Με μικρό καλάθι στη Γενεύη η ελληνική αποστολή

Για τη Γενεύη αναχώρησε σήμερα το απόγευμα  η ελληνική αποστολή, κρατώντας μικρό  καλάθι, αλλά αποφασισμένη «να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα» υπέρ μιας λύσης η οποία θα πρέπει ωστόσο να είναι δίκαιη, βιώσιμη και σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο καθώς και με τις αρχές της ΕΕ.assets_large_t_420_55146643_type13145

Ο Εληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στοχεύοντας στην εποικοδομητική εμπλοκή των Ευρωπαίων στην επίλυση της κυπριακής διένεξης. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συνομιλητές του να συμβάλουν ώστε να αναδειχθεί, στο όνομα της ΕΕ, μια σαφής ευρωπαϊκή θέση υπέρ της κατάργησης των Εγγυήσεων στην Κύπρο, με ό,τι φυσικά συνεπάγεται μια τέτοια κατάργηση (την αποχώρηση, δηλαδή, των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, την άρση κάθε μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας κ.ά.). Ζήτησε επίσης να σταλεί, και πάλι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το μήνυμα προς την Αγκυρα ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα έχει θετικό αντίκρισμα και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Νωρίτερα χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Τσίπρας είχε υπογραμμίσει με νόημα πως «δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής», σημειώνοντας μάλιστα δύο πράγματα: ότι προς αυτήν την κατεύθυνση (δηλαδή της κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων) «πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής, δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή».
Σε επίπεδο ΥΠΕΞ

Η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό που ξεκινάει αύριο το πρωί στη Γενεύη θα γίνει όπως όλα δείχνουν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, εκτός κι αν υπάρχει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προχθές, οι κύριοι Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν σήμερα τα δεδομένα και εάν διαπιστώσουν ότι όντως έχει επιτευχθεί τέτοια πρόοδος στις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων που να δικαιολογεί την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας να μεταβούν και αυτοί την ύστατη στιγμή στην Ελβετία.

Ως προς την πιθανή παρουσία Τσίπρα και Ερντογάν στη Γενεύη όλα αναμένεται να κριθούν σήμερα κατά τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχουν οι δύο ηγέτες. Ωστόσο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας θα έχουν αναχωρήσει για την ελβετική πρωτεύουσα, συνοδευόμενοι από πολυπληθείς διαπραγματευτικές ομάδες. Η ελληνική αποστολή υπό τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά αναχώρησε νωρίς σήμερα το απόγευμα.

Καλά προετοιμασμένη και με εναλλακτικές λύσεις η Αθήνα
Σύμφωνα με το ethnos gr. «η ελληνική πλευρά μεταβαίνει στη Γενεύη καλά προετοιμασμένη και χωρίς αυταπάτες, γνωρίζοντας καλά ότι οι αποκλίσεις μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων (της Ελλάδας και της Τουρκίας, εν προκειμένω) είναι μεγάλες και οι προοπτικές μιας συμφωνίας περιορισμένες. Πάντως η θέση της Αθήνας δεν είναι άκαμπτη, όπως θα ήθελαν κάποιοι να πιστεύουν.
Αντιθέτως, αυτή προσέρχεται στην Ελβετία με πλήθος καλά μελετημένων εναλλακτικών προτάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να κάμψουν και τις όποιες ανησυχίες της τουρκικής πλευράς. Για να αποδώσουν βέβαια καρπούς οι εν λόγω προτάσεις, θα πρέπει φυσικά και η Αγκυρα να επιδείξει ουσιαστικά συμβιβαστική διάθεση, πράγμα αμφίβολο. Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα :«Η Αθήνα θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αποδεχθεί ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα είχε σαφώς καθορισμένη (και εύλογη) καταληκτική ημερομηνία.
Για την ελληνική πλευρά επίσης, το παλαιό σύστημα των Εγγυήσεων (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει τη θέση του σε ένα νέο σύστημα ασφαλείας υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ΕΕ, αλλά και σε ένα νέο σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας.
Το σύστημα ασφαλείας της ενωμένης Κύπρου θα μπορούσε να λειτουργεί σε τέσσερα επίπεδα: σε επίπεδο ΟΗΕ, ΕΕ, διασφάλισης των κοινοτικών δικαιωμάτων και συμφώνου φιλίας. Υπάρχουν, για παράδειγμα, προτάσεις και για τη δημιουργία μιας πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης (χωρίς Ελληνες και Τούρκους) που θα μπορούσε υπό τον ΟΗΕ να λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας. Ολα αυτά, βέβαια, εάν το θελήσει η Τουρκία…»