Βουλή: Αρχίζει η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού

Αρχίζει απο σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017.

%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b7%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82Σήμερα στην πρωινή  σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων θα αποφασιστεί κατά πόσον η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 8.30 το πρωί της Τετάρτης.

Η σημερινή συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί με συνοπτική αναφορά στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού από τον Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων. Από 40 λεπτά θα έχουν οι αρχηγοί του ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και 30 λεπτά οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων ξεκινώντας από το μικρότερο, με τη διάρκεια της συνεδρίας να υπολογίζεται σε 4 ώρες και 40 λεπτά.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη από τις 9 το πρωί μέχρι τη μία, με τις ομιλίες 16 βουλευτών, και από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, με τις ομιλίες 20 βουλευτών.

Αρχικά είχε αποφασιστεί η συζήτηση του προϋπολογισμού να επαναρχίσει την Τετάρτη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, με 12 ομιλητές, και να ακολουθήσει η ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Ο χρόνος των ομιλιών που παραχωρείται είναι 15 λεπτά για κάθε βουλευτή, ενώ η κάθε κοινοβουλευτική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να προβεί στις δικές της ρυθμίσεις για την κατανομή του χρόνου που της αναλογεί.

Στον προϋπολογισμό προβλέπονται δημόσια έσοδα ελαφρώς πιο κάτω από τα €7 δις και συνολικές δαπάνες ελαφρώς πιο πάνω από τα €7 δις. Προβλέπεται αύξηση των εσόδων, κατά 1.8%.

Οι πρωτογενείς δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης, εξαιρουμένων δηλαδή των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανέρχονται στα €6.15 δις και είναι αυξημένες κατά 1.6%.