Εκκληση Οσάτσι προς ρώσους τουρίστες να έρχονται στην Κύπρο μόνο μέσω των νομίμων λιμανιών και αεροδρομίων

 

Ο αριθμός των Ρώσων που επισκέφθηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 2016 αυξήθηκε κατά 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. imagew-3.aspxΈκανε παράλληλα έκκληση στους Ρώσους που φθάνουν στην Κύπρο, να έρχονται μόνο μέσω των νομίμων λιμανιών και αεροδρομίων.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος Πρέσβης, πέρυσι ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία, η οποία κατέστη δυνατή σε μεγάλο βαθμό λόγω της σημαντικής αύξησης στη ροή τουριστών από τη Ρωσία, ο οποίος όπως είπε πλησίασε τις 800.000, με το ποσοστό να αυξάνεται 50% περισσότερο σε σύγκριση με το 2015.

Παρόλο που όπως ανέφερε, η σημαντική αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών ήταν αποτέλεσμα της αναστολής των πτήσεων προς την Αίγυπτο, ωστόσο, η τάση για αυξημένη ρωσική τουριστική εισροή στην Κύπρο διατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα ο κ. Οσάτσι τόνισε ότι οι Κύπριοι έχουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Ρωσία λόγω της αυξανόμενης επιχειρηματικής συνεργασίας, της ενίσχυσης των προσωπικών δεσμών και τη θρησκευτική και πολιτιστική εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών. Ανέφερε ότι περισσότεροι Κύπριοι επισκέπτονται τη Ρωσία ως τουρίστες, ενώ σύμφωνα με τις προξενικές στατιστικές περίπου 6.000 θεωρήσεις εισόδου εκδόθηκαν πέρυσι.

Ιδιαίτερη έμφαση, έδωσε ο Ρώσος Πρέσβης στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ενώ η αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ» όπως ανέφερε, δεν είναι αναγνωρισμένη και ούτε ελέγχεται από τη Λευκωσία και τόνισε ότι οι αφίξεις από τα κατεχόμενα θεωρούνται ως παράνομες από την Κυπριακή Δημοκρατία και αποτελούν ποινικό αδίκημα.

“Γι `αυτό συνιστούμε στους συμπολίτες μας να φτάνουν μόνο μέσω των αεροδρομίων και των λιμένων της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι συχνά υπάρχουν περιστατικά με Ρώσους υπηκόους που προσπαθούν είτε από άγνοια, είτε κατά λάθος να διασχίσουν τη νεκρή ζώνη με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται από τις κυπριακές αρχές. Όπως ανέφερε συχνά κάτι τέτοιο οδηγεί σε απέλαση, ωστόσο υπάρχουν και πιο σύνθετα περιστατικά.

Είπε παράλληλα ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχουν προξενικά κέντρα και οι δυνατότητες παροχής βοήθειας σε Ρώσους υπηκόους από την Πρεσβεία είναι περιορισμένες.
Ενίσχυση των ρωσικών τραπεζών στην Κύπρο
—————————————–
Παράλληλα ο κ. Οσάτσι ανέφερε ότι η κρίση και οι κυρώσεις δεν εμπόδισαν τη δραστηριοποίηση των ρωσικών τραπεζών στην Κύπρο και κατάφεραν να ενισχύσουν τη θέση τους στο νησί.

“Όσον αφορά τις τράπεζες μας στο νησί, δεν κατάφεραν μόνο να επιβιώσουν σε συνθήκες ύφεσης, αλλά ενίσχυσαν τη θέση τους εκεί,» είπε ο Πρέσβης. Πρόσθεσε πως απ` ό,τι γνωρίζει οι αντι-ρωσικές κυρώσεις που θεσπίστηκαν από την ΕΕ δεν παρενέβησαν στις δραστηριότητές τους.

Είπε επίσης ότι η τράπεζα RCB Τράπεζα είναι μεταξύ των κορυφαίων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, και συμπεριλήφθηκε πρόσφατα από την ΕΚΤ, μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Κύπρου στην Ευρωζώνη. Είπε επίσης ότι σε σύγκριση με άλλα πιστωτικά ιδρύματα η RCB έχει υψηλή ρευστότητα και επεκτείνει το δίκτυό της στο νησί.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου διατηρούν θετική δυναμική, οδηγούμενες από τη στενή οικονομική συνεργασία παρόλο που συχνά εκτίθενται σε δύσκολες δοκιμασίες.