Το ΥΠΟΙΚ δαφωνεί με τους δημοσιονομικούς στόχους της Κομισιόν

Η άποψη της Κυβέρνησης γύρω από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 είναι διαφορετική από αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα την επεξηγήσουμε στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, τον ερχόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.imagew-3-aspx

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό και κληθείς να σχολιάσει τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως “πολύ προσεκτικά καταγράφουμε τις θέσεις, τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” και υπέδειξε πως “δεν διαφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τις πραγματικές εκτιμήσεις και τις πραγματικές επιδώσεις”.

“Κατ` ακρίβεια υπολογίζουμε εμείς για το 2017 ένα οριακό έλλειμμα 0,6%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θετικότερη εκτίμηση, ότι το έλλειμμα μας θα είναι μόνο 0,4%, άρα μια εξαιρετικά καλή επίδοση, τόσο σε σχέση με το κακό μας παρελθόν, των ψηλών ελλειμμάτων, όσο και σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ”, συμπλήρωσε.

Αυτό, συνέχισε, αντιστοιχεί σε ένα πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ υπογράμμισε ότι “εκεί όπου υπάρχει διαφωνία είναι στην εισήγηση λήψης πρόσθετων μέτρων, στη βάση μάλιστα μιας πολύ αμφισβητήσιμης τεχνικής μεθοδολογίας, η οποία δεν βασίζεται στις πραγματικές εκτιμήσεις αλλά σε δυνητικές”.

Η δική μας άποψη είναι διαφορετική, είπε και εξέφρασε τη θέση ότι “αυτό το σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο του ισοσκελισμένου ουσιαστικά προϋπολογισμού πρέπει να διατηρηθεί και ούτε βεβαίως να επιστρέψουμε στα παλιά – στις πολιτικές των ελλειμμάτων και της λειτουργίας της οικονομίας μας με δανεικά – αλλά ούτε και βεβαίως να πάμε στο άλλο άκρο και, αχρείαστα και με τρόπο αντιπαραγωγικό, να έρθουμε για παράδειγμα τώρα, τη στιγμή που η οικονομία μας καταγράφει την ισχυρή, επιβεβαιωμένη ανάκαμψη, να επιβάλουμε φόρους”.

“Κάτι τέτοιο ούτε χρειάζεται, ούτε και θα γίνει και αυτή είναι η θέση που θα επεξηγήσω και θα παρουσιάσω στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, τον επόμενο μήνα”, συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως όλα όσα έχουν περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους ισχύουν και θα υλοποιηθούν, “είναι εντός των απολύτως αποδεκτών ορίων, διασφαλίζουμε ουσιαστικά έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με ένα πολύ καλό πρωτογενές πλεόνασμα”.

Με αυτόν τον τρόπο, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης, στηρίζεται πραγματικά η ανάκαμψη της οικονομίας μας και “δεν στηρίζεται πλασματικά με δημιουργία ελλειμμάτων, με δαπάνη χρημάτων που δεν έχουμε, αλλά ακριβώς μέσα από αυτήν τη σταθερή πορεία, την οποίαν θα διατηρήσουμε”.

Οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ έγιναν στο περιθώριο Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Κυπρο-Ρωσικού Φόρουμ, με αφορμή το οποίο ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως “η Ρωσία αποτελεί έναν σημαντικότατο εμπορικό εταίρο για την Κύπρο και το σημερινό συνέδριο ακριβώς αναδεικνύει αυτή τη σχέση αλλά και τις ευκαιρίες για παραπέρα διεύρυνση αυτών των εξαιρετικά σημαντικών σχέσεων”.
Πρέπει, συμπλήρωσε, να θεωρείται ως δεδομένο το ενδιαφέρον της Κυπριακής Κυβέρνησης να στηρίξει τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.