Την παραίτηση του Υπουργού Μεταφορών ζητά το ΑΚΕΛ

 

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού οδήγησε στο χάος  και την πλήρη παράλυση

 

Την παραίτηση του Υπουργού Μεταφορών ζήτησε σήμερα το ΑΚΕΛ δια του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου Γιώργου Λουκαϊδη μετά το χαος και την πλήρη παράλυση  των μεταφορών στο λιμάνι Λεμεσού .
Ο κ. Λουκαϊδης βρέθηκε το πρωί στο λιμάνι Λεμεσού όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς δεν γίνεται εξυπηρέτηση των μεταφορέων. Λίγο πριν τη μια έφτασε στο λιμάνι και ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης ο οποίος έχει συνομιλία με τους μεταφορείς.imagew-2.aspx

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ανέφερε πως ο Υπουργός είχε χαρακτηρίσει ιστορική την πρώτη μέρα της έναρξης της ιδιωτικοποίησης, προσθέτοντας ότι αυτό που διαπιστώνουμε 3 εβδομάδες μετά είναι “μια ιστορία χάους”.

“Έχει προκληθεί ένα μόνιμο έμφραγμα έκτοτε εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης , η ιδιωτικοποίηση έχει φέρει το χάος και αυτό που βιώνουμε το βιώνουμε γιατί έγινε και γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν σημαντικά κέρδη που ανήκαν στους Κύπριους πολίτες, σε κάποιους ιδιώτες”, ανέφερε.

Διερωτόμαστε, πρόσθεσε, μετά από αυτή όλη αυτή την κατάσταση , κατα πόσο ο Υπουργός θα αναλάβει έμπρακτα την ευθύνη του.
“Διερωτόμαστε τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή για να δούμε παραίτηση του Υπουργού, διερωτόμαστε τι άλλο πρέπει να γίνει για να δούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η ιδιωτικοποίηση”, ανέφερε.

Σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ ζητά ευθέως την παραίτηση του Υπουργού, ο κ. Λουκαϊδης απάντησε : “Νομίζω η δήλωσή μου ήταν σαφής και διερωτόμαστε τι άλλο πρέπει να γίνει για να παραιτηθεί”.

Ανέφερε ακόμη απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι στάληκε επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή γιατί προκύπτουν όπως είπε, και τεράστια ερωτήματα που παραπέμπουν σε πιθανά σκάνδαλα.

Ενημερωθήκαμε, είπε, από τον Υπουργό ότι τις γερανογέφυρες που παραχώρησε στην DP World, που έχει την ευθύνη του γενικού φορτίου, τις ενοικιάζει από αυτήν έναντι 1,75 εκ ευρώ και τις παραχωρεί δωρεάν στην Eurogate.

Πρόσθεσε ότι υπήρξε ενημέρωση από την Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου ότι τα μέγιστα κέρδη που μπορεί να υπάρξουν υπό κάποιες προϋποθέσεις σε 25 χρόνια θα είναι μόλις 600 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο Υπουργός, είπε, έκανε δηλώσεις και μιλούσε για 2 δις ευρώ κέρδη για το κράτος.

Πλήγμα στις εξαγωγές

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) εκφράζει την μεγάλη του απαρέσκεια για την όλη κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι Λεμεσού, κάνοντας λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή στον κλάδο της εσπεριδοκαλλιέργειας.

Καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “να παρέμβει ο ίδιος, από την στιγμή που ο Υπουργός Συγκοινωνιών δεν μπορεί να διαχειριστεί την όλη κατάσταση” και το το Υπουργικό Συμβούλιο “να επανεξετάσει και να ακυρώσει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, διαφορετικά η οικονομία καταρρέει”.

“Αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει οι εκκοπές των εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα των μαντόρων, λόγω του ότι δεν μπορούν να φύγουν τα προϊόντα από το λιμάνι Λεμεσού. Αυτή η τραγική κατάσταση επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή στον κλάδο της εσπεριδοκαλιέργειας” αναφέρει.

Παρά το γεγονός, προσθέτει, ότι οι εξαγωγείς των εσπεριδοειδών καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξαγάγουν τα προϊόντα, “δεν παρατηρείται καμία πρόοδος, τουναντίον, σήμερα η όλη κατάσταση είναι εκτός ελέγχου”.

“Συνάμα έχουν ανέβει σημαντικά τα κόστη εξαγωγών από το λιμάνι Λεμεσού. Συγκεκριμένα, μόνο από τις εξαγωγές των χαλουμιών υπάρχουν περίπου επιπρόσθετα κόστη €300.000, άλλα τόσα για τα εσπεριδοειδή και κάτι ανάλογο για τα υπόλοιπα προϊόντα του πρωτογενή τομέα της οικονομίας και της μεταποίησης” αναφέρεται.

Η ΕΚΑ αναφέρει ότι αυτό θα καταστήσει τα κυπριακά προϊόντα του πρωτογενή τομέα μη ανταγωνιστικά, τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και στην παγκόσμια.