Η Αγκυρα εμμένει στις θέσεις της για εγγυήσεις και στρατό

Με τις γνωστές θέσεις στο κεφάλαιο της ασφάλειας, αναμένεται να προσέλθουν Ελλάδα και Τουρκία στη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου, καθώς η Άγκυρα εμμένει στις γνωστές θέσεις για τουρκικές εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων για πάντα.pasi

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή τετ-α-τετ συνομιλία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια προγεύματος εργασίας που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά.

Ελληνική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, χωρίς ωστόσο να γεφυρωθούν κάποιες διαφορές.

«Δεν υπήρχε κάποια νέα εξέλιξη, συνεπώς βρισκόμαστε περίπου στα ίδια με πριν. Προχωρούμε και συνεχίζουμε τις συζητήσεις», ανέφερε η ίδια πηγή.

Εξάλλου σύμφωνα με τουρκικά ΜΜ.Ε  τελικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να παρευρεθεί στη διάσκεψη της Γενεύης και παραμένει αβέβαιο αν πριν από τις 12 Ιανουαρίου υπάρξει νέα υψηλού επιπέδου ελληνοτουρκική συνάντηση.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την προσπάθεια που λαμβάνει χώρα στο Κυπριακό ως το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας.

Σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την ασφάλεια και τις εγγυήσεις πολύ ευαίσθητο θέμα για τους Τουρκοκύπριους.

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει οι Τουρκοκύπριοι να ξεχάσουν αυτό που πέρασαν από το 1960 μέχρι το 1974. Και σήμερα η περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας», φέρεται να είπε.

Πρόσθεσε ότι πάντοτε η Τουρκία είναι μπροστά στο θέμα της λύσης, από την οποία θα κερδίσουν όλοι.

«Όμως, δεν θέλουμε μία λύση απλά προς χάριν της λύσης», φέρεται να είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν αποτελέσματα στις 12 Ιανουαρίου και ότι δεν θα χαθεί η ευκαιρία.

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι να επιδείξουν “την ίδια κατανόηση” με την Τουρκία «για μια δίκαιη λύση».

«Πρέπει να υπάρχει η βούληση για λύση κι αν υπάρχει η βούληση, μπορεί να βρεθεί λύση», φέρεται να είπε.

Αναφερόμενος  στην  συνομιλία Γκουτιέρες – Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του ΓΓ είπε ότι συζήτησαν και το Κυπριακό και τις προετοιμασίες της Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 12 Ιανουαρίου.

«Ο ΓΓ έδωσε έμφαση στην ιστορική ευκαιρία για άρση του αδιεξόδου (breakthrough) στη Διάσκεψη. Υπογράμμισε την ανάγκη για αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και εξέφρασε την ελπίδα όλα τα μέρη να επιδείξουν την αναγκαία δημιουργικότητα στην αναζήτηση ευφάνταστων λύσεων. Επίσης, εξέφρασε εκτίμηση για τη δέσμευση της Τουρκίας για υποστήριξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Εξάλλου   ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας την Πέμπτη στους δημοσιογράφους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη μιας ώρας συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία πλην του Κυπριακού συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρίαεμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος .

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Έιντε περιέγραψε τη συνάντηση «πολύ καλή», ενώ αμέσως μετά μετέβη στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών για τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Άγκυρα και τελικά αναβλήθηκε λόγω της μετάβασης Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσαβούσουγλου είπε πως με τον ΓΓ συζήτησαν το Κυπριακό, «όπου οδεύουμε στο τελικό στάδιο».

«Οι δύο πλευρές και η ομάδα του ΓΓ του ΟΗΕ εργάζονται πολύ εποικοδομητικά σε συγκλίσεις. Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται όλα αυτά τα θέματα στη Γενεύη, μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου, πριν την τελική διάσκεψη. Στις 12, οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες χώρες συν ένας σύμβουλος της ΕΕ θα είναι εκεί, ώστε να συζητήσουμε όλα τα άλλα θέματα στην τελική διάσκεψη», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι πολύ υποστηρικτική σ’ αυτή τη διαδικασία.

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε «περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ».

«Προσωπικά είμαι αισιόδοξο άτομο, όχι όμως σε κάθε περίπτωση γιατί η κατάσταση στη Συρία με κάνει πολλές φορές απαισιόδοξο. Αλλά είμαι επίσης και ρεαλιστής. Υπάρχουν σοβαρά θέματα. Δεν είναι εύκολο, όμως οι λεπτομέρειες (σ.σ η διαδικασία – modalities) είναι εκεί, όπως και το πλαίσιο και η κατανόηση. Επομένως μπορούμε να φτάσουμε σε διευθέτηση στην Κύπρο. Το χρειαζόμαστε και όχι μόνο ως Τουρκία, Ελλάδα ή οι δύο πλευρές στην Κύπρο, αλλά η Ανατολική Μεσόγειος – η περιοχή μας – κι ο κόσμος χρειάζονται τέτοια θετική εξέλιξη. Δεν είναι εύκολο, όμως έχουμε την αποφασιστικότητα», ανέφερε.