Ο Τουγρούλ Τουρκές και οι ευχές του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

 

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Ηταν αναμενόμενο να αντιδράσουν  κυβέρνηση και  κόμματα με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Τουγρούλ Τουρκές ο οποίος αξίωσε την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες οι οποίες  ισχύουν για όλους τους πολίτες των χωρών μελών της Ε.Ε.και   αφορούν την ελευθερία διακίνησης προσώπων υπηρεσιών αγαθών και κεφαλαίων.Απείλησε μάλιστα πως «αν αυτές  δεν θα ισχύσουν  για τους Τούρκους πολίτες, σε περιπτωση που φτάσουμε κοντά σε λύση  τότε δεν πρέπει να ισχύουν ούτε για τους Έλληνες.»

Η ομιλία του Τούρκου αντιπροέδρου   στο Κέντρο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESAM) με θέμα “Κύπρος, η Εθνική μας Υπόθεση” δεν ξάφνιασε τους μελετημένους και γνωρίζοντες  τις επεκτατικές βλέψεις  της Αγκυρας  και το ιμπεριαλιστικό της δογμα για τη  παλινόρθωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, (από τη Μέση Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια ”. Αποστόμωσε όμως όσους  με ευσεβοποθισμούς και ευχολόγια  επιχειρούν να πείσουν  για την βούληση της Τουρκίας  και ότι με συνεχείς υποχωρήσεις μας  θα της κοπεί η όρεξη και δεν θα θέλει και άλλα.

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ κύριος Αντρος Κυπριανού είτε δεν  προσέχει τι λέει, ή όσα  λέει είναι συνειδητά και έχουν κάποιους στόχους. Διαφορετικά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις χθεσινές του δηλώσεις όταν κλήθηκε να σχολιάσει ( μετά τη συνάντηση του με την αμερικανίδα πρέσβειρα κα Ντόχερτι) ,τις δηλώσεις Τουρκές.Τις καταδίκασε μεν, αλλά άφησε και ένα παραθυράκι ανοικτό  λέγοντας και το αμίμητο, «εύχομαι και ελπίζω οι δηλώσεις Τουρκές να μην απηχούν τις θέσεις  της τουρκικής κυβέρνησης!!!!»

Μα ο Τουγρούλ Τουρκές δεν είναι όποιος και όποιος.Είναι μέλος της τουρκικής κυβέρνησης και παρακάθεται σε όλες τις σημαντικές συσκέψεις με τους Ερντογάν, Γιλντιρίμ, Τσαβούσογλου και όλα τα γεράκια του τουρκικού κράτους.Εκτός και αν εχει την εντύπωση πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου ο οποίος ειχε χαρακτηρίσει τους Αντρο Κυπριανού και Ν.Αναστασιάδη ως «φίλους» του θα μπορούσε να έχει διαφορετικές θέσεις από αυτές του Τουρκές.

Οταν πριν ένα ακριβώς χρόνο έγραφα το άρθρο «Η νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο Τσαβούσογλου» (ημερ.29/1/2016) για τη συνάντηση Αντρου Κυπριανού με τους Νταβούτογλου (πριν καθαιρεθεί από τον Ερντογάν ) και  Τσαβούσογλου και έθετα το ερώτημα τι πήγε να κάνει στην φωλιά των λύκων ο ηγέτης της Αριστεράς, το αποτέλεσμα ήταν να ληφθεί η αντικαταστατική απόφαση για τη διαγραφή  μου από το κόμμα.

Στις χθεσινές τους δηλώσεις τόσο ο κ. Αντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγαν να σχολιάσουν την αναφορά Τουρκές ( που είναι βγαλμένη από το περιβόητο βιβλίο του Νταβούτογλου* ) πως ακόμα και αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τούρκος στην Κύπρο η Τουρκία θα είχε βλέψεις στο νησί.Είπε συγκεκριμενα ο Τουρκές:«Είναι λάθος η αντίληψη ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την Κύπρο επειδή εκεί υπάρχει τουρκική κοινότητα. “Κατ’αρχήν ακόμη και αν στην Κύπρο δεν ζούσε ούτε ένας Τούρκος για την Τουρκία υπάρχει Κυπριακό και δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί από αυτό”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “πρέπει να είναι γνωστό ότι και από άποψη πολιτικής Ανατολικής Μεσογείου η Κύπρος είναι ζωτικής σημασίας”.

Σήμερα  ο φερόμενος ως φίλος του κ. Αντρου Κυπριανού Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έλεγε τότε πως η «ηγεσία του ΑΚΕΛ άλλαξε  και δεν είναι η ίδια με  αυτήν του 2004 που απέρριψε το σχέδιο Ανάν….» δεν βγήκε να επικρίνει τις δηλώσεις Τουρκές.Αντιθετα απειλεί με κυρώσεις την Ελλάδα εξ’ αφορμής την απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου να μην εκδόσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Τουρκία.

*To δόγμα Νταβούτογλου που διατυπώνει την πάγια στρατηγική της Τουρκίας για αναβίωση του «νεοοθωμανισμού» εκφράσθηκε  σε βιβλία, ακαδημαϊκά άρθρα και ομιλίες, σημαντικότερο από τα οποία είναι το βιβλίο του  τότε ακαδημαϊκού καθηγητή Αχμέτ Νταβούτογλου το 2001 (600 περίπου σελίδων στην τουρκική) με τίτλο : «Στρατηγικό Βάθος» (Stratejik Derinlik) -Η Διεθνης Θέση της Τουρκίας ».

Ο Τουρκές φαινεται πως το έχει μελετήσει και το εχει εμπεδώσει.Οι δικοί μας έμειναν κολλημένοι στις ευχές και  στις φρούδες ελπίδες και θυμώνονται μάλιστα όταν ο Λαβρόφ ή ο Ν.Κοτζιάς θέτουν επι τάπητος τα αυτονόητα.