Η Ολλανδία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροσκάφους του Τσαβούσογλου

«Οι Ολλανδοί είναι απομεινάρια Ναζί φασίστες» φώναζε ο Ερντογάν

Ένα διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ρούτε να απαγορεύσει την προσγείωση του αεροσκάφους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα.tsavousoglou34 engine.feed.gr

Ο Τσαβούσογλου επρόκειτο να ταξιδέψει  σήμερα στο Ρότερνταμ για να μιλήσει σε υποστηρικτές του Ερντογάν ενόψει του δημοψηφίσματος για την επέκταση των προεδρικών εξουσιών.
Η Άγκυρα έχει ήδη καλέσει τον επιτετραμμένο της Ολλανδίας στο υπουργείο Εξωτερικών για να του ζητήσει εξηγήσεις για το «μπλόκο».
Από χτες, ο δήμαρχος του Ρότερνταμ είχε διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί η ομιλία του Τσαβούσογλου. «Έχει διπλωματική ασυλία […] οπότε θα του συμπεριφερθούμε με σεβασμό, όμως έχουμε άλλους τρόπους να εμποδίσουμε πράγματα από το να συμβούν σε δημόσιο χώρο» είπε ο Άχμεντ Αμπουταλέμπ.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Τσαβούσολγου, που νωρίτερα σήμερα δήλωσε στο CNN Τurk ότι δεν σκοπεύει να ακυρώσει το ταξίδι του στο Ρότερνταμ.
«Θα επιβάλουμε σοβαρές κυρώσεις στην Ολλανδία», αν εμποδιστεί αυτή η επίσκεψη που έχει στόχο να προωθήσει το “ναι” στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου» πρόσθεσε.

«Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης», ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Τσαβούσογλου να εισέλθει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης.
Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Τσαβούσογλου «κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.
«Κεραυνοί» Ερνοντογάν: «Οι Ολλανδοί είναι απομεινάρια των Ναζί, φασίστες!»
Το ολλανδικό «μπλόκο» προκάλεσε την οργή του «σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προχώρησε σε πρωτοφανή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης της χώρας.
«Είναι απομεινάρια των Ναζί, φασίστες!» είπε ο κ. Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν «διερωτήθηκε», μάλιστα, για το πώς θα προσγειωθούν τώρα τα ολλανδικά αεροσκάφη στην Τουρκία για να προσθέσει πως εννοεί τις διπλωματικές αποστολές και όχι τα αεροσκάφη με πολίτες.

Ρούτε: Εντελώς απαράδεκτο το σχόλιο Ερντογάνnewego_LARGE_t_1101_55356272_type13145
Εντελώς απαράδεκτο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε το σχόλιο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
«Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».