O γ.γ. ΑΚΕΛ ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τη συνάντηση του με τον Ελληνα πρωθυπουργό

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε του ΑΚΕΛ ενημέρωσε σήμερα το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδη γι τη συνάντηση που είχε εκτάκτως χθες την Κυριακή στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό .Οπως είπε νωρίτερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Κυπριανού,17ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προβεί σε κινήσεις το επόμενο διάστημα για την προετοιμασία της διεθνους ς διάσκεψης ώστε αυτή η διάσκεψη, που θα ασχοληθεί με το θέμα των εγγυήσεων, να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας παρά αποτυχίας.Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα Κοτζιά, ανεφερε  ότι το ΑΚΕΛ δεν είχε και δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις θέσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Κυπριακό.

Ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης στην Ελβετία, βρισκόταν σε επαφή τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και με τον κ. Κοτζιά. Υπενθύμισε επίσης ότι στην τελευταία συζήτηση για το Κυπριακό, που έγινε στη Βουλή, ο ίδιος επεσήμανε σε κάποια κόμματα που επιχείρησαν να παρουσιάσουν τις θέσεις Κοτζιά ως πρόταξη, ότι δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική και πολύ παραγωγική τη χθεσινή δίωρη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, λέγοντας  ταυτόχρονα, ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη και παρερμηνεία για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το τι λέχθηκε τόσο από τον κ. Τσίπρα όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Πρόσθεσε ότι με τον κ. Τσίπρα συζήτησαν την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε στο Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς για το πώς θα επαναρχίσει ο διάλογος.

Ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι τόσο κατά την ημίωρη συνάντηση που είχε με τον κ. Κοτζιά αρχικά, όσο και κατά τη συνάντηση που ακολούθησε με τον κ. Τσίπρα, στην παρουσία και του Έλληνα ΥΠΕΞ, έγινε λεπτομερής εξέταση της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώθηκε. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισαν ότι επιθυμία τους είναι να πάμε σε λύση στο Κυπριακό, η οποία να βασίζεται σε αρχές, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι κατά τη συζήτηση μετέφερε και τις θέσεις και απόψεις του κόμματος του για διάφορα θέματα που παραμένουν ανοικτά στο Κυπριακό. Σήμερα, είπε, θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος γνώριζε από πριν ότι θα γίνει η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε ζήτησε να συναντηθούν αυτή τη βδομάδα.

Ο κ. Ειντε θα υναντηθεί επίσης και με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβ.Νεοφύτου.