Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Αύριο Δευτέρα θα κορυφωθούν στην Αθήνα  οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγεργης του Πολυτεχνείου  ενντίον της λαομίσητης χούντας ,με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., με 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή.474884ADECFBE990D8C7C5DDBACE14F0

Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη σκιά των κινητοποιήσεων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Τα συνθήματα της εξέγερσης επίκαιρα και ζωντανά, δε βολεύονται στα μέτρα των διαχειριστών της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ. Το σύνθημα ‘έξω το ΝΑΤΟ’, στη γκρεμισμένη πύλη του Πολυτεχνείου, ούτε διορθώνεται ούτε ξεχνιέται. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να γίνει ο λαός μας κυρίαρχος ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει» δήλωσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο.

Στεφάνι κατέθεσε και αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ. Μετά την κατάθεση ο γραμματέας της ΚΕ Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε:

«41 χρόνια μετά, τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ιδιαίτερα επίκαιρα. Σήμερα, η χώρα διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολίτευσης. Η κοινωνία και η νέα γενιά βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση. Αυτή η γενιά δεν πρέπει να αποδειχθεί μια χαμένη γενιά. Το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα σηματοδοτεί την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων για τη διέξοδο της χώρας από την κρίση, για την υπεράσπιση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, για την στήριξη της νέας γενιάς που μαστίζεται από την ανεργία. Απαιτείται αδιάκοπη μάχη ενάντια στα φαινόμενα φασισμού, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Στην περίπτωση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, χρέος όλων μας είναι η μνήμη να νικά πάντοτε τη λήθη. Για αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τον αγώνα του Πολυτεχνείου».

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται ήδη η Νομική Σχολή και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ενώ τις επόμενες τρεις ημέρες θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε άλλα σημεία της Αθήνας, η πρεσβεία των ΗΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών, η Βουλή κ.α.

Την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου οι πύλες του Πολυτεχνείου αναμένεται να κλείσουν μετά τις 13:00 και θα ακολουθήσει η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στις 15:00 από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Η 41η επέτειος στην Ελλάδα θα εορταστεί στα σχολεία στις 17 Νοεμβρίου και σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, την ημέρα αυτή δεν θα γίνουν μαθήματα σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Στην Κύπρο κόμματα και φοιτηικές οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις  για την επέτειο της ηρωϊκής εξέγερσης  των φοιτητών ενώ αύριο προγραμματίζονται εκδηλώσεις προς τιμή των ηρωϊκών νεκρών και τη θυσία αυτών που αντιστάθηκαν εναντίον της αμερικανοκίνητης Χούντας.