Πρ.Παυλόπουλος:Η Συνθήκη της Ε.Ε. αποκλείει στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις

«Οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις επί του Κυπριακού εδάφους», ανάφερε σήμερα οprokopis-paulopoulos_20 Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διεθνή, γαλλόφωνο, τηλεοπτικό σταθμό TV5.

Για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Δηλαδή τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ιδίως, δε, οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις επί του Κυπριακού εδάφους.

Σε ερώτημα εάν η Ελλάδα ανησυχεί για πιθανή προσπάθεια προσάρτησης από την Τουρκία, ορισμένων νήσων του Αιγαίου, ύστερα από τις δηλώσεις Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης ο κ. Παυλόπουλος απάντησε:

«Εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να γίνει κατανοητό από τους πάντες, ότι είναι αδύνατο να αμφισβητήσουμε την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή υπόθεση, δεν είναι ελληνική υπόθεση, τα σύνορα είναι και ευρωπαϊκά» τόνισε.

Σε άλλο ερώτημα για το εάν το ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση για αποφυγή κάθε ρήξης στο Αιγαίο, ο πρόεδρος δήλωσε: «Θέλω να έχω εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ, σε άλλες όμως περιπτώσεις έχουμε δει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί επαρκή εγγύηση. Για μένα η πραγματική εγγύηση είναι η Ευρώπη, όπως άλλωστε όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Ολάντ στην Κύπρο, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι παρούσα και για τη λύση του κυπριακού. Για αυτό σας λέω ότι για μας η πιο μεγάλη και η πιο αποτελεσματική εγγύηση είναι η Ευρώπη» υπογράμμισε.