Εφιαλτικό για τους εργαζόμενους το νέο έκτακτο Σχέδιο Διάσωσης των Κ.Αερογραμμών

 

Προβλέπει 3 μόνο αεροπλάνα, απόλυση άλλων 300-350 εργαζομένων και μείωση των απολαβών των πιλότων κατά 50% και του υπόλοιπου προσωπικού κατά 15%

 

 

Eφιαλτική είναι η εκδοχή του νέου έκτακτου σχεδίου αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών που τέθηκε χθες ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, το οποίο ουσιαστικά μετατρέπει τις Κυπριακές Αερογραμμές σε μια μικρής κλίμακας αεροσλέσχη, με άκρως περιορισμένες δυνατότητες παραγματοποίησης πτήσεων. Στο Σχέδιο προβλέπεται η μείωση του στόλου στο μισό απ ότι είναι σήμερα, η απόλυση άλλων 300 -350 υπαλλήλων και η δραστική μείωση των απολαβών του προσωπικού και ιδιαίτερα των πιλότων.tromaktiko

Οπως πληροφορούμαστε, η πρόταση η οποία έχει ετοιμαστεί από στελέχη της Εταιρείας και τέθηκε ενώπιον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ύστερα από οδηγίες που έλαβαν από τον πρόεδρο κ. Μάκη Κωνσταντινίδη, προβλέπει κάθετη μείωση του στόλου στα τρία αεροπλάνα, από έξι που είναι σήμερα! Παράλληλα γίνεται εισήγηση   να γίνει ένας ακόμη κύκλος μαζικών απολύσεων ώστε από τα 600 περίπου άτομα που εργοδοτούνται σήμερα να μείνουν 250 μέχρι 300 υπάλληλοι. Εκείνο όμως που αναμένεται ότι θα προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις είναι η πρόταση για τις απολαβές του προσωπικού. Προβλέπεται να μειωθούν οι μισθοί και τα ωφελήματα των πιλότων κατά 50% και του υπόλοιπου προσωπικού κατά 15%! Ηδη στο Συμβούλιο έχουν εκφραστεί κάποιες επιφυλάξεις γι’ αυτή την πρόνοια, γιατί ξεπερνά κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές που προβλέπεται να δεχτεί η Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων ΠΑΣΥΠΙ. Η πρόταση , όπως έχει κατατεθεί προβλέπει κι άλλες ρυθμίσεις όπως η άμεση πώληση του τμήματος Τροφοδοσίας κλπ. Με αυτή την κίνηση επιχειρείται να παρουσιάστεί η εικόνα ότι στοχεύεται η συμπίεση των κόστων όσο είναι δυνατόν «για να κλείσει η αιμορραγία με τις συνεχιζόμενες ζημιές». Ωστόσο με τρία αεροπλάνα το πρόγραμμα πτήσεων θα είναι πολύ περιορισμένης εμβέλειας και ενδέχεται να περιοριστεί μόνο σε ελάχιστους προορισμούς, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη ροή επιβατών.

Ωστόσο ο βασικός λόγος που μεθοδεύτηκε άρον άρον αυτό το έκτακτο δραστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι σύμφωνα με ενημερωμένους κύκλους μάλλον επικοινωνιακός! Στοχεύεται συγκεκριμένα  το να δοθεί άλλοθι   στη Διοίκηση και στην κυβέρνηση για να λένε προς τα έξω ότι μέχρι την τελευταία στιγμή κάνανε προσπάθειες για να περισώσουν την Εταιρεία.  Κι αυτό την ώρα που έχει προαποφασιστεί προ καιρού το κλείσιμο του οργανισμού αυτού από την κυβέρνηση η οποία μάλιστα, ανακοίνωσε καθοριστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Το γεγονός ότι όταν στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχε ακόμη χρόνος για δράση  καλούσαν εμεπιρογνώμονες τους πλήρωναν αδρά και στη συνέχεια έβαζαν τα σχέδια που τους παρουσίαζαν στο ψυγείο.

Πάντως με το σχέδιο που τέθηκε χθες ενώπιον του Δ.Σ επιχειρείται να τεθούν σκληρά και κρίσιμα διλήμματα στο προσωπικό και στις Συντεχνίες καθότι ο ένας στους δύο εργαζόμενους θα χάσει τη δουλειά του, ενώ όσοι θα μείνουν θα υποστούν κάθετη μείωση των απολαβών τους. Ιδιαίτερα οι πιλότοι οι οποίοι μέχρι και πρόσφατα έκαναν προσφυγές στο Δικαστήριο, μόλις η Εταιρεία επιχείρησσε να τους μειώσει στο 1% από 9% την εισφορά της στο Ταμείο Προνοίας τους. Ως αποτέλεσμα η Εταιρεία ακύρωσε την περικοπή που τους έκανε από 1.1.2014 και τους επέστρεψε αναδρομικά, ότι τους έκοψε, πράγμα που δεν έγινε με το υπόλοιπο προσωπικό.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν αποδεχθούν το σχέδιο που θα τους τεθεί εκβιαστικά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ρίξει την ευθύνη και πάλι στο προσωπικό για τα επακόλουθα.