ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: Ασάφειες και γενικότητες στην πρόταση για την αυτονόμηση

 

Καλεί τον Υπουργό Υγείας να διασφαλίσει τα εργασιακά ζητήματα των νοσηλευτών

 

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ σε επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας Δρα Γιώργο Παμπορίδη θεωρεί ότι η κυβερνητική πρόταση για τα εργασιακά ζητήματα των νοσηλευτών στα αυτόνομα νοσηλευτήρια είναι γενική, ασαφής και παρουσιάζει πολλά κενά.unknown-2

Όπως αναφέρει η Συντεχνία έχει επιδείξει αρκετή υπομονή και σοβαρότητα μέχρι τώρα, προσήλθε στον διάλογο τόσο με το Υπουργείο Υγείας όσο και με το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών και έχει καταθέσει γραπτώς και τεκμηριωμένα απόψεις για όλα τα θέματα και ζητήματα, εκεί και όπου ζητήθηκε η συνεισφορά της.

Προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η επίσημη πλευρά δεν βελτιώσει τις προτάσεις της, και δεν καλύψει κατά τρόπο σαφή και εμπεριστατωμένο τις ασάφειες και τα κενά, θα αντιδράσει δυναμικά, προασπίζοντας τα συμφέροντα των υφιστάμενων νοσηλευτών αλλά και τα δικαιώματα των νεοεισερχόμενων νοσηλευτών στους αυτόνομους οργανισμούς.

Στην επιστολή της η Συντεχνία εκφράζει την ικανοποίησή της για την αναγνώριση της πανεπιστημιακής παιδείας των νοσηλευτών και χαιρετίζει την επισήμανση ότι πρέπει να αξιολογούνται με επιστημονικά κριτήρια και στη βάση ενός αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης. «Δυστυχώς», αναφέρει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ, «επισημαίνουμε ότι για ακόμη μια φορά δεν βλέπουμε την επιστημονικότητα του Κλάδου να αντικατοπτρίζεται και στις οικονομικές απολαβές/αποζημιώσεις ανάλογα με την πραγματική προσφορά και συνεισφορά των νοσηλευτών στον τομέα της Υγείας. Προτείνεται μια επιστημονική ειδική κλίμακα, η οποία δεν ξέρουμε πού βασίστηκε και πώς αξιολογήθηκε. Θεωρούμε ορθό και δίκαιο όπως η αναγνώριση των ακαδημαϊκών μας προσόντων γίνει με την ένταξή μας στις επιστημονικές δομές της Δημόσιας Υπηρεσίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και η ίδια διαδικασία να ακολουθηθεί στο πλαίσιο του αυτόνομου νοσηλευτηρίου».

Η Συντεχνία αντιτίθεται στην αρχή της ατομικής διασύνδεσης της πραγματικής προσφοράς και παραγωγικότητας με την αμοιβή των εργαζομένων και την αναγνώριση από τον εργοδότη, δηλαδή την εισαγωγή προσωπικών συμβολαίων αντί συλλογικών συμβάσεων που θα συνομολογηθούν μέσα από τον διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Όπως τονίζει, «οι αμοιβές των εργαζομένων καθώς επίσης και οι αυξήσεις/ανταμοιβές τους θα πρέπει να αφορούν όλο το σύνολο των εργαζομένων και όχι ατομικά τον καθένα και θα πρέπει να κατοχυρώνονται από συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες και θα καθορίζονται».

Στην επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας η Συντεχνία:

  • Eπισημαίνει ότι η κυβερνητική πρόταση αναφορικά με τη δομή του αυτόνομου οργανισμού είναι εντελώς ασαφής και κενή περιεχομένου.
  • Θεωρεί ότι παραχωρούνται υπερεξουσίες στο εκάστοτε Συμβούλιο του αυτονομημένου οργανισμού όσον αφορά εργασιακά ζητήματα και γενικότερα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους.
  • Δηλώνει ότι θα διεκδικήσει και θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού όλα τα δικαιώματα που παρέχει ο Νόμος για διαπραγμάτευση των όρων εργασίας του προσωπικού και των απολαβών του, και δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση στο Συμβούλιο να αποφασίζει αυθαίρετα.
  • Δηλώνει κάθετα εναντίον των συμβάσεων ορισμένου χρόνου διάρκειας γιατί καταστρατηγείται κάθε έννοια συλλογικότητας, συνδικαλιστικής οργάνωσης και δεοντολογίας. Η σωστή πρακτική προβλέπει συμβόλαια αορίστου χρόνου με περιοδική ανανέωση των όρων και αναπροσαρμογή ωφελημάτων.
  • Θεωρεί αδιανόητο να γίνει αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και μετά στελέχωσή τους.