Μόσχα προς ΗΠΑ: Η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και δεν επιστρέφεται

Η Ρωσία δεν θα επιστρέψει τον έλεγχο της Κριμαίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσεUnknown-1 σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας σε σχετικά σχόλια του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ αναμένουν να γίνει αυτό.

“Δεν επιστρέφουμε τα δικά μας εδάφη. Η Κριμαία είναι μια περιοχή που ανήκει στην Ρωσική Ομοσπονδία”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές ότι αναμένει από την Ρωσία να επιστρέψει στην Ουκρανία τον έλεγχο του εδάφους αυτού.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ οι οποίες της επέβαλαν κυρώσεις.

Ωστόσο η Κριμαία ιστορικά ανήκε στη Ρωσία και μόνο επι ΕΣΣΔ προσαρτίσθηκε επι Κρουτσιόφ στην Ουκρανία παρόλο που η συντριπτική  πλειοψηφία των πολιτών της είναι Ρώσοι.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι:
Στις αρχές του 1954 το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης πήρε μία απόφαση, που δημιούργησε όλα τα δεινά που υφίσταται σήμερα η περιοχή της Κριμαίας. Με εισήγηση του ουκρανικής καταγωγής γενικού γραμματέα του ΚΚΣΕ, Νικίτα Κρούστσεφ, η Κριμαία αποσπάστηκε από τη ΣΣΔ της Ρωσίας και εντάχθηκε στη ΣΣΔ της Ουκρανίας. Έτσι, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση το 1991 και η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της, η Κριμαία παρέμεινε στην επικράτειά της. Από την πρώτη στιγμή, η ρωσική πλειονότητα των κατοίκων της Κριμαίας αντέδρασε και ζήτησε την ένωση με τη Ρωσία, αλλά στις 19 Μαΐου του 1992 το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε την παραμονή της Κριμαίας στην Ουκρανία με καθεστώς αυτονομίας.

Η περιοχή της Κριμαίας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαρκή αναταραχή, αλλά τα πράγματα φαίνεται να ησυχάζουν, όταν το 1997 η Ουκρανία νοικιάζει για 20 χρόνια τον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης στη Ρωσία. Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στην Κριμαία και εγγυώνται την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνης πλειονότητας. Τρία χρόνια νωρίτερα..

Στις 21 Νοεμβρίου του 2013, υποκινήθηκε ένα πραξικόπημα  στην Ουκρανία, εξαιτίας της άρνησης του φιλορώσου προέδρου Γιανούκοβιτς να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι καθοδηγούμενες καθημερινές διαδηλώσεις στην κεντρική πλατεία του Κιέβου «Μαϊντάν»( σε κάποιες μετείχε και η υφ.Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στο Κίεβο)  λαμβάνουν κινηματικό χαρακτήρα και στις 22 Φεβρουαρίου του 2014 ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς εγκαταλείπει την εξουσία . Οι Ρωσόφωνοι της Κριμαίας θέτουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και με το δημοψήφισμα της 16 Μαρτίου να ζητούν την επανένταξή τους στη μητέρα Ρωσία…και η ρωσκή κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα τους.