Θεσσαλονίκη:Απομάκρυνση 50.000 κατοίκων την Κυριακή για εξουδετέρωση βόμβας

Η ανεύρεση  βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε βάθος 5 μέτρων, σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Κορδελιό, οδηγεί τελικά στην αναγκαστική απομάκρυνση 50.000 ατόμων απο την περιοχή για όσο διάστημα διαρκέσει η επιχείρηση εξουδετέρωσής της.5EAC026BD9D0ABF514E5ED13A0BD5890

Οι εργασίες εξουδετέρωσης της, σταμάτησαν, καθώς η βόμβα ήταν μεγαλύτερη από όσο περίμεναν και θα πρέπει να γίνει ειδική επιχείρηση, ώστε να εξουδετερωθεί με ασφάλεια για τους πολίτες.

Το θέμα πλέον χειρίζεται η Περιφέρεια, με συντονίστρια την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, ενώ την επιχείρηση εμπλέκονται ο δήμος Δέλτα, ο δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης και το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. «Όλα θα πάνε καλά, απλά θέλει την οργάνωση. Για να είμαστε σίγουροι θα υπάρχει απομάκρυνση των κατοίκων σε ακτίνα δυο χιλιομέτρων από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα . Μπορεί να είναι 50.000 αλλά και περισσότεροι κάτοικοι, γιατί δεν πρόκειται για αραιοκατοικημένη περιοχή. Η επιχείρηση θα αρχίσει το μεσημέρι της Κυριακής και αναμένεται να κρατήσει λίγες ώρες. Ήδη ψάχνουν λεωφορεία που θα μετακινήσει τους κατοίκους και ευπαθείς ομάδες, αλλά αναζητείται και το σημείο που θα παραμείνουν έως το τέλος της επιχείρησης. «Θεωρήσαμε ότι καλύτερη ημέρα είναι η Κυριακή, που είναι κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα. Λόγω της ημέρας θα είναι πιο εύκολη η μετακίνηση των πολιτών από τα σπίτια τους. Ψάχνουμε λεωφορεία που θα μετακινήσουν τον κόσμο και που θα τους πάνε» αναφέρει η Βούλα Πατουλίδου.

Για 4 χιλιοστά, το μηχάνημα που άνοιγε τρύπα για την νέα δεξαμενή στο κατάστημα υγρών καυσίμων, δεν «άγγιξε» την βόμβα. Αν την ακουμπούσε το μηχάνημα, δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να συμβεί.

«To τι μπορεί να συμβεί, αν δούμε πολεμικές ταινίες, μπορούμε να καταλάβουμε» ανέφερε  η Βούλα Πατουλίδου.

 

Την περασμένη Τετάρτη εντοπίστηκε στον περιβάλλοντα χώρο πρακτορείου υγρών καυσίμων στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού παλιά βόμβα που ρίχτηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από αεροπλάνο και δεν εξερράγη τότε.

Η κ. Πατουλίδου, ενημερώνοντας για το θέμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε ότι θα απαιτηθεί απομάκρυνση του πληθυσμού και για το λόγο αυτό η οργάνωση του εγχειρήματος πρέπει να γίνει με προσοχή.

«Ο εκσκαφέας έσκαψε και στα τέσσερα εκατοστά βρέθηκε η βόμβα, που δεν είχε εκραγεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει μέσα 150 κιλά εκρηκτικά, γεγονός που σημαίνει ότι χρήζει αντιμετώπισης. Δεν θα τη θάψουμε, γιατί αν τη θάψουμε θα μας θάψει αυτή. Θα γίνει ένα οργανωμένο σχέδιο, ώστε να απομακρυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Πατουλίδου γνωστοποίησε ότι χθες έγινε σύσκεψη για το θέμα στην Περιφέρεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (στρατό, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δήμους, ΕΚΑΒ κ.ά.), ενώ νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο και στη συνέχεια θα οργανωθεί σχέδιο για την ενημέρωση του κόσμου.

«Εκείνο που απευχόμαστε είναι ο πανικός, γιατί αυτοί που οργανώνουν το εγχείρημα θέλουν να κάνουν την καλύτερη δυνατή δουλειά» πρόσθεσε. Διευκρίνισε, τέλος, ότι αντίστοιχο περιστατικό δεν έχει αντιμετωπιστεί στο παρελθόν, καθώς έχουν μεν απομακρυνθεί βόμβες, αλλά όχι από κατοικημένες περιοχές.