Διαμαρτυρία στο Ανώτατο για μείωση των ποινών σε Λευκαρίτη

Κρατώντας πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως “Και οι δικαστές κρίνονται”, “Προστατέψετε τα θύματα όχι τους βιαστές”, “Δεν δίνονται συγχωροχάρτια στους βιαστές” και “Σιωπή=Ανοχή” imagew-1-aspxομάδα πολιτών πραγματοποίησε το μεσημέρι εκδήλωση έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου να μειώσει τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στους Κωνσταντίνο Λευκαρίτη και Νίκο Νικολάου για την υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης δύο ανήλικων κοριτσιών στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρωνας Νικολάτους υπεραμύνθηκε της απόφασης του Ανωτάτου, λέγοντας ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας ήταν έκδηλα υπερβολικές και έπρεπε να μειωθούν. Ανέφερε, επίσης, ότι είναι δικαίωμα του οποιοδήποτε να διαμαρτύρεται για τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες, όπως είπε, δεν λαμβάνονται με φόβο ως προς τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις τυχόν θα προκληθούν αλλά λαμβάνονται με γνώμονα την ορθή και δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης.

Η Πρόεδρος του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών, Μαρία Επαμεινώνδα, σε δηλώσεις της στο χώρο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, δήλωσε ότι “ ουσιαστικά ζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Ανωτάτου ήταν απαράδεκτη, προσβλητική για τα θύματα. Ζητούμε από τη δικαιοσύνη αποτρεπτικές ποινές. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι στην Κύπρο ένα στα τέσσερα παιδιά είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης”.

Αυτή η απόφαση περνά λάθος μηνύματα στην κοινωνία, είπε η κ. Επαμεινώνδα, σημειώνοντας ότι “δεν μπορούμε να δείχνουμε εύνοια σε βιαστές και σε μαστροπούς. Γενικά σε άτομα που διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση,με διάφορές ενέργειες, έτσι ώστε να μην έχουμε ξανά τέτοιου είδους αποφάσεις. Δεν μπορούμε να σιωπούμε. Για μας η σιωπή είναι ανοχή”.

Ερωτηθείσα να πει εάν πιστεύει ότι το Ανώτατο θεωρεί πολύ αυστηρές τις ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια σε τέτοιου είδους υποθέσεις νοούμενου ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μερικών μηνών που αποφασίζει τη μείωση ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται σε αδικήματα σεξουαλικής φύσεως, η κα. Επαμεινώνδα είπε ότι “νομίζω την ερώτηση αυτή θα ήταν καλό να την κάνετε στους δικαστές που πήραν τις δύο αυτές αποφάσεις. Για μας και οι δύο αποφάσεις ήταν αδικαιολόγητες. Στην περίπτωση του Λευκαρίτη και του Νικολάου η μέγιστη ποινή ήταν 20 χρόνια. Στην αρχική δίκη λήφθηκε υπόψη η παραδοχή και η μεταμέλεια, οπόταν η μείωση κατά τρία χρόνια της ποινής είναι απαράδεκτη. Δεν ξέρω αν την επόμενη χρονιά θα μας πουν ότι είχαν δείξει πολύ καλή διαγωγή και θα αποφυλακιστούν σε πέντε χρόνια”, σημείωσε.

Η Συντονίστρια Πολιτικής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου Τζόζη Χριστοδούλου δήλωσε ότι “έχουμε κουραστεί να βλέπουμε πως οι αποφάσεις αυτές είναι βαθιά ριζωμένες μέσα σε ένα πατριαρχικό σύστημα που προωθεί τα στερεότυπα και αυτό μας έχει κουράσει. Δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε. Πρέπει να αλλάξουν οι αντιλήψεις όχι μόνο της κοινωνίας, αλλά όπως φαίνεται και του δικαστικού σώματος. Οι δικαστές θα πρέπει να αρχίσουν πλέον να εκπαιδεύονται πάνω σε παρόμοιου είδους θέματα διότι βλέπουμε τα αποτελέσματα τα οποία δεν δεχόμαστε και θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε με διάφορους τρόπους”.

Είπε επίσης ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας συνέπεσε με την σημερινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σημειώνοντας ότι μια στις τρεις γυναίκες παγκόσμια είναι θύμα μιας οποιοσδήποτε μορφής βίας γι` αυτό πρέπει να σταματήσει. “Το δικαστικό σώμα θα πρέπει επιτέλους να στείλει το μήνυμα στην κοινωνία ότι τέτοιου είδους πράξεις θα τιμωρούνται και θα τιμωρούνται αυστηρά”, είπε.

H Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης Ρούλλα Μαυρονικόλα είπε ότι “η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για μας ήταν τραγική. Μας έχει πάρει χρόνια πίσω και όσα βήματα κάναμε μπροστά όσον αφορά την κακοποίηση ανηλίκων και όχι μόνο, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα”.

“Το μήνυμα που έχουν δώσει οι δικαστές με την απόφαση τους είναι ότι εάν το θύμα δεν έχει οικονομική ευρωστία και αν ο θύτης αμέσως μετανοήσει είναι ελαφρυντικοί λόγοι για να μην καταδικαστούν ή να πάρουν ποινές φυλάκισης πολύ μειωμένες. Αυτό μου θυμίζει το νομοσχέδιο το οποίο προσπάθησε να περάσει ο Ερντογάν, ο δικτάτορας στην Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο εάν ο θύτης παντρευτεί το θύμα του τότε απαλλάσσεται των κατηγοριών. Αυτό για μας είναι σκοταδισμός, οπισθοδρόμηση και δεν αρμόζει στην Κύπρο του 2016, την ευρωπαϊκή Κύπρο”, κατέληξε.

Πρόεδρος Ανωτάτου: Έκδηλα υπερβολικές οι ποινές που επιβλήθηκαν
———————————————-

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, τη δεύτερη σε διάστημα μερικών μηνών, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρωνας Νικολάτους είπε ότι έχει κάθε δικαίωμα οποιαδήποτε οργάνωση να διαμαρτύρεται για την οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, σημειώνοντας ωστόσο ότι “οι δικαστικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται με φόβο ως προς τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις τυχόν θα προκληθούν αλλά λαμβάνονται με γνώμονα την ορθή και δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης”.

Το δικαστήριο, είπε, “ εξετάζει προσεκτικά τα γεγονότα της υπόθεσης, τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκαν τα αδικήματα και εφαρμόζει το νόμο και τη νομολογία με γνώμονα πάντοτε την επιβολή ορθής και δίκαιης ποινής για τη συγκεκριμένη υπόθεση και για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους”.

Στην περίπτωση των δύο καταδικασθέντων Λευκαρίτη – Νικολάου, πρόσθεσε, το Εφετείο “έκρινε ότι δεδομένης της άμεσης παραδοχής και των δύο και της συνεργασίας τους με τις διωκτικές αρχές η ποινή των 12 ετών φυλάκισης που επιβλήθηκε στον ένα και δέκα ετών φυλάκισης στον άλλο ήταν έκδηλα υπερβολική και θα έπρεπε να μειωθεί”.

Ασκώντας τη διακριτική του ευχέρεια, συνέχισε, το Εφετείο κατέληξε ότι “ορθή και δίκαιη συνολική ποινή για τον Λευκαρίτη ήταν τα 9 χρόνια φυλάκισης και για τον Νικολάου τα 7 χρόνια φυλάκισης”, επισημαίνοντας ότι στην απόφαση του Εφετείου συνυπολογίστηκαν και κάποια λάθη στην πρωτόδικη απόφαση.

Ερωτηθείς πως η απουσία γνώσης εκ μέρους του κ. Λευκαρίτη για τη δεινή οικονομική κατάσταση των ανηλίκων θυμάτων προσμετρήθηκε υπέρ του ως μετριαστικός παράγοντας, ο κ. Νικολάτος εξήγησε ότι στην περίπτωση του Λευκαρίτη το Κακουργιοδικείο “θεώρησε ότι ο κατηγορούμενος είχε γνώση της δεινής οικονομικής κατάστασης των θυμάτων και αυτό το στοιχείο προσμέτρησε εναντίον του, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε μαρτυρία ή στοιχείο ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε γνώση της οποιασδήποτε κακής οικονομικής τους κατάστασης”.

Στο σημείο αυτό, όπως είπε, το Κακουργιοδικείο έκανε λάθος ως προς τα γεγονότα της υπόθεσης αφού δεν υπήρχε μαρτυρία ότι ο Λευκαρίτης γνώριζε και εκμεταλλεύτηκε την οικονομική τους κατάσταση, όπως δεν υπήρχε μαρτυρία ότι ο Νικολάου είχε καθοδηγήσει το ένα εκ των θυμάτων στην διάπραξη του αδικήματος.

Κληθείς να σχολιάσει την παρατήρηση ότι από τη στιγμή που τα χρήματα είχαν χρησιμοποιηθεί ως δέλεαρ σ΄αυτή την υπόθεση αυτό λέει κάτι ως προς την οικονομική κατάσταση των θυμάτων, ο κ. Νικολάτος είπε ότι “δεν είναι με εικασίες και συνειρμούς που γίνεται η απονομή της δικαιοσύνης”, προσθέτοντας ότι η κατηγορούσα αρχή θα έπρεπε να είχε αποδείξει ότι ο Λευκαρίτης γνώριζε την οικονομική κατάσταση των θυμάτων.

Σε ερώτηση εάν τελικά οι ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια γι` αυτού του είδους τα αδικήματα είναι πολύ αυστηρές γι΄αυτό και το Ανώτατο έρχεται στη συνέχεια και της μειώνει, ο κ. Νικολάτος είπε ότι τις κατευθυντήριες γραμμές τις δίνει το Ανώτατο Δικαστήριο “και αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι το Κακουργιοδικείο έσφαλε προς την κατεύθυνση της αυστηρότητας και επέβαλε έκδηλα υπερβολική ποινή, όπως στην προκειμένη περίπτωση, το Ανώτατο Δικαστήριο έρχεται και διορθώνει την αδικία μειώνοντας την ποινή”, κατέληξε.