ΠτΔ: «Πετύχαμε αυτό που επιδιώκαμε για να μπορεί να παρουσιαστεί ένα ανάλογο σχέδιο στο λαό»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έδωσε σήμερα, στη Γενεύη, συνέντευξη Τύπου, για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.newego_LARGE_t_1101_54203102_type13145

Κατά την εναρκτήρια του ομιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «είναι καλά γνωστό ότι την 1η Δεκεμβρίου έλαβα την απόφαση ευθύνης για πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο προκειμένου να επιτύχω δύο στόχους:

Πρώτον, να αποτραπεί ένα παρατεταμένο αδιέξοδο με απρόβλεπτη την παραπέρα πορεία του διαλόγου.

Και δεύτερον, να διαφανούν επιτέλους οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς όσον αφορά στα ουσιώδη κεφάλαια των εδαφών υπό επιστροφή και του θέματος ασφάλειας και εγγυήσεων.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου της Γενεύης επιβεβαίωσαν την ορθότητα της απόφασης, αφού:

Όσον αφορά τον πρώτο στόχο, μέσα από τη συνέχιση του διαλόγου έχει επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος χωρίς τούτο φυσικά να σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στον βαθμό των προσδοκιών μας.

Για πρώτη φορά από το 1974, η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη μέσα από τον οποίο καταγράφεται –επαναλαμβάνω για πρώτη φορά- η επιστροφή υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, σημαντικού ποσοστού των κατεχομένων εδαφών μας.

Θέλω να υπογραμμίσω πως έστω και αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας ο χάρτης, παρά ταύτα, και λαμβάνοντας υπόψη τον δικό μας χάρτη εδαφικών προσαρμογών, αποτελεί τη βάση για διαπραγμάτευση προκειμένου να πετύχουμε τους επιδιωκόμενους στόχους.

Για πρώτη φορά, συγκλήθηκε πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο, στην παρουσία μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας η Τουρκία ενεπλάκη –θα το επαναλάβω για πρώτη φορά- σε διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία, με αντικείμενο συζήτησης την κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Η απόφαση για συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο καταδεικνύει ότι το θέμα ασφάλειας, εγγυήσεων και υλοποίησης της εφαρμογής της λύσης συνιστά την απαρχή ουσιαστικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης κατά τρόπο που η κατάληξη θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Είναι σημαντικό να επισημάνω πως η μόνη ολοκληρωμένη και περιεκτική πρόταση που υπάρχει ενώπιον της Διάσκεψης είναι η πρόταση που υποβλήθηκε από τη δική μας πλευρά και αποτέλεσε και την τροφή σκέψης για όλους τους συμμετέχοντες.

Προτού ολοκληρώσω, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την αμέριστη στήριξη και την άψογη συνεργασία, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juncker, την Ύπατη Εκπρόσωπο κα Mogherini και τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και βεβαίως, τη διαπραγματευτική ομάδα για την όλη συνεισφορά τους κατά την εδώ παρουσία μας.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς τους λειτουργούς των μέσων μαζικής ενημέρωσης που μεταδίδατε κατά αντικειμενικό τρόπο τα όσα συνέβαιναν πραγματικά και όχι τα όσα καθ’ υπόθεση μπορούσαν να μεταδοθούν. Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που διαδραματίζουν ρόλο στη διαμόρφωση γνώμης, αλλά ιδιαίτερα και τα ΜΜΕ που μέσα από την αντικειμενικότητα και τη μετάδοση των εικόνων όπως καταγράφονται μπορεί να διαμορφώσουν γνώμη, να δώσουν ελπίδα ή και το αντίστροφο να μετατρέψουν μια διάσκεψη ή μια προσπάθεια που καταβάλλεται σε μια αρνητική πορεία. Θέλω να εκφράσω απόλυτα την ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής καταγράφονται.

Βεβαίως, στο τέλος, θα διαφανεί πόσο η προσπάθεια και η αποφασιστικότητά μας να πετύχουμε λύση θα βρει ανταπόκριση από τις άλλες πλευρές και μέσα από τα όσα θα συμφωνηθούν θα μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε αυτό που επιδιώκαμε για να μπορεί να παρουσιαστεί και ένα ανάλογο σχέδιο ενώπιον του κυπριακού λαού.

Μετά την εναρκτήρια του ομιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς πώς βλέπει να προχωρά η διαδικασία είπε ότι «αυτό που ήταν και παραμένει στόχος είναι μέσα από τον διάλογο να πετύχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Το γεγονός ότι στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών καταγράφεται ξεκάθαρα η πρόθεση των συμμετεχόντων να εξεύρουν μια κοινά αποδεκτή λύση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων, και ιδιαίτερα το ότι αναγνωρίζεται ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλο, νομίζω ότι δημιουργεί τις προοπτικές, αλλά και αποτελούν όρους εντολής προς την ομάδα των εμπειρογνωμόνων να επεξεργαστούν νέες μορφές αποδεκτές και διαφοροποίηση ριζικά των όσων ίσχυαν με βάση τις εγγυήσεις του 1960».

Ερωτηθείς αν οι υπόλοιποι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι για να έρθουν με συγκεκριμένες προτάσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κατά τη χθεσινή Σύνοδο, η κάθε μια των πλευρών ανέφερε το πώς βλέπει να διαμορφώνεται το καθεστώς της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Άρχισε ένας διάλογος προκειμένου να διαφοροποιηθούν τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Η δική μας πρόταση αναφέρεται σε εφ’ όλης της ύλης θέματα που άπτονται της εσωτερικής ή της εξωτερικής ασφάλειας, όπως προβάλλεται από τουρκικής πλευράς, είτε της διασφάλισης ομαλής και συνεπούς υλοποίησης των όσων θα έχουν συμφωνηθεί είτε ακόμη βεβαίως και της διασφάλισης της συνταγματικής τάξης μετά τη λύση».

Ερωτηθείς αν διαβλέπει καταληκτική ημερομηνία στο θέμα της Ασφάλειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι η απαρχή του διαλόγου. Η επιτροπή που έχει συσταθεί και θα επεξεργαστεί τις διάφορες ανησυχίες, τα διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν και ενδεχόμενα κάποιες προτεινόμενες λύσεις θα οδηγήσουν σε διάσκεψη πολιτικού επιπέδου ενδεχόμενα στον υψηλότερο δυνατόν βαθμό, για να συζητηθεί περαιτέρω η απόφαση. Αν δεν υπάρξει κατάληξη εκείνη την ημερομηνία, ο διάλογος θα συνεχίσει προκειμένου να επιτευχθεί μια σύγκλιση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θέτει θέμα χρονοδιαγραμμάτων, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα το τι ζητά η μια πλευρά, αλλά τι διαλαμβάνεται και στην απόφαση των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της ΕΕ μη εξαιρουμένης».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «ουδεμία διάσταση απόψεων υπάρχει αλλά αντίθετα είμαστε σε απόλυτη και εναρμονισμένη πορεία με την Ελληνική Κυβέρνηση, είμαστε σε συνεχή διάλογο και με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο λόγος που δεν συνεχίστηκε σήμερα η Διάσκεψη ήταν επειδή ο κ. Τσαβούσογλου έπρεπε να φύγει από την Ελβετία λόγω εσωτερικών διεργασιών στην Τουρκία.

Ερωτηθείς ποια ήταν η συμμετοχή της ΕΕ στη Διάσκεψη και ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει, είπε ότι η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενο μέρος, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και υπό τη μετεξέλιξη της εάν και εφόσον επιτευχθεί θα συνεχίσει να είναι μέλος, προσθέτοντας πως αν δεν επιτευχθεί η μετεξέλιξη και πάλι θα είναι μέλος. «Επομένως έχει λόγο η ΕΕ μέσα στις παραμέτρους που καθορίζουν την πολιτική ασφάλειας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ ερωτηθείς αν η ΕΕ μπορεί να παρέχει ασφάλεια, απάντησε «βεβαίως εάν και εφόσον υπάρξει μια ανάλογη συμφωνία».

Ερωτηθείς αν μετά από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη χθεσινή Διάσκεψη, του απέμεινε ίχνος ελπίδας ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «εάν η Τουρκία δεν ήθελε να συνεργαστεί δεν θα ήταν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, δεν θα αποδεχόταν τη σύσταση ομάδας εργασίας για να επεξεργαστεί προτάσεις». Πρόσθεσε ότι ενόσω ο διάλογος παραμένει ζωντανός και ενόσω γίνονται βήματα που επιτρέπουν ή δείχνουν αποδοχή συζήτησης ελπίζει.

Σε ερώτηση πού τοποθετεί χρονικά μια τελική συμφωνία στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε συζήτηση επί του εδαφικού με τη μορφή που συζητείται σήμερα με την κατάθεση χαρτών από την τουρκική πλευρά, ποτέ προηγουμένως δεν παρακάθισε για συζήτηση κατάργησης, τροποποίησης, εγκατάλειψης των κατοχικών στρατευμάτων η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, απέναντι στην ΕΕ. Έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά οι συνθήκες». Συνεπώς, πρόσθεσε, «μπήκαμε σε μια πορεία που δημιουργεί την ελπίδα. Από και πέρα θα εξαρτηθεί βεβαίως από τις θέσεις της κάθε πλευράς».

Πρόσθεσε ότι η λύση δεν μπορεί να δημιουργεί νικητές και να αφήνει ηττημένους, αλλά πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή που να επιτρέπει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος να λειτουργήσει ως τέτοιο.

Ερωτηθείς για τη διαρροή χαρτών, είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υπήρξε διαρροή από ελληνοκυπριακής πλευράς ή τουρκοκυπριακής δοθέντος ότι οι μόνοι που είδαν τους χάρτες είναι οι δύο ηγέτες, ο κ. Eide και οι τρεις εμπειρογνώμονες, ο εμπειρογνώμονας της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ο εμπειρογνώμονας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και εκείνος των ΗΕ. Οι οποιοιδήποτε χάρτες δημοσιοποιούνται είναι ψευδείς, ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν είναι οι χάρτες που έχει υπό τη φύλαξη του ο ΓΓ του ΟΗΕ».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι όποτε χρειαστεί θα είναι παρών σε οποιαδήποτε σύνοδο για το Κυπριακό.