Αναμένουν ενημέρωση τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε αναμονή για  ενημέρωση και διαβούλευση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν όσο και το νέο γύρο  συνομιλιών για το εδαφικό στην Γενεύη.

Ï Ðñüåäñïò ôçò ÊõðñéáêÞò Äçìïêñáôßáò Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò (Á) ìå ôïí çãÝôç ôçò ÔïõñêïêõðñéáêÞò êïéíüôçôáò ÌïõóôáöÜ Áêéíôæß, ðñïóÝñ÷ïíôáé ãéá ôéò äçëþóåéò ìåôÜ ôéò óõíïìéëßåò ãéá ôï Êõðñéáêü, óôç Ëåõêùóßá, ôçí ÔåôÜñôç 25 Íïåìâñßïõ 2015. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Με ανακοινώσεις τους, τα κόμματα αναμένουν κατ ουσίαν ενημέρωση από τον Πρόεδρο για τις πενθήμερες διαπραγματεύσεις του Μοντ Πελεράν.

ΔΗΚΟ: Επιβεβλημένη σύγκλιση Εθνικού

Επιβεβλημένη είναι η ανάγκη σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου σύμφωνα με το ΔΗΚΟ

Στην ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ αναφέρει:

Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν και με δεδομένη την έλλειψη ενημέρωσης στο παρόν στάδιο, το Δημοκρατικό Κόμμα:

1.Τονίζει για πολλοστή φορά την ανάγκη για πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, τη σύγκληση του οποίου θεωρεί επιβεβλημένη αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

2.Εκφράζει την ευχή και την ελπίδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην έχει προχωρήσει σε νέες υποχωρήσεις στις πέραν του εδαφικού πτυχές που έχουν συζητηθεί εκεί.

3.Σε σχέση με την πτυχή του εδαφικού, εκφράζει την ευχή και την ελπίδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να έχει τηρήσει τη δέσμευσή του για διεκδίκηση της επιστροφής περισσότερου εδάφους από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν το οποίο απορρίφθηκε από το λαό το 2004.

4.Δηλώνει έτοιμο να συμβάλει στη χάραξη μιας συμφωνημένης στρατηγικής που να αντιμετωπίζει την τουρκική αδιαλλαξία αλλά και την επιμονή της τουρκικής πλευράς για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης χωρίς την παραμικρή, ουσιαστική και προς το συμφέρον των ελληνοκυπρίων, πρόοδο.

5.Επαναλαμβάνει τη θέση του εναντίον της επιβολής ή εφαρμογής οποιασδήποτε μορφής χρονοδιαγραμμάτων και οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησίας.

6.Αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σεβαστεί και να αξιοποιήσει το Εθνικό Συμβούλιο στην προετοιμασία αλλά και στη διάρκεια της επικείμενης διαπραγμάτευσης στη Γενεύη.

Κίνημα Οικολόγων: Ακολουθούμε το χρονοδιάγραμμα των Τούρκων

«Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ακολουθείται το χρονοδιάγραμμα που έθεταν εξ αρχής οι Τούρκοι» αναφέρει η ανακοίνωση των Οικολόγων και προσθέτει:.

Οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράντ έχουν αποτύχει. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δέχτηκε την απαίτηση του κ. Ακιντζί για μεταφορά των συνομιλιών στο εδαφικό για να αποφευχθούν τάχα οι διαρροές και για να μην προκληθούν αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Στο Μοντ Πελεράντ όμως ο Ακιντζί δεν κατέθεσε χάρτες σε αντίθεση με τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος παρουσίασε χάρτη (και μάλιστα σε τρείς εκδοχές).

Είναι προφανές ότι ο κ. Ακιντζί πήγε στην Ελβετία για να κλειδώσει ημερομηνία της πολυμερούς. Προς τούτο επέμενε ότι υπάρχει συμφωνία και έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη δεν διέψευσαν ποτέ. Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην έχει δεσμευτεί – όπως διατείνεται ο κ. Ακιντζί – οπόταν η όποια ενημέρωση θα είναι πλέον εκ των υστέρων και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναμένουμε να συγκλήθει το Εθνικό Συμβούλιο και εντός της εβδομάδας για ενημέρωση αλλά -ελπίζουμε επιτέλους – και κοινό σχεδιασμό.

Όμως δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι η συμφωνία για συνέχιση της συζήτησης του εδαφικού στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη δείχνει ότι ακολουθείται το χρονοδιάγραμμα που επιθυμεί η τουρκική πλευρά.

Σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι της λύσης είναι ανησυχητικές οι πληροφορίες για το ύψος του ποσού που πιθανόν να προέλθει από δωρητές και φτάνει μόλις τα τρία δις.

Οι ξένες μεγάλες δυνάμεις που ξαφνικά αγάπησαν την Κύπρο και πιέζουν για συμφωνία μαζί με τα ΗΕ και την ΕΕ θα πρέπει να συνεισφέρουν σημαντικά στο οικονομικό κομμάτι.

Παράλληλα εάν επιβεβαιωθεί ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι εγγυητής στα δάνεια της κάθε συνιστώσας πολιτείας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο το Ομόσπονδο κράτος να βρεθεί από νωρίς με ένα τεράστιο πρόβλημα μπροστά του.

Τι θα γίνει με τα χρήματα που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι της χρωστάει το ψευδοκράτος; Τι θα γίνει με τα προβλήματα των τ/κ τραπεζών;

Στο βωμό μιας πιθανής συμφωνίας δεν πρέπει να επιτραπεί να υπάρξει νέο μνημόνιο και νέες θυσίες του λαού.»

Κίνημα Αλληλεγγύη: Επικοινωνιακά παίγνια

«Οι υποψίες μας για επικοινωνιακά παίγνια τα οποία εξικνούνται στο επίπεδο του εμπαιγμού ενισχύονται μετά τις δηλώσεις Μπουρτζιού, Χριστοδουλίδη, Αναστασιάδη και Ακιντζί. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι όλα ήσαν προσυμφωνημένα και προσχεδιασμένα και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι το «πλασάρισμα» τους στον λαό. Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δεσμευτεί τόσον όσον αφορά το ποσοστό εδάφους και τον χάρτη, όσον αναφορικά με τα υπόλοιπα εκκρεμούντα θέματα και η διαδικασία προχωρεί ραγδαία προς την πενταμερή διάσκεψη».

Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους σχετικά με τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και πρόσθεσε: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός της συνέχισης των συνομιλιών εκτός Κύπρου. Αναμένουμε εναγωνίως την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, και ελπίζουμε ότι η ενημέρωση αυτή τη φορά θα είναι πλήρης και κατατοπιστική και τουλάχιστον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μας πει σε ποια ζητήματα έχει δεσμευτεί».
«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν υπάρξει νέες υποχωρήσεις και δεσμεύσεις της ε/κ πλευράς, διαφορετικά δεν θα έπαιρναν αυτή την τροπή τα πράγματα» κατέληξε η κυρία Ελένη Θεοχάρους.

Συμμαχία: Δεν επετεύχθη στόχος, εάν δεν δόθηκε χάρτης

Αν ο στόχος της πανηγυρική πενθήμερης συνάντησης των δυο ηγετών στο Μοντ Πελεράν ήταν η συζήτηση του εδαφικού επί χάρτη, τότε αυτός ο στόχος δεν επετεύχθηαναφέρει η Συμμαχία Πολιτών στην ανακοίνωση της και σημειώνει:.

«Η Τουρκία εστιάζει την προσοχή της στη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης όπου δεν την ενδιαφέρει αν θα υπάρξει λύση ή αδιέξοδο γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και στις δυο περιπτώσεις θα είναι κερδισμένη
Ως Συμμαχία Πολιτών δεν είχαμε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τη διαπραγματευτική ομάδα και η προκαταρτική μας εκτίμηση για το Μοντ Πελεράν στηρίζεται στις δημοσιογραφικές πληροφορίες και τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση μετά το πέρας των συνομιλιών.

Αν ο στόχος της πανηγυρική πενθήμερης συνάντησης των δυο ηγετών στο Μοντ Πελεράν ήταν η συζήτηση του εδαφικού επί χάρτη, τότε αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη. Ο κ. Ακιντζί υπαναχώρησε για άλλη μια φορά και ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε όπως αναλωθεί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σε διάλογος επί των άλλων κεφαλαίων. Το εδαφικό συζητήθηκε στη βάση κριτηρίων παράλληλα με τα άλλα κεφάλαια-πτυχές του Κυπριακού. Στο Μοντ Πελεράν τελικά έγινε αυτό που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όφειλε να επιδιώξει να γίνει τους προηγούμενους μήνες στην Κύπρο.

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιμένει και εστιάζει την όλη της προσοχή στη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης όπου δεν την ενδιαφέρει αν θα υπάρξει λύση ή αδιέξοδο γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και στις δυο περιπτώσεις θα είναι κερδισμένη.

Ο καθορισμός νέου γύρου διαπραγματεύσεων εκτός Κύπρου στις 20 Νοεμβρίου θα έχει ως στόχο το εδαφικό αλλά απώτερος στόχος θα είναι να μετεξελιχτεί σε πενταμερή με την παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων και απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ξεκάθαρο ότι από σήμερα μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου δεν πρόκειται να κλείσουν οριστικά τα 4 κεφάλαια συν το εδαφικό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό που επιδιώκει και θα πετύχει από ότι φαίνεται η Τουρκία είναι να μεταβεί από τη Γενεύη που είναι ο προθάλαμος της πενταμερούς σε μια διάσκεψη τύπου Μπούργκεστοκ στην οποία όλα τα κεφάλαια θα είναι ανοιχτά όπως ακριβώς έγινε και το 2004. Αν αυτό συμβεί τότε θα είναι πλήρης υπαναχώρηση και διολίσθηση του κ. Αναστασιάδη προς τις τουρκικές απαιτήσεις.

Αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο η όποια ελπίζουμε να γίνει με άνεση χρόνου για να υπάρξει πραγματική συζήτηση και διαβούλευση, παρότι υπάρχουν ήδη προειλημμένες δεσμεύσεις του Προέδρου για νέο γύρο συνομιλιών εκτός Κύπρου.»