Μέχρι το καλοκαίρι παραδίδεται η γέφυρα της Πλατείας Ελευθερίας

Σε πορεία ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο της Πλατείας Ελευθερίας με πρώτιστο στόχο την ολοκλήρωση και την παράδοση στο κοινό της γέφυρας της Πλατείας μέχρι το καλοκαίρι και ολόκληρου του έργου από την Πλατεία Σολωμού μέχρι την Πλατεία του ΟΧΙ εντός του 2017. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια ξενάγησης των δημοσιογράφων σήμερα στο εργοτάξιο της Πλατείας, τόσο από την πλευρά του Δήμου όσο και από την πλευρά του εργολάβου. Σημαντική παράμετρος στην πορεία προς την ολοκλήρωση είναι ότι λύθηκαν, όπως διαβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, πολλά διαδικαστικά και άλλα ζητήματα και πλέον τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.imagew-4.aspx

Σε δηλώσεις του πριν την ξενάγηση, ο κ. Γιωρκάτζης αναγνώρισε αρχικά ότι η κατασκευή του έργου έχει ταλαιπωρήσει πολύ τους πολίτες. “Συναισθανόμαστε τις ανησυχίες τους και πρώτοι εμείς θέλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο και γι αυτό εργαζόμαστε μέρα νύκτα πάρα πολύ σκληρά”, είπε.

Ο κ. Γιωρκάτζης είπε πως έχουν ξεπεραστεί τα μεγάλα διαδικαστικά προβλήματα, έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα προϋπολογισμού και έχουν δοθεί λύσεις στα περισσότερα τεχνικά προβλήματα και το έργο βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης, ενώ σημείωσε πως ο ρυθμός υλοποίησης είναι ικανοποιητικός και προχωρεί ικανοποιητικά. “Κύριος στόχος είναι να ολοκληρωθεί η γέφυρα και συγκεκριμένα να δοθεί προς χρήση το καλοκαίρι”, είπε.

Η συντονίστρια του έργου από το Δήμο Λευκωσίας και Δημοτική Μηχανικός Αγνή Πετρίδου στη δική της αρχική ενημέρωση είπε πως έχει δοθεί προτεραιότητα στη γέφυρα, αν και το έργο δεν αφορά μόνο τη γέφυρα, η οποία είναι ένα μικρό κομμάτι του. Το έργο ξεκινά από την Πλατεία Σολωμού και επεκτείνεται μέχρι την Πλατεία του ΟΧΙ και περιλαμβάνει πέραν των 35 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, πέραν από τη γέφυρα.

Ο Δήμος έχει ζητήσει από τον εργολάβο ένα τροποποιημένο χρονοδιάγραμμα, με προτεραιότητα στη γέφυρα και στόχος είναι η γέφυρα να παραδοθεί, όπως είπε και ο Δήμαρχος μέχρι το καλοκαίρι. Ο εργολάβος από την πλευρά του έχει δώσει το χρονοδιάγραμμα τόσο για τη γέφυρα που είναι το καλοκαίρι, όσο και για ολόκληρο το έργο που είναι το τέλος του έτους. Το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει δοθεί στον αρχιτέκτονα, ο οποίος το μελετά για να δώσει την τελειωτική του απάντηση. Οσον αφορά την πλήρη ολοκλήρωση του έργου, η κ. Πετρίδου είπε πως στόχος είναι το τέλος του έτους.

Όπως εξήγησε η κ. Πετρίδου υπάρχουν πάρα πολλά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη γέφυρα, όπως γρανίτες και το κυρτό γυαλί που θα αποτελέσει το στηθαίο προς τον παλιό δημοτικό κήπο, τα οποία κατασκευάζονται στο εξωτερικό γιατί στην Κύπρο δεν υπάρχει τεχνολογία για να δοθεί κλίση στο γυαλί. Για αυτό το λόγο, οι χρόνοι παράτασης που ζητά ο εργολάβος θα μελετηθούν πολύ σοβαρά για να δοθεί μια τελική απάντηση για τη γέφυρα, είπε.

Απαντώντας στις επικρίσεις για τις καθυστερήσεις, η κ. Πετρίδου είπε πως ουσιαστικά το έργο έχει μπει σε συνεχή ροή κατασκευής τα τελευταία 2 χρόνια, λόγω πολλών προβλημάτων που υπήρχαν προηγουμένως με τον πρώτο εργολάβο. Το έργο ξεκίνησε να κτίζεται τον Γενάρη του 2015, και είχε χαθεί πολύς χρόνος σε προσφορές αλλά μελέτες γιατί είχε προκύψει κάτι καινούριο, είπε, σημειώνοντας πως στην ουσία δεν είναι καθυστερημένο έργο από τη στιγμή που ξεκίνησε η απρόσκοπτη κατασκευή του.

Τόνισε, επίσης, πως είναι το πρώτο έργο παγκύπρια που κατασκευάζεται από πολύ μεγάλο γραφείο του εξωτερικού, το οποίο έχει τις ιδιαιτερότητες του ως προς τη μέθοδο κατασκευής. Εξήγησε πως για κάθε λεπτομέρεια που υπάρχει στο έργο της πλατείας, πρέπει ο εργολάβος να προβεί σε κατασκευαστικό σχέδιο που θα παραδώσει στον αρχιτέκτονα, να προχωρήσει σε γραπτή έκθεση μεθοδολογίας που θα ακολουθήσει και να κάνει το δείγμα σε πραγματικό μέγεθος. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν και επί τόπου από το γραφείο του εξωτερικού ώστε να δοθεί η έγκριση να προχωρήσει η κατασκευή, και αυτή η διαδικασία ακολουθείται για πάρα πολλά σημεία της Πλατείας.

Όπως σημείωσε η κ. Πετρίδου, δεν είναι όπως ένα οποιοδήποτε άλλο έργου που κατασκευάστηκε στην Κύπρο, είναι πολύπλοκο και έχει κομμάτια που είναι σαν έργα τέχνης και γι αυτό υπάρχουν και καθυστερήσεις. Με την ολοκλήρωσή του ωστόσο, συνέχισε, το έργο της Πλατείας θα κάνει τη διαφορά στην πόλη.

Ερωτηθείσα για το συνολικό κόστος του έργου, η κ. Πετρίδου είπε πως από την αρχή του έργου, με βάση τα συμβόλαια ανέρχεται στα 22 εκ. αλλά με τις διάφορες τροποποιήσεις και προσθήκες που έγιναν το κόστος μπορεί να φτάσει τα 25 εκ. το κατασκευαστικό κομμάτι. Ερωτηθείσα κατά πόσον ο εργολάβος θα πληρώσει ρήτρα σε περίπτωση καθυστερήσεων, είπε πως αν διαπιστωθεί ότι κακώς δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα τότε θα πληρώσει ρήτρα 6 χιλιάδων ευρώ τη μέρα.

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις και το χρονοδιάγραμμα του Απριλίου του 2016 που δεν τηρήθηκε, η κ. Πετρίδου είπε πως το χρονοδιάγραμμα εκείνο είχε δοθεί για να να δοθεί λύση στο θέμα της χρηματοδότησης και όχι γιατί υπήρχε πρακτική δυνατότητα ολοκλήρωσης ενός τόσο μεγάλου έργου σε 15 μήνες. Στη συνέχεια, είπε, προέκυψε και το θέμα της κατακύρωσης του έργου της Λεωφόρου Ομήρου, το οποίο από ανεξάρτητο μεταφέρθηκε ως μέρος του έργου της Πλατείας προσθέτοντας ουσιαστικά και άλλη καθυστέρηση.

Ο εργολάβος του έργου, διευθυντής της εταιρείας LOIS Builders Νικόλας Λοής, διαβεβαίωσε πως το έργο θα ολοκληρωθεί 1000% εντός του 2017, εκτός αν συμβεί κάτι το εντελώς απρόβλεπτο και επιβεβαίωσε πως στόχος όλων είναι να ολοκληρωθεί η γέφυρα μέχρι το καλοκαίρι.

Ο κ. Λοής υπενθύμισε όταν έγινε η σκυροδέτηση της γέφυρας της Πλατείας τον Δεκέμβριο του 2015, είχε πει πως το έργο δεν τελείωνε εκεί αλλά εκεί ξεκινούσε. “Είχαμε επίγνωση ότι δεν πρόκειται για ένα απλό έργο, άλλα για ένα έργο υψηλών απαιτήσεων και προκλήσεων η διαδικασία εκτέλεσης του οποίου είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλα αντίστοιχα έργα τα οποία κατασκευάζονται στην Κύπρο”, είπε.

Η πολυπλοκότητα του έργου, σημείωσε ο κ. Λοής, είναι για την εταιρεία μεγάλη πρόκληση αλλά ταυτόχρονα τους δίνει και την ηθική ικανοποίηση ότι εκτελούν και θα αποπερατώσουν ένα έργο το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς στα κατασκευαστικά δρώμενα της Κύπρου.

Όσον αφορά το έργο, κάτω από την γέφυρα θα στεγαστεί ένα εσπρέσσο μπαρ, ένα περίπτερο και ένα γραφείο πληροφοριών, ενώ προς την Πλατεία Σολωμού μια καφετέρια-εστιατόριο και άλλο ένα περίπτερο. Από την άλλη πλευρά, δηλαδή μεταξύ της γέφυρας και της τάφρου Ντα Βίλα θα κατασκευαστεί ένα υπαίθριο θεατράκι επενδυμένο με ξύλο χωρητικότητας 80 θέσεων καθώς και ένας παιδότοπος.

Σε πολλά σημεία της Πλατείας έχουν ή θα φυτευτούν δέντρα σε νησίδες, έχουν τοποθετηθεί και θα τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία γρανίτες, ενώ θα τοποθετηθούν πλαϊνά στηρίγματα από μάρμαρο. Σε άλλα σημεία της γέφυρας θα γίνουν επιτειχίσματα κυρτά όπως είναι η χαρακτηριστική τεχνοτροπία του αρχιτεκτονικού γραφείου της Ζάχα Χαντίντ, ενώ από την μια πλευρά της γέφυρας της Πλατείας θα τοποθετηθεί γυαλί το οποίο θα είναι και πάλι κυρτό. Μπροστά στα μεσαιωνικά τείχη θα υπάρξει ζώνης προστασίας, μέσα στην οποία δεν θα τοποθετηθεί οτιδήποτε.