Πρόεδρος ΔΗΣΥ:«Η επίλυση του κυπριακού θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερη οικονομία

Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την πραγματικά καλύτερη οικονομία και την πραγματικά καλύτερη Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι μια λύση του Κυπριακού “πάντα υπό την προϋπόθεση μιας σωστής λύσης, γιατί ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε η κοινωνία θα αποδεχόταν μια κακή λύση”.

Ï Ðñüåäñïò ôïõ Äçìïêñáôéêïý Óõíáãåñìïý ÁâÝñùö Íåïöýôïõ óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ãéá ôçí óõæÞôçóç Êñáôéêïý Ðñïûðïëïãéóìïý ôïõ 2015, Ëåõêùóßá 15 Äåêåìâñßïõ 2014.

Σε ομιλία του σε επιστημονική ημερίδα με θέμα “Η Κύπρος στη Μεταμνημονιακή Εποχή”, που πραγματοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το 1974 χάνοντας πέρα του 70% των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων με απώλεια σχεδόν του 40% των εδαφών μας και με 200.000 πρόσφυγες, οι πλείστοι σε τσαντίρια στους προσφυγικούς συνοικισμούς, κατορθώσαμε μέσα σε έξι χρόνια να κάνουμε το οικονομικό θαύμα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε να αναλογιστούμε τί θα συμβεί σε μια ενωμένη Κύπρο με ενιαία οικονομία, μέλος της ΕΕ, με ομαλοποίηση των εμπορικών και άλλων σχέσεων μας με την γείτονα χώρα, με πληθυσμό 80 εκατομμύρια, με τη δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού αερίου και με την Κύπρο να γίνει το διαμετακομιστικό κέντρο για τον τομέα της ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέροντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “μόνο η επίλυση του Κυπριακού δίνει τις δυνατότητες συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο.”

Μετά από την λύση του Κυπριακού η Τουρκία δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι εχθρός μας γιατί θα πάψει να είναι κατοχική δύναμη, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, η μεγάλη προοπτική για τον τόπο μας”.

Τέλος, ο κ. Νεοφύτου ευχήθηκε “σύντομα σε μια επανενωμένη πατρίδα να φτιάξουμε την Κύπρο που οραματιζόμαστε για τα παιδιά μας”.