Σολομώντεια «λύση» βρήκε ο ΔΗΣΥ για να ανατρέψει το ψήφισμα της Βουλής

*Θα αποφασίζει το Υπ.Παιδείας για τις εγκυκλίους και τις εθνικές επετείους, λέει  Αβ.Νεοφύτου

*Μαλλιά κουβάρια για το «ενωτικό δημοψήφισμα»

 

Μια Σολομώντεια «λύση» βρήκαν το προεδρικό και η  ηγεσία του ΔΗΣΥ  για να αλλάξουν  το κλίμα που δημιούργησε η κατα πλειοψηφία απόφαση της Βουλής (αφού οι βουλευτές του Συναγερμού τήρησαν αποχή)  για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 .Νομοσχέδιο που θα καττεθεί σύντομα θα προνοεί πως αρμόδιο για τις επίσημες αργίες είναι το Υπουργείο Παιδείας και όχι η Βουλή.

Ï Ðñüåäñïò ôçò ÊïéíïâïõëåõôéêÞò ÅðéôñïðÞò Åîùôåñéêþí ÁâÝñùö Íåïöýôïõ óå óõíÝíôåõîç Ôýðïõ ìå èÝìá ôçí ðñþôç óõíÜíôçóç ÐñïÝäñùí Êïéíïâïõëåõôéêþí Åðéôñïðþí Åõñùðáúêþí ÕðïèÝóåùí ôùí ÷ùñþí ôïõ íüôïõ ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò ðïõ èá öéëïîåíÞóåé ç ÂïõëÞ, Ëåõêùóßá 21 Éáíïõáñßïõ 2014.

Τη Σολομώντειο «διευθέτηση» για να κατευνάσουν την οργή του Μουσταφά Ακιντζί εξάγγειλε το μεσημέρι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Ν.Τορναρίτης και την ανάλυσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη λίγο αργότερα ο πρόεδρος του κόμματος  κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με θέμα: Οι αιτιάσεις της τ/κ πλευράς σε σχέση με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Αφού επανέλαβε  πως το ζήτημα με την εγκύκλιο για το ενωτικό δημοψήφισμα ήταν άκαιρο γιατί μετά από 67 ολόκληρα χρόνια, φέρνουμε στο προσκήνιο ένα θέμα για μια αναφορά 5 ή 10 λεπτών, ανέφερε πως η επίσημη αργία, είναι η εθνική μας επέτειος, με επίσημο τρόπο έχουμε τις δοξολογίες, τις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις. Και πρόσθεσε:

“Παρόλα αυτά, κρίνουμε απαράδεκτη την αντίδραση και την συμπεριφορά των τουρκοκυπρίων, να απαιτούν και να υποδεικνύουν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το τι πρέπει να κάνουν ως κράτος και ως βουλή. Ενοχλούνται για μια απλή αναφορά σε ένα ειρηνικό ιστορικό γεγονός και δεν κατανοούν πως αισθάνεται ο κάθε ελληνοκύπριος κάθε Ιούλιο με τις εκδηλώσεις που γίνονται στα κατεχόμενα.

Είναι επίσης υπερβολικό και απαράδεκτο, να ερμηνεύουν ότι η ανάγνωση ενός μηνύματος σημαίνει αλλαγή της πάγιας εθνικής πολιτικής και στρατηγικής του κυπριακού ελληνισμού, στην προσπάθεια μας να απαλλαχτούμε από την κατοχή μέσα από την ειρηνική συμβίωση με τους τουρκοκύπριους, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Θέλω να επαναλάβω την σταθερή θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, υπέρ της προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού μέσα από διάλογο για να καταλήξουμε σε μια ενωμένη πατρίδα, ομοσπονδιακή, στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Θέλω να καταλήξω με την θέση μας για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι αρμοδιότητα, θεωρούμε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων, να καθορίζει τις όποιες εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Αυτή η ευθύνη και η αρμοδιότητα αφορά, κατά την άποψη μας, αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας και αυτό το ζήτημα πρέπει να ρυθμιστή το συντομότερων δυνατόν, για να αποφεύγονται συγχύσεις και να μην δίνονται ευκαιρίες σε οποιονδήποτε για δημαγωγίες.

Να κάνω και ένα ρητορικό ερώτημα. Ο κάθε γονιός θα ήθελε να συνεχιστεί αυτή η πρακτική, όπου οι βουλευτές, όποτε κρίνουν, θα προσθέτουν εγκυκλίους, γιορτές και εκδηλώσεις;»

Σε ερώτηση τι σκοπέυει να κάνει η  κοινοβουλευτική ομάδατου ΔΗΣΥ απάντησε:

«Μα έχω πει ξεκάθαρα και το είπαμε και την Παρασκευή. Το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί, να είναι αρμοδιότητα της Βουλής, να αποφασίζει τι εγκυκλίους και πότε, θα εκδίδει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Αυτό το θέμα αφορά αποκλειστικά κατά την άποψη μας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και αυτό το πράγμα πρέπει να ρυθμιστεί. Είμαι πολύ συγκεκριμένος. Πρέπει να ρυθμιστεί και αυτή η αρμοδιότητα να είναι στο Υπουργείο Παιδείας.

Απέφυγε να απαντήσει αν θα  αναλάβει πρωτοβουλία για αυτό, λέγοντας πως «αυτό  είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το σύνολο της πολιτείας, κυβέρνησης και βουλής. Εμείς καταθέτουμε την ξεκάθαρη θέση μας. Θεωρώ και εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις από την συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο.»

Αλλες ερωταπαντήσεις

Δείτε πιο κάτω τις απαντήσεις που έδωσε σε άλλες ερωτήσεις  που του υποβλήθηκαν:

«Ερ.: Συνομιλίες για το Κυπριακό. Θεωρείτε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση;

Είπα ότι είναι υπερβολικό και απαράδεκτο να παρερμηνεύεται η απόφαση της Βουλής για μια εγκύκλιο ενός ειρηνικού ιστορικού γεγονότος, ότι άλλαξε η πολιτική της Ελληνοκυπριακής κοινότητας όσον αφορά το κυπριακό. Εάν θέλουν άλλοθι για το κυπριακό αυτό είναι άλλο ζήτημα. Δεν άλλαξε και το δηλώνουμε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Όπως έχουμε και το πολιτικό θάρρος και είπαμε και το επαναλαμβάνουμε ότι αυτό το ζήτημα ήταν άκαιρο.

Ερ.: Αν αύριο στα πλαίσια μιας λύσης του κυπριακού, έχουμε κάτι ανάλογο, ένα μικρό περιστατικό, η άλλη πλευρά θα απειλεί να σηκωθεί να φύγει από την κυβέρνηση; Όπως κάνουν σήμερα που απειλούν να σηκωθούν να φύγουν από τις συνομιλίες;

Μα γι αυτό είπα ότι είναι και υπερβολικές και απαράδεκτες αυτές οι ερμηνείες. Έθεσε κανένας στην ελληνοκυπριακή κοινότητα ότι αλλάζουμε τον στόχο του εθνικού μας αγώνα για την επανένωση μέσα από μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία για να βάλει στο τραπέζι την ένωση; Είναι άκρως υπερβολικές και απαράδεκτες κάποιες ερμηνείες.

Επαναλαμβάνω, αν ενοχλούνται με μια εγκύκλιο, την στιγμή που είπα ότι προϋπάρχει, είναι εθνική επέτειος η 1η του Απρίλη, κάνουμε παρελάσεις και σωστά. Είναι κομμάτι της ιστορίας μας. τι πρέπει να πει ο κάθε έλληνας κύπριος για τις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε μαύρο Ιούλη στα κατεχόμενα;

Ερ.: Έχετε επικοινωνήσει με τουρκοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα για να τους εξηγήσετε αυτά που μας εξηγείτε τώρα;

Τις θέσεις μας τις λέμε και δημόσια, κάποιους προβληματισμούς και σκέψεις τις ανέφερα χθες και στο εθνικό συμβούλιο.

Ερ.: θεωρείτε ότι οι αντιδράσεις των τουρκοκυπρίων προκλήθηκαν από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά;

Θεωρώ μικρό να προσπαθούμε μια ζωή, για οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί, να ψάχνουμε αναμεταξύ μας να βρούμε κάποιον να του τα φορτώσουμε.

Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων ή των παραλείψεων μας, δεν θα μπω σε ένα παιχνίδι να αποδίδω στον οποιονδήποτε. Όμως θέλω να επαναλάβω ότι όσο μένει ανοιχτό αυτό το ζήτημα και δεν ρυθμίζεται με τελεσίδικο τρόπο ότι δεν αφορά την Βουλή θα δίδεται η ευκαιρία από την μία για δημαγωγία αλλά και την δημιουργία συγχύσεων. Και να σας πω και κάτι αγαπητέ μου μέσα σε αυτά που γιορτάζονται που βγαίνουν εγκύκλιοι, είναι και το Μαρί και πολλά άλλα και την περασμένη Παρασκευή δεν ήταν μόνο αυτό το ζήτημα, ήταν και εγκύκλιος για τα ζώα, για γενοκτονία (και) τι θα γίνει αν κάθε Παρασκευή οι οποιεσδήποτε πλειοψηφίες της Βουλής θα αποφασίζουν να προσθέτουν εγκυκλίους και εκδηλώσεις ;

Ερ.: Τηρήσατε αποχή σε όλες τις εκδηλώσεις που ήρθανε στην Βουλή;

Θα σας δώσω γραπτώς την ξεκάθαρη μας τοποθέτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Και είχαμε πει και ένα επιπρόσθετο επιχείρημα. Καλά πότε θα μείνει χρόνος για την μόρφωση των παιδιών μας. Και η αποχή μας δεν είναι γιατί δεν έχουμε θέση επί των ιστορικών γεγονότων και θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν αρνούμαστε την ιστορία, αλλά είπα αυτό το ζήτημα υπερκαλυπτόταν από την 1η του Απρίλη. Ούτε και μπορούσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός να καταψηφίσει για ένα ιστορικό γεγονός. Διότι δημιουργούνται αυτές οι συγχύσεις που τις βιώνουμε. Πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά, δεν είναι θέμα της Βουλής.

Ερ.: κ Πρόεδρε η ρύθμιση αυτού του ζητήματος κατά πρώτο λόγο πώς θα μπορούσε να γίνει και κατά δεύτερο λόγο με την ρύθμιση αυτή θα συμπεριλαμβάνει και όλες τις προηγούμενες αποφάσεις που μέχρι τώρα επαφίεται στην Βουλή;

Για το συγκεκριμένο θέμα θα μιλήσω νομοτεχνικά στο ερώτημα σας. Οι τρόπο που μπορεί αυτό το ζήτημα να διορθωθεί, είναι με καθορισμό μέσα στο Νόμο ότι για θέματα των εγκυκλίων δεν είναι αρμοδιότητα που αφορά την Βουλή να τα ρυθμίζει μέσω Κανονισμών. Είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας.

Ερ.: Και ως προς το δεύτερο μέρος του ερωτήματος;

Είναι αυτονόητο αν αυτό επικρατήσει θα είναι και για τα παλιά και οποιαδήποτε νέα.

Ερ.: Είναι θέση απέναντι στο ΑΚΕΛ η προηγούμενη σας απάντηση σε όσα σας καταλογίζει;

Κοιτάξετε σας είπα, ας μην μπούμε σε αυτό το Blame game. Σε πράγματα που συμφωνούμε σήμερα δεν θεωρώ ότι υπάρχει άλλο ελληνοκυπριακό κόμμα το οποίο θεωρεί ως σωστές τις ερμηνείες και τις τοποθετήσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ερ.: Σχετικά με την χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, προσωπικά διερωτήθηκα ως προς την θέση που διατυπώθηκε ότι όλα τα κόμματα επαναβεβαίωσαν ότι η επιδιωκόμενη λύση βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ κτλ κτλ δηλαδή λύση στη βάση της ΔΔΟ. Όμως τα περισσότερα κόμματα στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εναντίον με την ΔΔΟ. Με ποια λογική συντάχθηκε αυτή η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου;

Θέλω να σας επαναβεβαιώσω την θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, μένουμε στοχοπροσηλωμένοι στον Εθνικό στόχο της απαλλαγής από την τουρκική κατοχή όπως αποφασίστηκε μετά από την τουρκική εισβολή σε μια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού μέσα από μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτός παραμένει ο Εθνικός μας στόχος γιατί θεωρούμε ότι μέσω αυτής της οδού είναι ο μόνος κατορθωτός δρόμος για να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή.

Ερ.: Πρόεδρε, φτάσαμε σε ένα σημείο των διαπραγματεύσεων και αυτές τώρα κινδυνεύουν από ένα απλό γεγονός. Από την αντίδραση του κ. Ακκιντζί, αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε είναι ότι προκύπτει ένα ζήτημα που αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα, δηλαδή πώς θα διαμορφωθεί μετά τη λύση. Με απλά λόγια: Ένας ελληνοκύπριος μαθητής δεν θα μπορεί να διδάσκεται για παράδειγμα τον Αγώνα της ΕΟΚΑ, και βεβαίως και αντιστοίχως ένας τ/κ μαθητής;

Θα σας πω την θέση μου. Μα μέσα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού δεν θα ξεγράψουμε την ιστορία είτε των Ελληνοκυπρίων είτε των Τουρκοκυπρίων. Αλλά με την λύση του Κυπριακού παράλληλα πρέπει και τα διδάγματα από λάθη και παραλείψεις να διδάσκονται αλλά και να δημιουργήσουμε την κουλτούρα μέσα και από την παιδεία μας για την ειρηνική συμβίωση Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκυπρίων και των άλλων θρησκευτικών ομάδων σε μία ενωμένη Κύπρο. Ένα λαό έχουμε τον Κυπριακό λαό και σε αυτόν τον λαό υπάρχουν και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, άρα έχουμε υποχρέωση μέσα από την λύση του Κυπριακού να δημιουργήσουμε και μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα την παιδεία και την κουλτούρα της συμβίωσης και των πλεονεκτημάτων. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε όχι παραγράφοντας την ιστορία, αναγνωρίζοντας την ιστορία ως ιστορικά γεγονότα αλλά και με την εξαγωγή των σωστών ιστορικών συμπερασμάτων για το ορθό, το λάθος ή τις παραλείψεις.

Ερ.: Και θα πρέπει να περιμένουμε να εφαρμοστεί η λύση για να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις;

Μου θέτετε ένα ερώτημα που έπρεπε να το είχαμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες. Εάν θεωρείτε ότι σήμερα σε αυτή την συγκυρία μπορούμε να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα, σας λέω ότι δεν μπορεί να γίνει σήμερα όχι γιατί είμαι ενάντια αλλά γιατί χρειάζεται και η προεργασία και η προετοιμασία.

Ερ.: Να επαναφέρω λίγο το θέμα που λέχθηκε τις τελευταίες μέρες, ότι και εσείς –το κόμμα σας- αλλά και η Προεδρία της Δημοκρατίας, κατηγορείστε από το ΑΚΕΛ ότι λειτουργείτε πλέον με βάση προεκλογικές σκοπιμότητες. Έχετε θέση επ’ αυτού;

Θα αποφύγω να αφήσω οποιοδήποτε υπονοούμενο. Ένα θα πω: εάν νομίζει ο οποιοσδήποτε ότι μπορεί να κερδίσει, θέτοντας κομματικούς σχεδιασμούς πάνω από το εθνικό ζήτημα δεν είναι κέρδος που θα έχει αλλά ζημιά, όποιος και αν είναι αυτός και όποιο και αν είναι αυτό το κόμμα.»