτελούν αναγκαιότητα και που την κρισιμότητά τους αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε η Cyta να γίνει ακόμη πιο δυνατή, πιο ευέλικτη και πιο ανταγωνιστική και που θα συνεχίσει να διαμορφώνει τις εξελίξεις στον τομέα της και θα είναι, για πάντα, η πρώτη επιλογή αξιοπιστίας των καταναλωτών.

“Αυτό επιβάλλει η ίδια η ιστορία του Οργανισμού, που ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου. Το επιβάλλει όμως και η απαίτηση εξέλιξης της Κύπρου, της οικονομίας και της κοινωνίας της, που θέλει μια Cyta ισχυρή, καινοτόμο και σίγουρη για τον εαυτό της”, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι κάθε συνδικαλιστική οργάνωση έχει τη δική της διαδρομή, τις δικές της θέσεις και απόψεις, οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ είπε ότι “οι όποιες διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις είναι φυσικές και αναμενόμενες στο πλαίσιο ενός ανοικτού διαλόγου” και “είναι η ίδια η ουσία της Δημοκρατίας και οι αρχές της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης που μας δίνουν τις λύσεις”.

 

Σε ομιλία του, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΟ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων του Οργανισμού “για αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της CYTA, στον αγώνα για την υπεράσπιση της συλλογικής σύμβασης και των υγιών εργασιακών σχέσεων”.

Ανέφερε ότι ότι “παρά το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων με τη σχετική απόφαση της Βουλής δεν έχουμε προφανώς αυταπάτες για τις κυβερνητικές προθέσεις”, προσθέτοντας ότι “το νομοσχέδιο για τη CYTA πρόκειται να κατατεθεί και έστω και αν για να αποσπάσουν συμμάχους προσπαθούν να ντύσουν την πρόθεση τους σε ένα πιο αποδεκτό και εύπεπτο περιτύλιγμα, εντούτοις για μας είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα βρίσκεται στη μεθόδευση”.

Είτε μετοχοποίηση την πουν είτε αποκρατικοποίηση, είτε μερική είτε ολική, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ΑΤΑ, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι αναμένεται σκληρή μάχη και πρόσθεσε ότι από τις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει απόσταση στις θέσεις που χωρίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα με τους εργοδοτικούς συνδέσμους.

 

Σε χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΗΚ Ρένα Πάνου Ρουβιθά είπε ότι “η αποστολή μας είναι να οδηγήσουμε την cyta με ταχύτητα στον δρόμο της εξέλιξης και να κάνουμε τα πάντα για τη μεγιστοποίηση της αξίας της, η οποία αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τους ίδιους τους εργαζομένους, για την οικονομία και για την κοινωνία του τόπου”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “στην ιστορική μας πορεία δεν φοβηθήκαμε τις προκλήσεις και δεν θα τις φοβηθούμε και τώρα γιατί βλέπουμε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες που μας δίνουν ώθηση να πάμε πιο μπροστά” και πρόσθεσε ότι ο οργανισμός έχει σφυρηλατηθεί στα δύσκολα και έχει αποδείξει ότι μπορεί, έχει ανθρώπους με ταλέντο και ικανότητες παντού, σε κάθε διεύθυνση, υπηρεσία και τμήμα.

“Σήμερα, στο κομβικό σημείο που βρισκόμαστε είναι επιβεβλημένο να υιοθετήσουμε μια νοοτροπία και μια κουλτούρα ανοικτή στην αλλαγή γιατί μόνο όποιος αλλάζει και προσαρμόζεται, ειδικά στον τομέα μας μπορεί να βλέπει καθαρά το μέλλον”, ανέφερε.

Η κ. Ρουβιθά είπε ότι “όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και η διεύθυνση είναι ανοικτές στην αλλαγή κάτι που επιβεβαιώνεται από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού”.

“Θα κάνουμε αυτά που χρειάζεται να γίνουν ώστε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που η κυπριακή κοινωνία έχει από εμάς ως οργανισμό αλλά και που εμείς έχουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι οι ραγδαίες αλλαγές που διαδραματίζονται στον κλάδο διεθνώς έχουν μεταβάλει τον παραδοσιακό τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας της cyta και πρόσθεσε ότι “οι προσπάθειες μας εστιάζονται στην θωράκιση της cyta απέναντι στον ανταγωνισμό καθώς και στη δημιουργία μιας εξωστρεφούς δυναμικής που αξιοποιεί συνεργασίες και δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον”.

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής cyta Μιχάλης Αχιλλέως είπε ότι τελικός στόχος είναι το σχέδιο προαγωγών να εγκριθεί από όλα τα Σώματα εντός του 2017.

Είπε ακόμη ότι ο εκσυγχρονισμός για την cyta είναι μια συνεχής διαδικασία και η παρούσα φάση διαλόγου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αποσκοπεί όπως γίνουν επίσης ριζικές αλλαγές στα συστήματα διεύθυνσης και διοίκησης, στους κανονισμούς και στην εταιρική διακυβέρνηση.

Με αυτό το υπόβαθρο προετοιμάζεται το έδαφος που θα ενισχύσει καθοριστικά την επάρκεια και την εδραίωση της βιωσιμότητας του οργανισμού παράγοντες ιδιαίτερα σημαντικοί στις σημερινές συνθήκες, πρόσθεσε.

Ο Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ(ΠΕΟ)-Cyta Δώρος Θεοδώρου είπε ότι η Κυβέρνηση επανέρχεται σήμερα με ένα νέο νομοσχέδιο για δημιουργία λέει ιδιωτικής εταιρείας στην οποία θα μεταφέρει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της CYTA και θα δώσει μέρος των μετοχών στον ιδιώτη, ο οποίος όμως θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας, προσθέτοντας ότι “αυτό για μας είναι η αρχή της εξ’ ολοκλήρου ιδιωτικοποίησης του οργανισμού μας”.

Ανέφερε ότι η Cyta “ανήκει στον κυπριακό λαό και οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης ή μετοχοποίησης ουσιαστικά αποτελεί ξεπούλημα αυτού του δημόσιου πλούτου” και πρόσθεσε ότι η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA απαιτεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκσυγχρονισμού του οργανισμού  το συντομότερο δυνατό.

“Ο διάλογος για τον εκσυγχρονισμό είναι σε εξέλιξη και μάλιστα μπορώ να πω πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο σε ό,τι αφορά στις διαβουλεύσεις με τη διεύθυνση”.

“Τα επιχειρήματα κάποιων, για να δικαιολογήσουν την άποψη για ιδιωτικοποίηση, πως τάχα ο οργανισμός οδεύει προς κλείσιμο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Αυτά τα ακούμε από το 1993. Ο οργανισμός εξακολουθεί να είναι, κερδοφόρος, πρώτος στην τεχνολογική ανάπτυξη και πρώτος στην ικανοποίηση του κοινού για ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξυπηρέτησης”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το Ταμείο Σύνταξης του οργανισμού, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η τελευταία αναλογιστική μελέτη έδειξε πως το έλλειμμα στο Ταμείο ήταν της τάξης των 170 εκ. ευρώ και απ’ ότι φαίνεται η επόμενη μελέτη θα δείξει πως αυτό αυξάνεται στα 230 εκ ευρώ και πρόσθεσε ότι η περίοδος των δέκα χρόνων που καθορίστηκε για αποπληρωμή του ελλείμματος, θεωρούμε πως είναι υπερβολική και θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Θέση της ΣΗΔΗΚΕΚ είναι ότι “επιβάλλεται η χρήση κάθε νόμιμου μέσου (περιλαμβανομένου και του «όπλου» των Αστικών Αγωγών) για την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους για το Ταμείο και τα μέλη του”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αστικές αγωγές θα πρέπει να κινηθούν εναντίον των αντισυμβαλλόμενων μερών, εναντίον αυτών δηλαδή που εισέπραξαν τα λεφτά μας, ειδικά εκεί όπου η αθέτηση των συμβατικών τους υποχρεώσεων είναι εμφανής”.