Διπλωματικός «πόλεμος» για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ: Η Βόρεια Κορέα απαιτεί να σταματήσει η έρευνα

 

Στην αντεπίθεση περνάει η Βόρεια Κορέα για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν, κατηγορώντας τη Μαλαισία για συνεργασία με τη Νότια Κορέα και απαιτώντας να σταματήσει η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του.newego_LARGE_t_1101_55261569_type13145

Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο KCNA, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν κατηγορεί τη Μαλαισία ότι παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς, διενεργώντας έρευνες για διπλωμάτες και κρατώντας τη σορό του Ναμ.
«Αυτό αποδεικνύει ότι η Μαλαισία θα πολιτικοποιήσει τη μεταφορά της σορού παραβλέποντας τη διεθνή νομοθεσία και τους ηθικούς κανόνες και κατ’ επέκταση επιδεικνύοντας καταχθόνιους σκοπούς», αναφέρεται. Στη δήλωση δεν ονοματίζεται ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, αλλά γίνεται αναφορά για «πολίτη της Βόρειας Κορέας».
Αναφέρει, επίσης ότι οι αρχές της Μαλαισίας αρχικά είχαν πει σε διπλωμάτες της Βόρειας Κορέας ότι ο Ναμ πέθανε μετά από καρδιακή ανακοπή, στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. Στη συνέχεια όμως άλλαξαν στάση και άρχισαν να «περιπλέκουν την κατάσταση», διαρρέοντας πληροφορίες ότι ο θάνατός του οφείλεται σε δηλητηρίαση. Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί ανοικτά τη Μαλαισία ότι συνεργάζεται με τη Νότια Κορέα, με τέτοιο τρόπο ώστε να κατηγορήσει το καθεστώς Κιμ Γιονγκ Ουν για την υπόθεση, με αφορμή το υπό σχεδίαση του πυραυλικού προγράμματος της χώρας.
«Η υπόθεση βολεύει τις αρχές της Νότιας Κορέας», σημειώνει και καταλήγει ότι «η μεγαλύτερη ευθύνη για τον θάνατο ανήκει στην κυβέρνηση της Μαλαισίας, καθώς ένας πολίτης της Βόρειας Κορέας πέθανε στα εδάφη της».
Νωρίτερα, οι αρχές της Μαλαισίας είχαν απαιτήσει να ανακρίνουν έναν ανώτατο διπλωμάτη της Βόρειας Κορέας, ενώ υποστήριξε ότι οκτώ συνολικά Βορειοκορεάτες εμπλέκονται στη δολοφονία. Ο ένας κρατείται, αλλά τέσσερις κατάφεραν να αναχωρήσουν από τη χώρα την ημέρα της επίθεσης, ανέφεραν.
Η Μαλαισία έχει αρνηθεί επανειλημμένως στα αιτήματα της Βόρειας Κορέας να παραδώσει τη σορό του Κιμ Γιονγκ Ναμ, έως ότου ολοκληρωθούν οι εξετάσεις προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες θανάτου του.