Οι ΗΠΑ θα φακελώνουν όσους δεν τις υποστηρίζουν στον ΟΗΕ

H νέα Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε πως οι ΗΠΑ “θα δείξουν την ισχύ τους” στους κόλπους της διεθνούς οργάνωσης, προειδοποιώντας τις χώρες που θα αντιταχθούν στη διπλωματία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.imagew.aspx

“Προς εκείνους που δεν μας υποστηρίζουν: σημειώνουμε τα ονόματά σας” επεσήμανε η Χέιλι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον ΟΗΕ πριν τη συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Στόχος της κυβέρνησης Τραμπ, ανέφερε η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, “είναι να έχει ένα ρόλο στον ΟΗΕ και προκειμένου να διαδραματίσει ένα ρόλο στον ΟΗΕ εμείς θα δείξουμε την ισχύ μας, θα κάνουμε να ακουστεί η φωνή μας, θα υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας και θα διασφαλίσουμε ότι οι σύμμαχοί μας θα μας υποστηρίζουν επίσης”.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Χέιλι και του Γκουτέρες γίνεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα προεδρικό διάταγμα, που θα στερήσει από το διεθνή οργανισμό μια οικονομική βοήθεια εκ μέρους των ΗΠΑ ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ενδεχόμενο αυτής της περικοπής στον προϋπολογισμό θα πλήξει τα ΗΕ, καθώς η Ουάσιγκτον είναι ο βασικός συνεισφορέας, αφού χρηματοδοτεί το 22% του προϋπολογισμού τους και το 28% των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Το κόστος για τις επιχειρήσεις αυτές ανέρχεται σε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η Χέιλι δήλωσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του ΟΗΕ. “`Ολα όσα λειτουργούν θα τα βελτιώσουμε. Ολα όσα δεν λειτουργούν θα προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε”, ανέφερε, προσθέτοντας παράλληλα πως θα απαλλαγούν από “όλα όσα μοιάζουν παρωχημένα και άχρηστα”.