Η σημασία της Δημοτικής αρχής να ανταποδίδει στον δημότη

*Του Ζαχαρία Φιλιππίδη

Ενας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι δημότες δυσφορούν και δικαίως ή αδίκως δεν είναι ευχαριστημένοι από το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης final2είναι και η απουσία κοινωνικού έργου από τους δήμους. Γίνονται μεν έργα αλλά είναι γενικώς παραδεκτό πως οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων (δηλαδή οι μισθοί και τα πάγια έξοδα) απορροφορούν το μεγαλύτερο κονδύλι του ετήσιου προϋπολογισμού εκάστου των δήμων. Αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια γα να επιστραφούν στους δημότες έργα κοινωνικής προσφοράς. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τον όρο ανταποδοτικά τέλη. Δηλαδή φόρους με ωραιοποιημένο περιτύλιγμα.
Είναι καιρός να αναπτυχθεί και η πολιτική για ανταποδοτικά οφέλη. Εισπράττουν μεν οι Δήμοι από τους δημότες φόρους και τέλη αλλά οφείλουν να επιστρέφουν με έργα μια στοιχειώδη κοινωνική πολιτική προς τους ανθρώπους που τους στηρίζουν οικονομικά και πληρώνουν τους μισθούς και τις απολαβές τους. Οι Δήμοι δεν δημιουργήθηκαν για να συντηρούνται μισθωτοί και αργόσχολοι αλλά για να συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών.
Είναι τοις πάσις γνωστό πως ο Δήμος Στροβόλου υστερεί σε έργα κοινωνικής προσφοράς. Είναι καιρός λοιπόν να αφουγκραστούν οι νυν και οι μελλοντικοί άρχοντες του Δήμου τις ανάγκες των δημοτών τους. Στο Δήμο Στροβόλου όπως και σε άλλες δημαρχούμενες ή μη περιοχές, διαμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι εύποροι, άποροι και πάμπτωχοι. Διαβιούν επίσης εκατοντάδες άνεργοι και ευάλωτες ομάδες ανθρώπων που χρειάζονται μέριμνα φροντίδα και προπαντός αγάπη και αλληλεγγύη.
Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς τους συνδημότες μας που αναμένουν από τους τοπικούς τους άρχοντες να θυμηθούν την ύπαρξη τους και να φροντίσουν τις ανάγκες τους;
Υπάρχουν τρόποι, φτάνει να υπάρχει θέληση και βούληση να τροχοδρομηθούν έργα όπως:
– Ίδρυση ταμείου υποστήριξης ανέργων και απόρων δημοτών το οποίο θα διαχειρίζεται μια Διαχειριστική Επιτροπή (όχι η υφιστάμενη) με συμμετοχή μελών του Δημ. Συμβουλίου αλλά στην πλειοψηφία τους να συμμετέχουν δημότες.
– Οργάνωση συσσιτίου μια ή δύο φορές την βδομάδα με εθελοντές όπου θα πωλείται σε εργαζομένους ή και σε πολίτες του Δήμου έναντι 1 ευρώ μια μερίδα φαγητού οσπρίων για ενίσχυση των απόρων και ανέργων.
Οι εισπράξεις θα κατατίθενται στο πιο πάνω Ταμείο το οποίο θα εγκρίνει σχετικά βοηθήματα σε δικαιούχους.
Φροντίδα μονήρηδων
Με ένα μικρό χρηματικό ποσό να προσφέρεται φαγητό σε συνταξιούχους ή σε άτομα με κινητικά προβλήματα ,που είναι ανίκανοι να μεριμνήσουν για τον καθημερινό επιούσιο.
Μέρος της σύνταξης τους (π.χ με 150 ευρώ το μήνα) να τους προσφέρονται επί καθημερινής βάσης τρία γεύματα(πρωινό, γεύμα και δείπνο). Σε άτομα που δεν μπορούν να συνεισφέρουν για τη μηνιαία σίτιση τους να υπάρχει ταμείο επιχορήγησης που θα ενισχύεται με εράνους ή άλλες δραστηριότητες.
Αυτό μπορεί να γίνεται πάνω σε ημιεθελοντική βάση από γυναίκες ή άνδρες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να βοηθήσουν έναντι μικρής αμοιβής.
Προσφορά σε παιδιά και νέους
Παιδιά πολυτέκνων ή άπορων οικογενειών να συμμετέχουν σε παιδικές λέσχες όπου θα προσφέρονται μαθήματα χορού μουσικής, μαθηματικά, ξένες γλώσσες, ή άλλες δραστηριότητες καθότι πολλές από αυτές τις οικογένειες δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά φροντιστήρια.
Υπάρχουν πολλά άλλα που μπορούν να γίνουν ώστε οι Δήμοι πέραν από φορολογίες και δυσβάστακτα βάρη να ελαφρύνουν τους δημότες τους και με ανταποδοτικά οφέλη.
Άλλωστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει και αυτή την ξεχασμένη έννοια, αγάπη, αλληλεγγύη και προσφορά στους πάσχοντες και στους ανθρώπους που χρειάζονται την στήριξη μας.fb-cover
*Ο Ζαχαρίας Φιλιππίδης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Στροβόλου, με το Κίνημα Αλληλεγγύη