Κρίσιμη η αποψινή συνάντηση στο Μοντ Πελεράν

 

Πολύ κρίσιμη χαρακτηρίζεται η αποψινή συνάντηση των δύο ηγετών κατά την οποία θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση επί των συγκεκριμένων κριτηρίων του εδαφικού, η οποία άρχισε το πρωί και η οποία ήταν, σύμφωνα με Ε/κ πηγές, ουσιαστική και εποικοδομητική, από την

Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò (Ä) êáé ï Ôïõñêïêýðñéïò çãÝôçò ÌïõóôáöÜ Áêéíôæß (Á) ðáñïõóßá ôïõ Åéäéêïý Óõìâïýëïõ ôïõ Ãà ôïõ ÏÇÅ ãéá ôçí Êýðñï, ¸óðåí Ìðáñè `Åéíôå (2Ä), ôçò ÅéäéêÞò Áíôéðñïóþðïõ ôïõ Ãà ôïõ ÏÇÅ óôçí Êýðñï, Åëßæáìðåè ÓðÝ÷áñ (2Á), ôùí äéáðñáãìáôåõôþí ôùí äõï ðëåõñþí, ÁíäñÝá ÌáõñïãéÜííç êáé Ïæíôßë Íáìß, óõíïìéëïýí êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò óõíÜíôçóÞò ôïõò, óôï Ìïíô ÐåëåñÜí ôçò Åëâåôßáò, ôçí ÊõñéáêÞ 20 Íïåìâñßïõ 2016. ÌåôÜ áðü äéáêïðÞ ìéáò åâäïìÜäáò åðáíáëáìâÜíïíôáé óÞìåñá óôï èÝñåôñï Ìïí ÐåëåñÜí ôçò Åëâåôßáò, õðü ôçí áéãßäá ôùí ÇíùìÝíùí Åèíþí, ïé êñßóéìåò äéáðñáãìáôåýóåéò ãéá ôçí åðßôåõîç óõíïëéêÞò óõìöùíßáò óôï Êõðñéáêü ìåôáîý ôùí Í. ÁíáóôáóéÜäç êáé Ì. Áêéíôæß. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

οποία όμως δεν προέκυψαν νέες συγκλίσεις.

Η βραδινή συνάντηση άρχισε γύρω στις 18.30 τοπική ώρα (19.30 ώρα Κύπρου). Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.

Οι ίδιες πηγές πάντως, σημείωναν ότι είναι μεν δύσκολο αλλά ρεαλιστικό σενάριο να υπάρξει απόψε ολική κατάληξη, αποτύπωση σε χάρτη και ορισμό ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης.

Στόχος πάντως παραμένει, όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά, να συμφωνηθούν τα κριτήρια και να υπάρξει αποτύπωσή τους σε χάρτη. Και κάπου εδώ, σε σχετική διευκρίνηση, υπήρξε ξεκαθάρισμα ότι μπορεί να πάμε σε πολυμερή με δύο χάρτες, αλλά το ζήτημα θα πρέπει να κλείσει εκεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων και όχι με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.

Η εμπλοκή Ελλάδας και η θέση Λευκωσίας

Μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδηςimagew-aspxυπέδειξε πως “Η Ελλάδα δεν έχει καμία εμπλοκή στα πέντε κεφάλαια που συζητούνται και αυτό το βιώνουμε στην πράξη”. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υπολοίπων κεφαλαίων, αρμόδια πηγή υπέδειξε πως κανείς δεν θεωρεί ότι θα κλείσουν όλα τα ζητήματα πριν από μία πιθανή πολυμερή, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι πολύ λίγα και να μην υπάρξει “παζάρι”.

Αναφορικά με το ζήτημα της Ελλάδας, έχει ξεκαθαριστεί πως έχει διαμηνύσει προς την Τουρκία τόσο την ξεκάθαρη θέση της ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι εγγυήσεις και η παρουσία στρατευμάτων αλλά και ότι θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί πρώτα σε διμερές επίπεδο για προετοιμασία του εδάφους, ώστε πιθανή πολυμερής να έχει πιθανότητες επιτυχίας. Προς τούτο μάλιστα, πληροφορούμαστε πως ο κύριος Ερντογάν σε σχετικό τηλεφώνημα του κυρίου Τσίπρα την Παρασκευή του είπε να μιλήσουν μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν.

Μετά την αποψινή συνάντηση δεν αποκλείεται σε περίπτωση συμφωνίας να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Ανοικτά παραμένουν ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα αν δεν κατλήξουν σε συμφωνία να παραταθούν οι συνομιλιές  για μια ακόμα μέρα

Κρίσιμες ώρες

Ο νέος 48ωρος γύρος των διαπραγματεύσεων με θέμα το Εδαφικό, που ξεκίνησε την Κυριακή στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, ολοκληρώνεται επισήμως σήμερα. Από την έκβασή του αναμένεται να κριθεί η πορεία των από εδώ και πέρα διαπραγματεύσεων αλλά και η αξιοπιστία των συνομιλητών.
Εάν υπάρξει συμφωνία στο Μον Πελεράν για το Εδαφικό σήμερα ή το αργότερο αύριο, μια συμφωνία δηλαδή για τα εδάφη που θα βρίσκονται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση την επόμενη ημέρα της λύσης, τότε ανοίγει ο δρόμος για μια πολυμερή διεθνή διάσκεψη τον Δεκέμβριο με θέμα το μεγάλο «αγκάθι» των εγγυήσεων (για το μέλλον δηλαδή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο).
Πιθανές ημερομηνίες
Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι έχουν ήδη κυκλοφορήσει και πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής της εν λόγω διάσκεψης, με επικρατέστερες τις περιόδους είτε μεταξύ 16 και 18 Δεκεμβρίου είτε μεταξύ 27 και 28 Δεκεμβρίου. Οι εν λόγω ημερομηνίες λέγεται μάλιστα ότι συζητήθηκαν και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον Τούρκο πρόεδρο, Τ. Ερντογάν, την περασμένη Παρασκευή.
Κι όλα αυτά, προτού καν δoθούν οι  χάρτες με τις συμφωνηθείσες εδαφικές αναπροσαρμογές, που αποτελούν και την προϋπόθεση για το πέρασμα στην επόμενη φάση. Είναι προφανές ότι πλέον όλοι τρέχουν με σκοπό να καταγραφεί πρόοδος εντός του 2016, για να μπορέσει έτσι να κρατηθεί ζωντανός και ο στόχος των δημοψηφισμάτων μέσα στο 2017.
Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, είχε προγραμματίσει μάλιστα για σήμερα το απόγευμα να κάνει δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, αλλά αναβλήθηκε, λόγω της έντασης των συνομιλιών και των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στις πρωϊνές συναντήσεις.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την άλλη, Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, προτίμησαν να εμφανιστούν χθες περισσότερο επιφυλακτικοί. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι αρνήθηκαν να κάνουν χειραψία μπροστά στις κάμερες.
Αργά απόψε  ή το αργότερο αύριο θα ξέρουμε εάν το όποιο «καλό κλίμα» απέδωσε καρπούς και εάν αυτοί οι καρποί θα έχουν τη μορφή συμφωνίας μόνο επί των εδαφικών κριτηρίων ή και επί χαρτών. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι αναχωρώντας για την Ελβετία το περασμένο Σάββατο, ο Ν. Αναστασιάδης είχε ζητήσει υπομονή μέχρι την Τρίτη.
Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να φύγει από την Ελβετία με έναν χάρτη που θα ικανοποιεί τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό (την επιστροφή της Μόρφου, της Αμμοχώστου και 100.000 προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση).
Ο Μ. Ακιντζί, από την άλλη, θέλει μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης. Για την τουρκική πλευρά η εν λόγω διάσκεψη πρέπει να είναι πενταμερής και η ατζέντα θεμάτων της να επεκτείνεται πέραν των εγγυήσεων. Οι Τούρκοι θέλουν, άλλωστε, να μπλέξουν Εδαφικό και χάρτες με ζητήματα παραμονής στρατευμάτων σε μια λογική «πακέτου».
Αθήνα και Λευκωσία, από την άλλη, προκρίνουν μια πολυμερή διάσκεψη (με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) που θα αφορά μόνο τις εγγυήσεις ασφαλείας. Αθήνα και Λευκωσία υποστηρίζουν επίσης ότι πριν από την όποια πολυμερή, θα πρέπει να προηγηθούν συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας με αποκλειστικό θέμα την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
Πρόταση
Ως προς αυτό η τουρκική πλευρά προτείνει μια μεταβατική περίοδος πέντε συν πέντε ετών, την παραμονή δηλαδή των στρατευμάτων για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια (και ενδεχομένως άλλα πέντε εάν αξιολογηθεί ως αναγκαίο μετά την παρέλευση της πρώτης πενταετίας). Προτείνει επίσης τη συγκέντρωση όλων των δυνάμεών της σε μια μόνιμη «κυρίαρχη» τουρκική στρατιωτική βάση, στο πρότυπο των βρετανικών βάσεων.
Αθήνα και Λευκωσία ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να δεχτούν μια τόσο μακράς διάρκειας μεταβατική περίοδο, υπογραμμίζοντας παράλληλα σε όλους τους τόνους ότι οι εγγυήσεις θα πρέπει να καταργηθούν και οι κατοχικές δυνάμεις να αποχωρήσουν.
Για να φτάσουμε, ωστόσο, στο θέμα των εγγυήσεων, θα πρέπει πρώτα να περάσουμε τον σκόπελο του Εδαφικού, όπου… μαγειρεύονται «βιώσιμοι» συμβιβασμοί. Ολα δείχνουν ότι Μόρφου και Αμμόχωστος θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Η Μόρφου, ωστόσο, είναι πιθανό να τεθεί υπό ένα ειδικό καθεστώς, με τους Τουρκοκυπρίους να διατηρούν τον έλεγχο των έργων που έγιναν με τουρκικές επενδύσεις στην περιοχή.