Συναντήσεις ‘Ειντε σήμερα και αύριο στην ‘Αγκυρα

Συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους θα έχει την Τρίτη και την Τετάρτη στην `Αγκυρα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε.Ο κ. `Ειντε έφθασε ζθες βράδυ  στην τουρκική πρωτεύουσα όπου σήμερα  θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο `Ειντε αναμένεται να έχει επαφές και με άλλους Τούρκους αξιωματούχους.imagew-1.aspx

Ο κ. `Ειντε είχε την Παρασκευή στην Αθήνα μακρά συνάντηση με τον `Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, μετά την οποία ο Νορβηγός διπλωμάτης δήλωσε πως είναι ενθαρρυμένος “ιδιαίτερα από τη δεύτερη σύνοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό μεταξύ των υψηλόβαθμων τεχνικών επιτροπών στο Μοντ Πελεράν, πριν μερικές εβδομάδες, που έδειξε ότι υπάρχει κάποιος χώρος για περαιτέρω συνομιλίες”.

Ο Ειντε δέχθηκε έντονη κριτική σε Κύπρο και Ελλάδα επειδή πριν συναντηθεί με τον Ελληνα ΥΠΕΞ  είχε συνάντηση με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι συναντήθηκαν την  περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να ετοιμαστούν, σε διαβούλευση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο, σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου.

`Οπως ανακοινώθηκε η επόμενή συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί  συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.