Παρέμβαση του Γ.Γ.του ΟΗΕ ζητά με επιστολή του ο Ακιντζί

Την παρέμβαση των ΗΕ ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα ζητεί με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι εάν αυτή η απόφαση δεν ακυρωθεί, θα είναι ένα σοβαρό χτύπημα στις προσπάθειες να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.file-picture-thumb-large-thumb-large

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι τις ημέρες που λήφθηκε η απόφαση συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη εντός του Μάρτη, η απόφαση αυτή της Βουλής δεν αρμόζει ούτε με τα βήματα που πρέπει να γίνουν από τις πλευρές στην Κύπρο για τη δημιουργία εμπιστοσύνης στο νησί και προετοιμασίας των κοινοτήτων για τη λύση, ούτε με τις εκκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με την εν λόγω απόφαση η ε/κ – όπως αναφέρει – Βουλή στοχεύοντας στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλλιεργεί σπόρους διαίρεσης στο μυαλό των ερχόμενων γενεών και καθιστά χωρίς νόημα τα ΜΟΕ. “Ο στόχος της Ένωσης ήταν το κυριότερο αιτήματα να προκύψει το κυπριακό πρόβλημα και αυτός ο στόχος έφερε στην Κύπρο μόνο θλίψη και πόνο”.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι 67 χρόνια μετά αυτό το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα από ένα ακροδεξιό πολιτικό κόμμα, το ΕΛΑΜ και εγκρίθηκε στην ε/κ – όπως αναφέρει – Βουλή, εκφράζοντας την έκπληξή του γι` αυτό. Πιο λυπηρό, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, είναι ότι το κόμμα του Ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ συνέβαλε στο να ληφθεί αυτή η απόφαση.

Σε περίπτωση που η διαδικασία των διαπραγματεύσεων καταλήξει σε λύση, για να είναι βιώσιμη μια Κύπρος ενωμένη, ομοσπονδιακή, όπως είναι ο στόχος, έχει μεγάλη σημασία η ανάπτυξη κουλτούρας ειρήνης και η εκπαίδευση των νέων, υπενθυμίζοντας ότι με αυτόν τον στόχο, ως ένα ΜΟΕ, είχε δημιουργηθεί η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Παιδείας, η οποία δεν κινήθηκε με ευθύνη.

Η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και οι ρατσιστικές επιθέσεις στο “νότο” εναντίον Τ/κ, αυξάνουν τις ανησυχίες ασφάλειας των Τ/κ και ενισχύουν την ανάγκη για έναν μηχανισμό που θα εξυπηρετεί την παρεμπόδιση μιας τέτοιας τάσης, προσθέτει στην επιστολή του προς τον κ. Γκουτέρες ο Τ/κ ηγέτης.

Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι με τέτοιου είδους βήματα το δύσκολο καθήκον της εξεύρεσης μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης στην Κύπρο, έχοντας γνώση και των ρίσκων του 2017 στις προσπάθειες επίλυσης, το δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Γίνεται επίσης αναφορά ότι ο Τ/κ ηγέτης μετέφερε τις ανησυχίες του για το θέμα στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο την οποία κάλεσε και είδε, τηλεφωνικώς μίλησε και με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και ζήτησε να λάβει πρωτοβουλία προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να μην τεθεί σε εφαρμογή αυτή η απόφαση της Βουλής.

Θα προσέλθει στην αυριανή συνάντηση αλλά…

Νωρίτερα ο κατοχικός ηγέτης είχε δηλώσει πως θα   προσέλθει στην αυριανή συνάντηση  και θα εξηγήσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη σοβαρότητα του θέματος γιατί – όπως ισχυρίστηκε  – στην απάντησή του “ο κ. Ανασταδιάδης δεν μπόρεσε να καταλάβει τη βαρύτητα που έχει το θέμα αυτό για την τ/κ κοινότητα.”

Σε δηλώσεις του  μετά τη συνάντησή του σήμερα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε εξήγησε   ι τη σοβαρότητα του ζητήματος που προέκυψε  και στον κ. Έιντε.Αναφερόμενος στη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι παρατήρησε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του όλου θέματος, το προσεγγίζει περιφρονητικά και δεν θέλει να καταλάβει τις διαστάσεις του, χαρακτηρίζοντάς το ως μια μικρή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός. Επιπλέον, είπε, στην απάντησή του χρησιμοποίησε εκφράσεις που έχουν την προσέγγιση “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Δεν είναι αυτή η προσέγγιση που περιμέναμε από τον Ε/κ ηγέτη”.
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την αντίδραση θυμού στην τ/κ κοινότητα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι πρέπει να γίνει πολύ καλά κατανοητό από την ηγεσία της ε/κ κοινότητας ότι επιθυμούμε να φτιάξουμε στο μέλλον μια ομοσπονδιακή, κοινή δομή με ειρηνικό τρόπο.
Αυτό, ανέφερε, το εξήγησε λεπτομερώς και στα ΗΕ, το αναφέρει και στην επιστολή του προς τον ΓΓ, γιατί και τα ΗΕ πρέπει να το καταλάβουν πολύ καλά αυτό και πρέπει να έχουν θετικό ρόλο σε αυτό το θέμα.
Στη βάση της αντίδρασης του κόσμου, συνέχισε, είναι η πολιτιστική, μορφωτική διάσταση. Δηλαδή, είπε, έχουμε ανάγκη την ανάπτυξη της κουλτούρας ειρήνης στα σχολεία, να αναπτυχθεί η κουλτούρα ειρήνης, ανεκτικότητας και αμοιβαίας κατανόησης και στην κοινωνία μας, και όχι να αγιοποιήσουμε στα σχολεία το δημοψήφισμα της Ένωσης που έγινε πριν 67 χρόνια. Το θέμα της Ένωσης, πρόσθεσε, υπήρχε ήδη στη διδακτέα ύλη, η 1η Απριλίου είναι στο “νότο” επίσημη αργία, δηλαδή γίνεται αναφορά και στην ΕΟΚΑ και στην Ένωση.
Άρα, είπε, δεν είναι θέμα αναφοράς προσθέτοντας ότι το να υποβάλει στη Βουλή αυτή την πρόταση ένα φασιστικό, ρατσιστικό – κατά την έκφρασή του – κόμμα διαφοροποιεί το γεγονός. Έχει το νόημα της αγιοποίησης στα σχολεία αυτού του γεγονότος και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η στάση του ΔΗΣΥ, στο σημείο που έφτασαν οι διαπραγματεύσεις και όντας το κόμμα που στήριξε τον κ. Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές, τα μέλη του στην Επιτροπή που συζητήθηκε το θέμα να δώσουν την έγκρισή τους και μετά με τη στάση τους στη Βουλή να στηρίξουν την τελική απόφαση.
“Επίσης το γεγονός αυτό έχει δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και αυτό είναι ότι σε τέτοια θέματα ο κ. Αναστασιάδης και το κόμμα του σκέφτονται περισσότερο τις εκλογές που έρχονται και όχι τη διαδικασία του Κυπριακού”.
Αν τα βάλεις όλα μαζί, υποστήριξε ο κ. Ακιντζί, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και σημείωσε ότι η τ/κ πλευρά περιμένει ένα βήμα από τον Ε/κ ηγέτη όσον αφορά το θέμα της πολιτικής ισότητας. “Περιμένουμε να προετοιμάσει πλέον την κοινότητα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας”. Περιμένουν, είπε, να γίνουν βήματα ώστε να φανεί ότι οι Ε/κ είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τους Τ/κ την εξουσία. Ενέργειες ακριβώς αντίθετες δεν στηρίζουν τη λύση και αυτή η εξέλιξη δεν στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται, πρόσθεσε.
Ανέμενε, συνέχισε, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τοποθετηθεί ενάντια στην απόφαση της Βουλής όπως έκανε και ο ίδιος για δηλώσεις περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει.
“Αύριο θα πάω να συζητήσω αποκλειστικά αυτό θέμα. Αυτό το ανακοίνωσε και πιο πριν. Το είπα και στον κ. Έιντε, αύριο δεν μπορεί να συζητηθεί άλλο θέμα εκτός από αυτό. Να το συζητήσουμε αυτό, σίγουρα ο κ. Αναστασιάδης θα πει κάποια πράγματα, να τον ακούσουμε αλλά μετά να δούμε τι θα κάνουμε και θα αξιολογήσουμε ανάλογα την κατάσταση”.
Τίποτα δεν είναι στατικό, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, γίνονται αλλαγές είτε προς το θετικό, που είναι και το νούσιμο, είτε προς το αρνητικό, από το οποίο δεν θα επωφεληθεί κανείς στην περίπτωση της Κύπρου, ούτε οι Τ/κ, ούτε οι Ε/κ. Από μια λύση, συμπλήρωσε, όλοι έχουν να επωφεληθούν και αυτό είναι που πιστεύει.
Ερωτηθείς τι λέει η ε/κ πλευρά και αν εκτός από τα ΗΕ υπάρχουν άλλες χώρες που ανέλαβαν πρωτοβουλία γι` αυτό το θέμα, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι εκτιμά πως και εντός της ε/κ κοινότητας έχει αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός όσων καταλαβαίνουν πόσο σοβαρό θέμα είναι, παραπέμποντας σε δηλώσεις που έχουν γίνει. Διάβασε πχ, όπως είπε, τις δηλώσεις του κ. Τσιελεπή, ενώ υπάρχουν και άλλες φωνές που υψώνονται, κατά την έκφρασή του, ευχόμενος αυτές οι φωνές να καταστείλουν αυτή την αρνητικότητα.
Στην ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν υποχωρήσει από αυτή την απόφαση τι θα κάνει ο Τ/κ ηγέτης στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι “η ε/κ πλευρά είναι αναγκασμένη να πάρει μια απόφαση. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να εργαζόμαστε για μια λύση σε αυτό το νησί ή όχι; Αυτή πλέον είναι μια πολύ κρίσιμη ερώτηση. Θα αφήσουν από σήμερα την ομοσπονδία, τη λύση σε μια πλευρά, επικεντρωμένοι στις εκλογές που θα γίνουν μετά από ένα χρόνο ή θα επικεντρωθούν στη λύση;”
Ο ίδιος, είπε, προέβλεπε ότι θα υπήρχαν δυσκολίες εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν το 2017 αλλά αυτές οι δυσκολίες άρχισαν νωρίς. Εάν παραμείνουμε προσηλωμένοι στη λύση είναι εφικτό να προκύψουν οι κύριες γραμμές μέχρι το Μάρτιο, Απρίλιο, πρόσθεσε.
Για το τί θα γίνει από δω και πέρα, πρέπει και η ε/κ πλευρά να καθορίσει τη στάση της, είπε ο κ. Ακιντζί προσθέτοντας ότι ο ίδιος παραμένει αποφασισμένος και έχει την πρόθεση να δουλέψει με επιμονή για μια συμφωνία που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Τ/κ και να τεθεί σε δημοψήφισμα.
Αύριο και τις επόμενες ημέρες θα δει, ανέφερε, τη στάση της ε/κ πλευράς και αν η αντίδρασή του έγινε κατανοητή. Ακύρωσε, συνέχισε, τη συνάντηση των διαπραγματευτών, έδειξε με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή του γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι τεχνικό αλλά είναι ένα σημαντικό γεγονός, θέμα αρχών που πρέπει να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο.