Με δύο νόμους η Βουλή καθόρισε τον έλεγχο στον Συνεργατισμό

Με τις ψήφους των παρόντων Βουλευτών των κομμάτων, πλην των δύο παρόντων Βουλευτών της ΕΔΕΚ που τήρησαν αποχή, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε σήμερα τις δύο προτάσεις νόμου που ρυθμίζουν την εξουσία του Γενικού Ελεγκτή να διενεργεί διαχειριστικό έλεγχο στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b7%ce%ba%cf%85%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82

Η μια πρόταση νόμου κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ και με αυτήν έγινε διόρθωση στην νόμο που τα δύο κόμματα υπερψήφισαν εκ παραδρομής στις 11 Νοεμβρίου ώστε να διατηρηθεί σε ισχύ η δυνατότητα του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας να ασκεί το νενομισμένο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο σε αδειοδοτημένα από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία εποπτεύονται απευθείας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.)

Με το νόμο που ψηφίστηκε στις 11 Νοεμβρίου, εκ παραδρομής αποστερείτο από τον Γενικό Ελεγκτή η εξουσία διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου στο Συνεργατισμό.

Ο δεύτερη πρόταση νόμου, που υπερψηφίστηκε, κατατέθηκε από τη Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και περιορίζει την εξουσία του Γενικού Ελεγκτή για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε αυτός να μην επεκτείνεται σε θέματα που αφορούν την εποπτεία των τραπεζικών εργασιών. Επιπρόσθετα, απαγορεύει
στον Γενικό Ελεγκτή να προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια για άρση του τραπεζικού
απορρήτου προσώπου. Επίσης, διασφαλίζει ότι η διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου θα γίνεται στη βάση των διεθνών προτύπων ελέγχου και διαγράφει τη διάταξη σε σχέση με την υποβολή της
έκθεσης ελέγχου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Πριν την ψηφοφορία ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι είμαστε πολιτικό σώμα και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις πολιτικές θέσεις και όχι διαδικαστικά λάθη, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την πρόταση νόμου ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πρόταση είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα την στηρίξει και για την ουσία και για τη διαδικασία, καθώς καθορίζει ότι ο έλεγχος θα γίνεται στα πρότυπα που καθορίζει ο περί Ελεγκτών Νόμος. Δεν σημαίνει ότι στα θέματα που δεν θα δημοσιοποιούνται δεν θα λαμβάνονται μέτρα για διορθώσεις στα προβλήματα που διαπιστώνονται από τον ελέγχο, συμπλήρωσε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε την εξουσία του Γενικού Ελεγκτή διορθώνοντας διαδικαστικό λάθος. Ο κ. Λουκαϊδης είπε πως σε σχέση με το ζήτημα της εμπιστευτικότητας που είχε τεθεί από την αρχή, διαμορφώθηκε η διατύπωση του νόμου κατά τρόπο που η Βουλή θα κρίνει ποια από τα ευαίσθητα στοιχεία θα δημοσιοποιούνται. Είπε ακόμα ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει στηρίξει την τροποποίηση, και εξέφρασε τη θέση ότι έστω και αργά κινούμαστε στη σωστή πορεία..

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης, είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν διεκδικούσε ρόλο στην εποπτεία. Πρόσθεσε ότι με τη φόρμουλα που είχε ψηφιστεί αδυνατούσε να κάνει τον έλεγχο στη βάση των διεθνών ελεγκτικών προτύπων. Είπε ακόμα πως με το νέο νόμο αν ευρήματα του Ελεγκτή πρέπει να οδηγηθούν στον Γενικό Εισαγγελέα θα οδηγούνται και συμπλήρωσε ότι έγινε συνεννόηση στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουμε.

Η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως το ΔΗΚΟ είναι υπέρ του ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων του κράτους και όταν ο πολίτης υποστηρίζει και διασώζει οργανισμούς να ασκείται ο απαιτούμενος έλεγχος. Ανέφερε επίσης ότι με τους δύο νόμους ξεκαθαρίζουν οι γκρίζες ζώνες που υπήρχαν στον έλεγχο.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι με τις προτάσεις νόμου τίθενται πρόσθετοι περιορισμοί και είπε ότι η θέση της ΕΔΕΚ παραμένει σταθερή και αμετακίνητη ότι απαιτείται έλεγχος και διαφάνεια. “Δεν άκουσα καμία συγνώμη για το λάθος” συνέχισε και αναφέροντας ότι διαφωνεί με τη λογική να παραβιάζονται κανονισμοί για να διορθώνονται λάθη καθώς αυτή δεν περιποιεί τιμή για τη Βουλή, δήλωσε ότι “θα απέχουμε από τη συζήτηση και την ψηφοφορία”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι θέλαμε και θέλουμε να υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια στον Συνεργατισμό που διασώθηκε με δημόσιο χρήμα. Είπε ακόμα πως απαιτείται συνέπεια από αυτούς που διορθώνουν να ψηφίσουν ώστε να λυθούν τα χέρια του Ελεγκτή να ασκήσει τον απαιτούμενο έλεγχο. Αν θα ακρωτηριάζουμε τον έλεγχο, είναι πολιτική υποκρισία, συμπλήρωσε. Είπε επίσης ότι ο Γενικός Ελεγκτής πιστώνεται με καλοπιστία και πως θα λειτουργήσει ώστε να διαφυλάξει τα στοιχεία που πρέπει να διαχειριστεί με εμπιστευτικότητα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι επί των δύο νομοθετημάτων διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών μια καλής ποιότητας συζήτηση που κατέληξε σε συμφωνία ότι υπερψηφίζονται και οι δύο προτάσεις νόμου.” Αντιμετωπίζουμε τη συζήτηση ως πακέτο, είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ομοφωνία θα είναι και στα δύο”. “Διαφορετικά θα υπάρξει εξαπάτηση” συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης απαντώντας στην τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ είπε ότι υπάρχουν νέα στοιχεία και ως εκ τούτου επιτρέπεται η νέα ψηφοφορία και παρατήρησε ότι η πιστή τήρηση του κανονισμού δεν θα δικαίωνε τον κ. Σιζόπουλο στην ουσία των επιδιώξεων του.