Νέες απειλές Τσαβούσογλου με μέτρα κατά της Ελλάδας

«Είχαν υποσχεθεί να μας παραδώσουν τους  “8” ισχυρίζεται ο Ερντογάν

 

Η Άγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα που περιλαμβάνουν την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε σήμερα μέσω του Twitter το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, χωρίς να γνωστοποιεί περαιτέρω λεπτομέρειες.newego_LARGE_t_1101_55030968_type13145

Παράλληλα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, φέρεται να υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση του είχε υποσχεθεί ότι «θα λύσει» το ζήτημα με την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών σε 15-20 μέρες.
«Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους οκτώ που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Εγώ το επόμενο απόγευμα, τους τηλεφώνησα και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15-20 ημέρες» φέρεται να δήλωσε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε: «Πρόκειται για πράξεις τρομοκρατίας στην Τουρκία, γι’ αυτό αυτοί πρέπει να δικαστούν εδώ. Η καθυστέρηση στην έκδοσή τους σαφώς θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».
Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στην Ελλάδα  και δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, που καταζητούνται από την Αγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το CNN Turk.
Το νέο αίτημα έκδοσης ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη από την στιγμή που χθες στην Τουρκία μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου εκδόθηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης νέο ένταλμα σύλληψης ερήμην των οκτώ στρατιωτικών.
Με την απόφαση του Αρείου Πάγου οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί είναι ελεύθεροι όμως θα χρειαστεί να κρατηθούν για περίπου τρεις μήνες στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα εν όψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής είχε ζητήσει να τους επιβληθεί εξάμηνη κράτηση, από την οποία έχουν ήδη εκτίσει τους 3 μήνες.
Η εισαγγελέας εκδόσεων πάντως Μαρία Μαλούχου με παραγγελία της, την οποία θα κοινοποιήσει και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, θα ζητήσει την άρση της κράτησής τους, με την προϋπόθεση ότι δεν κρατούνται για άλλο λόγο.
Ο νόμος περί ασύλου, δίνει αυτή τη δυνατότητα κράτησης έως 18 μήνες για λόγους εθνικού ή δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για λόγους προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων άσυλο.