Εφυγε ο πιο μελωδικός «καουμπόυ» Λουκιανός Κηλαιδόνης

Ένας από τους πιο αγαπημένους εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού τα τελευταία 45 χρόνια, ο μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής Λουκιανός Κηλαιδόνης, απεβίωσε σήμερα Τρίτη σεimagew-3.aspx νοσοκομείο της Αθήνας από καρδιακή ανεπάρκεια και λοίμωξη του αναπνευστικού σε ηλικία 74 ετών. Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί τον τελευταίο μήνα και χρειάστηκε να νοσηλευθεί, κυρίως για να βελτιωθεί επεμβατικά η αναπνευστική του λειτουργία. Ο Λουκιανός Κηλαιδόνης ήταν χρόνιος καπνιστής.

Στο πλευρό του ήταν συνεχώς η σύζυγός του, ηθοποιός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, και η κόρη του Γιασεμή που ακολουθεί τα δικά του βήματα στο τραγούδι. Με ανακοίνωσή της η οικογένεια ευχαριστεί τους αμέτρητους, όπως λέει, γνωστούς και άγνωστους “φίλους του Λουκιανού” που της συμπαραστάθηκαν. Γνωστοποίησε επίσης ότι θα τον αποχαιρετίσουν σε στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς να αναφέρεται  πού και  πότε.

Ο Λουκιανός Κηλαιδόνης γεννήθηκε στην Κυψέλη, μια από τις πιο παλιές και κάποτε αστικές συνοικίες της Αθήνας, και φοίτησε στη Λεόντειο Σχολή, ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης μαζί με την Βαρβάκειο, το Αρσάκειο και το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ποτέ δεν άσκησε όμως το αρχιτεκτονικό επάγγελμα. Τον γοήτευε πάντα, και τον κέρδισε τελικά το τραγούδι.

Το ποδαρικό του στο μουσικό στερέωμα έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ´70, όταν έγραψε μουσική για τη θεατρική παράσταση “Η Πόλη Μας” της Κωστούλας Μητροπούλου. Τα τραγούδια εκείνης της παράστασης κυκλοφόρησαν σε δίσκο με ερμηνευτές την Βίκυ Μοσχολιού και τον Μανώλη Μητσιά.

Εκείνο που από την αρχή αναστάτωσε ευχάριστα το μουσικόφιλο κοινό ήταν το σκέρτσο, το παιχνίδισμα, η τρυφερότητα και η μελωδία των τραγουδιών του – τόσο η μουσική, όσο και ο στίχος.

Πολλοί είδαν στα τραγούδια του, κυρίως στο έργο Μικροαστοί σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, μια μουσική αντίσταση στα έργα και της ημέρες του στρατιωτικού καθεστώτος που ως το `74 κυβερνούσε την Ελλάδα.

Μας άφησε γεια ο πιο μοναχικός αλλά και πιο γλυκός καουμπόι τροβαδούρος μας, ήταν τα λόγια με τα οποία ο ραδιοφωνικός σταθμός Σκάι ανακοίνωσε το πρωί σήμερα στο βασικό του δελτίο την είδηση. Ίσως όχι και τόσο κατά σύμπτωση, πολλοί μουσικοί ραδιοσταθμοί επέλεξαν σήμερα από όλα του τα τραγούδια να παίξουν περισσότερο εκείνο που λέει «δεν μας φοβίζουν τα νέα μέτρα».

Τα πιο δημοφιλή και ευπώλητα άλμπουμ του ήταν το «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ», το «Χαμηλές Πτήσεις» και το «Τραγούδια για Κακά Παιδιά».

Το 1983 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργάνωσε ίσως το πιο μεγάλο μουσικό πάρτι που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, το Πάρτι στη Βουλιαγμένη, όπου η εξέδρα με τον ίδιο και τους μουσικούς ήταν μέσα στη θάλασσα, και όλοι οι καλεσμένοι, περισσότεροι από 70 χιλιάδες άνθρωποι, απλωμένοι στην παραλία. Σε εκείνο το πάρτι, ο Κηλαιδόνης κάλεσε μουσικά, και βεβαίως εικονικά, ένα ολόκληρο πλήθος εκλεκτών και διάσημων ανθρώπων από το εξωτερικό. Τον Φελίνι, τους Μπιτλς, τον Μπόρχες, τον Σινάτρα, τον Σαρλώ, τον Πικάσο, τον Σεγκόβια, τον Ντίσνεΐ, τον Μπόγκαρτ, τον Μπρεχτ, τον Πρίσλεϊ, τον Μακλάρεν, τον Βέγγο, τον Τσιτσάνη, τον Μπαχ.

Ποιος ξέρει; Παρόλο που η Αννα Βαγενά είπε ότι ο αποχαιρετισμός του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, ίσως οι πιο πάνω να είναι εκεί. Μέσα σε αυτόν τον κύκλο.