Εντονες αντιδράσεις από νέες προκλητικές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι στις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη θα βρίσκονται αρχικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δυο πλευρές και μετά τις 12 Ιανουαρίου θα παρακαθίσουν και οι τρεις εγγυήτριες m-prtalks161016-7δυνάμεις, ενώ αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος .Είπε ακόμα πως δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και  ότι “δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό”.
ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: Δεν αντέχουν οι ώμοι του Προέδρου το βάρος του Κυπριακού

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελ. Θεοχάρους ανέφερε:

«Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι η διάσκεψη της Γενεύης θα είναι Πενταμερής και ότι η όποια συμφωνία δεν θα υπογραφεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από εκείνους που θα φτιάξουν το νέο συνεταιρισμό, την Ομοσπονδιακή Κύπρο. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη. Τι ισχύει αλήθεια; Πλήρης σύγχυση».
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους και προσθέτει: «Ο Πρόεδρος μόνος του οδηγεί την Κύπρο σε περιπέτειες και αποδεικνύει ότι είχε δίκιο όταν είπε ότι οι ώμοι του δεν μπορούν μόνοι τους να αντέξουν το βάρος του Κυπριακού. Δυστυχώς, όμως, αυτοαναιρέθηκε και λύγισε και μαζί λυγίζει καθημερινά και η Κυπριακή Δημοκρατία. Την οποία εμείς θα στηρίξουμε ακόμη και χωρίς τη συνδρομή του Προέδρου της».

Συμμαχία Πολιτών
«Η επωδός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη ότι “θα είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία ” ηχεί ωραία αλλά για να αποκτήσει νόημα θα πρέπει ο Πρόεδρος να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις και όχι απλά δηλώσεις» τόνισε σχολιάζοντας τις θέσεις του Ακκιντζί το μέλος της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών .Ανέφερε συγκεκριμένα :

«Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ Ακιντζί ότι «αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος, και ότι μόνο οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα βρίσκονται γύρω από το τραπέζι» καθίσταται ακόμη πιο σοβαρό και επείγον όπως διασφαλιστεί με τρόπο σαφή και αποτελεσματικό η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης. Αυτό βέβαια, εξαρτάται απόλυτα πλέον από τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος ελπίζουμε ότι συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα του θέματος και δεν θα διστάσει να πράξει αυτό που οφείλει προκειμένου να αποφύγει τις τουρκικές αντιδράσεις.
Η επωδός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη ότι “θα είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία ” ηχεί ωραία αλλά για να αποκτήσει νόημα θα πρέπει ο Πρόεδρος να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις και όχι απλά δηλώσεις.
Ω Συμμαχία Πολιτών είχαμε προειδοποιήσει ότι μετά την ανακοίνωση του περιβόητου δείπνου η τουρκική πλευρά θα αρνείτο να αποδεχτεί τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γνωρίζουμε ότι κάποιες ξένες πρωτεύουσες με τη συνδρομή του κ Άιντα προωθούν την ιδέα όπως η όποια συμφωνία να υπογραφεί όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά την νέα κατάσταση πραγμάτων. Αυτή η φόρμουλα οδηγεί στην κατάλυση του κράτους μας και στη δημιουργία δια της θεωρίας της παρθενογένεσης νέου Κράτους με διαδικασίες που παραπέμπουν σε συνομοσπονδία και όχι σε μετεξέλιξη τoυ Κράτους σε ομοσπονδιακό σύστημα.
Αναμέναμε από τον κ. Αναστασιάδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο ενός των εορτών για την καλύτερη προετοιμασία για τις θέσεις που θα κατατεθούν αλλά και την τακτική που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη Δυστυχώς όπως φαίνεται ο Πρόεδρος αποφάσισε να συγκαλέσει μόνο μια συνεδρία και αυτή λίγο πριν την αναχώρηση για τη Γενεύη.»