Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το Γραφείο της Προεδρίας εξ΄δωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται σήμερα 33 χρόνια από την ημέρα μέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Η πράξη αυτή οδήγησε σε καταδικαστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, η οποία με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη χαρακτήρισε ως νομικά άκυρη και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Προσπάθειά μας ήταν και παραμένει η άρση της παρανομίας και, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και η απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όχι μεταξύ του ψευδοκράτους και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Προσπάθεια που τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί ξανά στην Ελβετία, έχοντας ως στόχο την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας στο κρίσιμο θέμα του εδαφικού, γεγονός που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που θα είναι η πολυμερής σύνοδος για την ασφάλεια, αφού εν τω μεταξύ προηγηθούν εντατικές διαπραγματεύσεις.

Η βούληση και η αποφασιστικότητά μας παραμένει ισχυρή, προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα συνάδει με τις αρχές και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιφέρει συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην πατρίδα μας.»