Στο Προεδρικό για να …δικαστούν τα έξι μέλη του Δ.Σ Κ.Αερογραμμών που διαφώνησαν!

 

Και οι εργαζόμενοι πορεύονται προς το Προεδρικό ενώ όλα τα κόμματα σφυροκοπούν την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της

 

Οι εργαζόμενοι των Κυπριακών Αερογραμμών πορεύονται και πάλι αύριο Πέμπτη σε μια νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιείται η κρίσιμη συνάντηση του διχασμένου ΔΣ της Εταιρείας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ίδια ώρα που όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ επικρίνουν σφοδρότατα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς και τις μεθοδεύσεις της που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της Εταιρείας και στο ξεπούλημα των όποιων περιουσιακών στοιχείων της έχουν απομείνει.aerr_607_364_577_324

Σε ανακοίνωσή τους οι Συντεχνίες των ΚΑ ΣΥΝΥΚΑ, ΟΗΟ– ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, ΠΑΣΥΠΙ, ΑΣΥΣΕΚΑ και ΣΥΠΚΚΑ κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο τους εργαζομένους στις 08:30, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το μέλλον των ΚΑ. Δεδομένου ότι οι αντιρρήσεις και διαφωνίες των έξι μελών του ΔΣ με τους όλους χειρισμούς της Κυβέρνησης   δεν έχουν αρθεί δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τους καλέσει σε παράιτηση, οπότε και η κρίση θα βαθύνει ακόμη περισσότερο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ δυσαρεστημένος με την στάση που έχουν τηρήσει και την δημοσιοποίηση των καταγγελιών τους κατά της κυβέρνησης.
Οι συντεχνίες αναφέρουν στην ανακοίνωση τους ότι η παρουσία όλων είναι απαραίτητη, χωρίς ωστόσο, να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία της Εταιρείας.

 ΑΚΕΛ:Η κυβέρνηση λειτουργεί παράνομα και αυθαίρετα 

Το ΑΚΕΛ, δια του Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Σταύρου Ευαγόρου, κάλεσε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει πάραυτα την πολιτική της και να ενεργήσει, έστω και τώρα, με αποφασιστικότητα για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ).
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι “η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τις ΚΑ επιβεβαίωσε ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη όχι μόνο δεν έχει την πολιτική βούληση για διάσωση των ΚΑ, αλλά ενεργεί κακοπροαίρετα, παράνομα και αυθαίρετα με στόχο την παράδοση της εμπορικής επωνυμίας τους σε συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες.”
“Αυτό δεν το λένε μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή οι εργαζόμενοι στις ΚΑ. Το καταγράφουν με δηλώσεις τους τόσο ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις αερομεταφορές καθώς και η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ που διόρισε αυτή η Κυβέρνηση”, πρόσθεσε.
Κατά συνέπεια, συνέχισε, “οι εύλογες ανησυχίες που υπήρχαν για την εξυπηρέτηση αλλότριων, ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχουν ενταθεί μετά τη χθεσινή συνεδρία”.
Κληθείς να σχολιάσει το ότι η υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για κρατικές ενισχύσεις που δίδονταν στις ΚΑ από την Κυβέρνηση Χριστόφια κατά παράβαση κανονισμών, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι “αυτές οι χορηγήσεις είναι 130 εκ. από το 2007 και αφορούν 40 και κάτι εκατομμύρια που αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, 49,5 εκ. που αποφασίστηκαν για στήριξη των ΚΑ από την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και 39,5 εκ. από τη σημερινή Κυβέρνηση”.
Κατά συνέπεια, είπε, “περίπου ισόποσα και οι τρεις κυβερνήσεις στήριξαν τις ΚΑ και έρχεται ο Υπουργός Οικονομικών να παραπλανεί ή άλλοι να παραπλανούν με στοιχεία τα οποία παραποιούν για να λένε  `ξέρετε αυτή ήταν τρύπα της Κυβέρνησης Χριστόφια και όχι δική μας τρύπα`. Οι τρύπες είναι το ίδιο”.
Από εκεί και πέρα, είπε, “εάν θέλουν να μιλήσουμε για τρύπες να πάμε στο παρελθόν και να μιλήσουμε για εκείνους που παρέλαβαν προσωπικό 1200 άτομα και παρέδωσαν 2250 άτομα, να μιλήσουμε για τα 150 εκ. λίρες που απωλέσθησαν από τη δημιουργία της Hellas Jet ή για εκείνους που αγόραζαν ή πουλούσαν ή ενοικίαζαν αεροπλάνα όπως τα πουκάμισα”, κατά την έκφρασή του.

ΔΗΚΟ: Η Κυβέρνηση να πει εάν αποφάσισε να κλείσει τις ΚΑ

 Αν η Κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να κλείσει τις Κυπριακές Αερογραμμές(ΚΑ), “είναι φρονιμότερο, σοφότερο και πιο έντιμο να το πουν και στο προσωπικό, αλλά και σε όλους εμάς για να γνωρίζουμε τι θα γίνει, αλλά και να προετοιμαστούμε για τις πιθανές συνέπειες από το κλείσιμο του κρατικού μας αερομεταφορέα”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μετά και τη χθεσινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, “ουσιαστικά, φαίνεται ότι προαναγγέλθηκε το κλείσιμο της εταιρείας, αν και αυτό είναι δικό μου συμπέρασμα”, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε :«Και δικό σας και δικό μας συμπέρασμα, από τα όσα έχουν λεχθεί χθες στην κοινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου και Οικονομικών.”
Όπως είπε, είναι “είναι απογοητευτικές οι διαπιστώσεις και ανησυχητικές οι ενδείξεις σε ό,τι αφορά τη μελλοντική προοπτική της εταιρείας. Αυτό, που μας είπε στην ουσία ο υπουργός Οικονομικών είναι ότι η προσπάθεια πώλησης περιουσιακών στοιχείων, αποτελεί το σχέδιο Β΄ στην αποτυχία να βρεθεί ένας στρατηγικός επενδυτής να αγοράσει την εταιρεία”.
Με άλλα λόγια, πρόσθεσε, “φαίνεται ότι η στόχευση πλέον έχει να κάνει με το κλείσιμο της εταιρείας και τον περιορισμό των ζημιών, που ενδεχομένως να προκληθούν από αυτήν την ενέργεια”.
Οφείλουμε, λοιπόν, εμείς να ρωτήσουμε εάν αυτή είναι η ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης, να μας ενημερώσουν ποια είναι τα επόμενα βήματα, σε ότι αφορά το προσωπικό της εταιρείας, σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες που θα υπάρξουν στον τουρισμό και τι θα γίνει στο μέλλον εάν μετά από το κλείσιμο της εταιρείας θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απομόνωση της χώρα μας και την πρόσβαση μας σε ξένες αγορές σε ότι αφορά τα αεροπορικά ταξίδια;” είπε.
Όπως ανέφερε, “αυτές οι ερωτήσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχουν απαντηθεί.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το πιο σημαντικό ερώτημα είναι τι γίνεται με την εταιρεία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “αν έχει παρθεί απόφαση από την Κυβέρνηση να κλείσει τις Κυπριακές Αερογραμμές, είναι φρονιμότερο, σοφότερο και ποιο έντιμο να το πουν και στο προσωπικό, αλλά και σε όλους εμάς για να γνωρίζουμε τι θα γίνει, αλλά και να προετοιμαστούμε για τις πιθανές συνέπειες από το κλείσιμο του κρατικού μας αερομεταφορέα.» κατέληξε.

ΕΥΡΩΚΟ: Να ξεκαθαρίσουν!

 Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πως από την ώρα που αιωρείται η απόφαση για την κρατική ενίσχυση στις Κυπριακές Αερογραμμές, κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί καθώς δεν θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις παραμέτρους της εταιρείας.

Σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή, ο κ. Συλλούρης είπε πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κατά πόσο συνάδει η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με τα δεδομένα τα οποία έχει σήμερα η εταιρεία. «Και αν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια δεδομένα ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιο στρατηγικό επενδυτή. Διαφορετικά είναι σαν να ζητούμε κάτι που δεν μπορεί να γίνει και κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας» πρόσθεσε.
Εξήγησε πως από την ώρα που αιωρείται η απόφαση για την κρατική ενίσχυση κανένας επενδυτής δεν θα ενδιαφερθεί. «Θα πρέπει να δοθεί λύση, είτε ότι δεν θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα είτε αν θα υπάρχει να το αναλάβει κάποιος άλλος ώστε ο στρατηγικός επενδυτής να έχει ξεκάθαρη την εικόνα και τις παραμέτρους. Διαφορετικά κανένας δεν θα μπει σε μια τέτοια αβεβαιότητα» δήλωσε.αιρεία στην οποία ενδεχόμενα μέτοχος θα είναι οι Τουρκικές Αερογραμμές , πολιτικά ανεύθυνη και επικίνδυνη.

Οι Οικολόγοι: Βασανιστικά τα ερωτήματα

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ΚΑ, ο κ. Περδίκης είπε ότι μετά και τη χτεσινή συνεδρία στη Βουλή, «παραμένουν βασανιστικά τα ερωτήματα σε σχέση με το ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης», προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν έχει πειστεί ότι η Κυβέρνηση έχει σχέδιο σωτηρίας των ΚΑ.
«Η δική μου η εκτίμηση είναι ότι η Κυβέρνηση έχει σχέδιο για το ξεπούλημα των ΚΑ, γι` αυτό υπάρχει και σχετική πρόνοια στον συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό» είπε, αναφέροντας ότι έχει σήμερα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών «άμεση και γραπτή διευκρίνιση για το συγκεκριμένο κονδύλι των €10 εκ. το οποίο θα κληθεί η Βουλή να ψηφίσει την ερχόμενη Πέμπτη».
Αν είναι για αποζημιώσεις μελλοντικών απολύσεων και για πόσους υπαλλήλους μιλούμε ή αν είναι για να πληρωθούν οφειλές στο Ταμείο Προνοίας και Συντάξεων των εργαζομένων» ανέφερε.

Συμμαχία Πολιτών

Σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πείσει για τις προθέσεις για της   όσον αφορά στις Κυπριακές Αερογραμμές. Για 18 ολόκληρους μήνες, οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν έκαναν τίποτα και ούτε υλοποίησαν στην ολότητα του το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Και σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών καμώνεται ότι ανησυχεί για ενδεχόμενη αρνητική απάντηση  από πλευράς Κομισιόν. Εάν τελικά θα είναι αρνητική η απάντηση , τότε την πολιτική ευθύνη την  φέρει  ακεραία  η Κυβέρνηση που δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για θετική απάντηση.
Εκτεθειμένη μένει η Κυβέρνηση και στο θέμα της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή ή αγοραστή της εταιρείας, τονίζει η Συμμαχία Πολιτών.