Προϋποθέσεις για πολυμερή θέτει η Ελλάδα

Η Τουρκία έχει εξοργιστεί με τις σαφείς προϋποθεσεις που θέτει η Ελλάδα για πολυμερή διασκεψη .Ο Ελληνας πρωθυπουργός  τόσο κατα την συνάντηση του με τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο όσο και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας  είχε υπογραμμίσει πως η Ελλάδαtsipras-erdogan-100044sd θα συμμετέχει σε μια πολυμερή με την  προϋπόθεση ότι θα συζητηθείμόνο  η κατάργηση των εγγυήσεων και η απόσυρση του τουρκικού στρατού.

Οι τοποθετησεις αυτές πυροδότησαν αντιδράσεις στην τουρική και τ/κ πλευρά ενώ τα Ην.Εθνη βρίσκονται σε αμηχανία καθότι η Ελλάδα επιμένει σε αυτούς τους όρους.Χες και σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ. Ερντογάν και Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει, εκτιμά η Αθήνα.

Ενώ, εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να δώσει ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν όρο όμως. Να προηγηθεί διμερής συνάντηση Τσίπρα –Ερντογάν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Επιθέσεις από τ/κ μέσα
Τουρκοκυπριακές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τ/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι δεν έγινε συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επανάληψης των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν, αλλά ότι η δήλωση από πλευράς Ελλάδας ότι θα πάει σε μια “πενταμερή διάσκεψη” για κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση του τουρκικού στρατού, δημιούργησε “μια κρίση” και θεωρήθηκε ως νέα προϋπόθεση για τον καθορισμό της ημερομηνίας για τη διάσκεψη.

Οι εφημερίδες “Κίπρις” και “Κίπρος ποστασί”, επικαλούμενες διπλωματικές τ/κ πηγές, αναφέρουν ότι τα ΗΕ προσπάθησαν χθες όλη την ημέρα να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστεί το θέμα αυτό και βρίσκονταν σε διαβούλευση τόσο με την ε/κ πλευρά όσο και με την Ελλάδα. Αναμένεται σήμερα το πρωί να βγει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς αυτό το ζήτημα, προστίθεται. Η τ/κ πλευρά υποστηρίζει ότι η εβδομάδα διαλείμματος που δόθηκε δεν χρησιμοποιήθηκε καλά από την ε/κ πλευρά, όπως αναφέρεται και προστίθεται ότι δεν θέλει να δει να υπάρχει κάποιο κώλυμα.

Αναφέρεται επίσης ότι στόχος της τ/κ πλευράς παραμένει ο καθορισμός ημερομηνίας της πενταμερούς και ταυτόχρονα η συζήτηση χάρτη στα μέσα Δεκεμβρίου και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.