ΑΚΕΛ:Ο Πρόεδρος οφείλει προς τους πολίτες ένα mea culpa για το διορισμό Ρ.Ερωτοκρίτου

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του για την απόφαση καταδικης του τέως Β.Γ.Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει προς την κοινωνία και τους πολίτες ένα mea culpa για τον διορισμό και την στήριξη που του παρείχε.images-1

Στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ αναφέρει:

«Είναι με θλίψη που παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του τέως Β.Γ.Εισαγγελέα κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου και την καταδίκη του από το Κακουργιοδικείο. Η εμπλοκή του τέως Β.Γ.Εισαγγελέα σε αξιόποινες πράξεις, πλήττουν το κύρος ενός εξαιρετικά σημαντικού και ευαίσθητου θεσμού, αυτού της Νομικής Υπηρεσίας, και επιτείνουν την απογοήτευση στην κοινή γνώμη.
Η ευθύνη γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη βαραίνει πρωτίστως τον τέως Β.Γ. Εισαγγελέα, ο οποίος δεν στάθηκε στο ύψος της ευθύνης που απορρέει από το αξίωμα που κατείχε.
Η ευθύνη, όμως, βαραίνει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον διόρισε εκφράζοντας μάλιστα «απόλυτη εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία και την ακεραιότητά του» και «βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες».
Ευθύνες φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γιατί ακολούθως παρείχε στήριξη στον κ. Ερωτοκρίτου -μαζί με το ΔΗΣΥ- ακόμα κι όταν ο τέως Β.Γ. Εισαγγελέας βρέθηκε κατηγορούμενος στο Δικαστήριο.
Οι πολίτες θυμούνται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε ότι θα διόριζε ποινικούς ανακριτές για όσα κατάγγειλε ο κ. Ερωτοκρίτου, γεγονός που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Γ. Εισαγγελέα ο οποίος χαρακτήρισε ως ντροπή τη «μετατροπή των κατηγορουμένων σε κατήγορους» με τη «συνδρομή και την υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας».
Το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει ότι ο διορισμός του κ. Ερωτοκρίτου δεν έγινε βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων, αλλά στη βάση προεκλογικών κομματικών συναλλαγών και σκοπιμοτήτων.
Η δυσάρεστη εξέλιξη με τον τέως Β.Γ. Εισαγγελέα αποκάλυψε για ακόμα μια φορά τη γύμνια του συνθήματος των κυβερνώντων περί δήθεν διορισμού «των άριστων των αρίστων».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να αρκείται στην έκφραση σεβασμού προς την απόφαση του Δικαστηρίου, πράγμα που είναι αυτονόητο. Ο Πρόεδρος οφείλει προς την κοινωνία και τους πολίτες ένα mea culpa.»